[Opinia] FIFA 08 vs. PES 2008 (Xbox 360)

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

<<

Piki

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Piki » 5 sty 2008, 18:00

[Opinia] FIFA 08 vs. PES 2008 (Xbox 360)

Witam.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie interesuje mnie opinia osób, które grały w FIFĘ 08 i PES 2008 tylko na PC i nie dopuszczają do świadomości, że na konsoli gra EA Sports może wyglądać zupełnie inaczej.

Jakiś czas temu miałem przyjemność zagrać w PES 2008 na konsoli Xbox 360. Grałem w nią około 2 tygodnie i szczerze mówiąc nie zrobiła na mnie większego wrażenia. Obrońcy się 'motają', sędzia szasta kartkami na prawo i lewo, a i grafika w porównaniu do najnowszej Fify nie zachwyca. Mimo wszelkich zapowiedzi ogromnych zmian w PES'ie 2008 ludki nadal biegają sztywno, a bramkarz potrafi przewidzieć lot piłki przy mocnym strzale z wolnego w wykonaniu Nakamury, odpowiednio się ustawić i obronić strzał bez drgnięcia. Przy graniu we trzech w jednej drużynie bramkarz potrafi wybiec 20 m od bramki mimo woli graczy, co graczom się raczej nie podoba (wierzcie mi...). Do tego PES na niektórych przerywnikach filmowych (odśpiewanie hymnów czy zejście do szatni po zakończeniu meczu / połowy) potrafi uprzykrzyć grę przycinając się. KONAMI przeprosiło za swój błąd i obiecało poprawić to w jakimś uaktualnieniu, ale tak nie powinno być...

Przedwczoraj pierwszy raz zagrałem w FIFĘ 08 na konsoli. Nie podejrzewałem, że różnica między PC a Xbox'em może być tak duża. Płynna rozgrywka, dużo ładniejsza grafika i przede wszystkim tryb 'Zostań gwiazdą' ('troszeczkę' inny niż na PC :] ). Gra jest w polskiej wersji językowej, co na konsoli jest raczej rzadko spotykane, ale komentarz Szaranowicza i Szpakowskiego nadal pozostawia wiele do życzenia. Ciągle nie umieją rozróżnić drugiej połowy meczu od pierwszej połowy dogrywki. Gdy piłka odbija się od poprzeczki i wraca na boisko według nich je opuszcza, a czasami nie potrafią nawet dobrze podać aktualnego wyniku meczu. Żenada. Muzyka dobra, lepsza niż w PES'ie. Bramkarze trochę zbyt dobrzy, bronią niemal wszystkie strzały zza pola karnego. Martwię się trochę o schematyczność nowej FIFY. Zagrałem około 10 meczów i na razie nie strzeliłem dwóch takich samych bramek, mam nadzieję, że w przyszłości też nie uda mi się opracować jakiejś stałej strategii, którą wygram każdy mecz.

Podsumowując, według mnie jeśli chodzi o konsole KONAMI w tym roku zostało w tyle.

Czekam na Wasze opinie.

P.S: Tak, tak, wg mnie na PC też PES wygrywa z FIFĄ, ale mowa o konsolach!
Ostatnio zmieniony 5 sty 2008, 18:05 przez Piki, łącznie zmieniany 1 raz.

<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 5 sty 2008, 23:27

Re: [Opinia] FIFA 08 vs. PES 2008 (Xbox 360)

Na konsoli FIFA dostała nowy silnik graficzny. Dopiero za rok FIFA bedzie miala taki sam silnik na PC, dopiero za rok... Tryb gwiazdy tez nie jest tak okrojony jak na pieciu.

Co nie zmienia faktu że fifa jest tylko fifką a pes to PES.
Ostatnio zmieniony 5 sty 2008, 23:29 przez Maciek, łącznie zmieniany 1 raz.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"