[Opinia] Legalnośc poradników przed premierą gry

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

<<

trinyty23

Średnio zaawansowany

Post autor: trinyty23 » 27 sty 2008, 15:02

[Opinia] Legalnośc poradników przed premierą gry

Chciałabym poruszyć dość ciekawą kwestię owych poradników, gdyż zastanawia mnie jedna kwestia. Nieraz poradniki pojawiają się na sieci szybciej niż gra ma swoją premiera. Zatem wysuwam zasadnicze pytanie: czy recenzent, który takowy poradnik stwarzał go na legalnej kopii czy piracie, a jeśli na piracie to czy nie łamie przy tym prawa. Ja uważam, że łamie, bo jeśli poradnik do gry jest ze screen'ami w języku angielskim, a gra wychodzi u nas wyłącznie po polsku, to skąd wziął grę w innym języku, niż język wydany w Polsce. Tylko nie mówcie, że mieszka w Anglii lub Ameryce

//Zmieniony przez MATchlesS
Pisz starannie! Poprzez omijanie znaków interpunkcyjnych, trudno zrozumieć to, co chcesz przekazać. Tym razem poprawię za Ciebie, następnym razem
ostrzeżenie.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2008, 15:56 przez trinyty23, łącznie zmieniany 4 razy.

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 27 sty 2008, 15:36

Re: [Opinia] Legalnośc poradników przed premierą gry

Po prostu recenzenci gier, np: z popularnych gazet oraz, jak w tym przypadku, osoby piszące poradniki mają często gry przed polską premierą.
Najczęściej gry szybciej wychodzą na w USA albo na zachodzie Europy, u nas jest zazwyczaj kilkudniowe opóźnienie.
Poza tym producenci gier często szybciej dostarczają swoje gry, np: recenzentom. Im szybsza recenzja w renomowanej prasie tym lepiej.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2008, 15:42 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

coleczka

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: coleczka » 27 sty 2008, 15:38

trinyty23, mowa teraz o poradnikach z gry Online .... zauwaz ze kiedy poradnik jest wczesniej niz gierka na naszym rynku ... w tytule jest nazwa "Nieoficjalny poradnik do ... " w takiej kwestii nie wydaje mi sie zeby lamali oni prawo ... chyba oni znaja sie na tym najlepiej .... poradniki tworzone juz po premierze gierki maja w nazwie "Oficjalny Poradnik do ... " takze wiec tylko lamia prawo Ci ktorzy pobieraja takie poradniki za darmo...bo z tego co sie orientuje to trzeba miec abonament do Gry Online lub placic za taki poranik esemeskiem .... pozdrawiam :zdziwko:
::: Ścieżka sprawiedliwych prowadzi przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi :::
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 30 sty 2008, 23:13

coleczka pisze:poradniki tworzone juz po premierze gierki maja w nazwie "Oficjalny Poradnik do ... "
Nie obraź się, ale kup sobie nową głowę, bo ta ci szwankuje. Oficjalne są poradniki zatwierdzone przez producenta gry - kiedykolwiek by się nie ukazały. Tak samo, jak oficjalne są patche, mapy, mody... wszystko do danej gry - o ile zrobił to lub zatwierdził producent lub wydawca gry.

Nieoficjalne jest wszystko, co wykonano bez zatwierdzenia przez producenta.
Moderatorzy są jak hemoroidy. Przez większość czasu siedzą w ukryciu, ale jak już wylezą, to jest tylko płacz i zgrzytanie zębów.