[Problem] Problem z ATA
Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.
• Strona 1 z 1
Mam taki dziwny problem, kiedy kupiłem sobie nową płytę główną wszystkie napędy na ata działają mi w trybie pio i nijak nie chcą się przełączyć na dma, rzecz dzieje się nawet na nowej nagrywarce dvd samsunga i na kilku dobrych taśmach ide, wymuszanie w biosie nic nie daje choć bios ustawia tryb pracy dma automatycznie. Płyta to ASROCK 4CORE1600P35-WIFI+.
Re: [Problem] Problem z ATA
Sprobuj zaktualizowac BIOS to plyty glownej. Mialem podobny przypadek na plycie MSI. Aktualizacja BIOSu pomogla. Do twojej plyty jest wersja 1.10
Wgrałem go w ten sam dzień w którym wyszedł.
Konkrety szczegoly! Probowales przelaczyc biosem czy w menagerze urzadzen?Miki pisze:nijak nie chcą się przełączyć na dma
Czesto pomaga odinstalowanie "kontrolerow dysku twardego" i restart po tym kompa. Wtedy nastepuje ponowna instalacja sterów.
Chyba napisałem że wymuszanie w biosie nic daje, w menedżerze urządzeń też nic próbowałem przełączyć bios z trybu ahci na ide i też nic nie daje, ma ktoś jakiś pomysł?
Miki pisze:ma ktoś jakiś pomysł?
Druga kwestia: czym sprawdzasz w jakim trybie pracuje dysk twardy?Maciek pisze:Czesto pomaga odinstalowanie "kontrolerow dysku twardego" i restart po tym kompa. Wtedy nastepuje ponowna instalacja sterów.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2008, 12:22 przez Maciek, łącznie zmieniany 1 raz.
Tu chodzi o nagrywarkę dvd a pracuje w trybie pio, a w biosie ma tryb dma
Wielka roznica! Wiec odinstaluj nagrywarke i restart...