[Problem] Wyłączanie się komputera w grach

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

coleczka

Awatar użytkownika

Topic author

Zaawansowany

Post autor: coleczka » 2 lut 2008, 09:41

[Problem] Wyłączanie się komputera w grach

A więc opis mojego problemu zaczne od konfiguracji sprzętowej :
=> Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-K8NF-9-RH
=> Typ procesora AMD Athlon 64, 2059 MHz (10 x 206)
=> Pamięć fizyczna 1024 MB (PC3200 DDR SDRAM)
=> Karta wideo Radeon X1650 (256 MB)
=> Zasilacz iBOX 350W

Problem zaczął sie niedawno....kiedy włącze obojetnie jaką grę ...po paru minutach grania komputer sie wyłącza (nie resetuje) ... tylko w grach ma ta dolegliwośc - moge godzinami siedziec w internecie , ogladac filmy itp itd i nic sie nie dzieje .
Dokładnie pół roku temu bylem zmuszony kupic nowy zasilacz bo mialem podobne objawy w grach tyle ze wtedy komputer sie resetowal a raczej akcelerator graficzny wymuszal to resetowanie... zasilacz byl wyeksploatowany ..... po wymianie na nowy problem zniknął .... niestety teraz pojawił się nowy ... :dobani:
Na początku myslalem ze to kolejny problem z zasilaczem i wymagajacymi grami ... ale to samo dzieje sie np gdy odpale emulator na Pegasa ... tez sie wylacza.....
Dodam ze pamięc nie wykazuje zadnych błędów ( testowana programem MemTest = 0 errorków) ... w srodku stacji nie jest podwyzszona temperatura ( zamontowalem 2 dodatkowe wentyle ) jedynie karta robi sie ciepla podczas grania ...ale to standard - nie grzeje sie ..... instalowalem nowe stary do karty razem z calym CCC ... uzywam Nod32 (antywirus) takze niemozliwe ze problem tkwi w systemie (XP Proffesional).... takze pozostaje mi jakas fachowa porada forumowicza.... :padam:
Proszę o poradę.... ale nie pisanie domysłów - może ktos miał podobny problem ...
Ostatnio zmieniony 2 lut 2008, 16:21 przez coleczka, łącznie zmieniany 1 raz.

::: Ścieżka sprawiedliwych prowadzi przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi :::
<<

Carlik

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Carlik » 2 lut 2008, 10:22

Re: [Problem] Wyłączanie się komputera w grach

Wg. mnie zasilacz w stresie nie wytrzymuje i daje za małe napięcia , bo zasilacz który
posiadasz jest szrotem i bym go proponował wymienić .
Gigabyte GA-M720-US3,AMD Athlon II 245 2.9 3.534 1.4V,4GB Kingmax 800 811,WD Caviar 3200AAKS,Samsung F1 750GB,PALIT GF9600GT 512MB,X360 Arcade Falcon, PSP2004 5.00 m33-6.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 2 lut 2008, 11:08

Był już podobny temat:
topics30/problem-z-wylaczaniem-sie-komp ... ight=grach
Zajrzyj do niego i skorzystaj z rad zamieszczonych przez innych Użytkowników.
IMO mogą być dwa główne powody:
- zakurzone wnętrze komputera (głównie procesor, karta graficzna)
- za słaby zasilacz...
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

zioomus

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: zioomus » 2 lut 2008, 12:00

Zasilacz to szmelc jakich mało :przestraszony: Wymień go jak najszybciej! Pożycz od kolegi jakąś markową 400w (Szef, Korsaz czy Modecom MC) i wtedy zobacz czy takie problemy są ;)
Zapraszam do mojej galerii :)
<<

Lucas McFly

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Lucas McFly » 2 lut 2008, 14:49

Tez typuje ze przyczyna jest kiepski zasilacz.
<<

coleczka

Awatar użytkownika

Topic author

Zaawansowany

Post autor: coleczka » 3 lut 2008, 16:14

Problem juz naprawiony .... co sie okazalo....sprawdzilem temperatury na poszczegolnych podzespolach.... procesor osiagal w stresie 64 stopnie !!! przed wylaczeniem .... zdjalem wentylator i radiator z procesora...wyczyscilem dokladnie stara paste termoprzewodzaca i nalozylem nowa .... testowalem na grach i temperatura zatrzymuje sie na 41 stopniach max ... czyli nalozenie nowej pasty zmniejszylo temperature o 23 stopnie ( duzo ) .... ani razu mi sie jeszcze nie wylaczyl .... na dodatek wymontowalem karte, pamieci, tasmy itp itd i dokladnie wszystko wyczyscilem powietrzem w sprayu .... narazie smiga .... ps.i zaoszczedzilem na nowym zasilaczu = koszt naprawy problemu:
- pasta termoprzewodzaca - 20zl
- powietrze w sprayu - 16zl (duza puszka)
razem 36zl
Radocha z naprawionego problemu - bezcenne :hyhy:
::: Ścieżka sprawiedliwych prowadzi przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi :::
<<

zioomus

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: zioomus » 3 lut 2008, 16:34

będziesz miał radochę, jak Ci się ten komputer spali :rotfl: . Ten zasilacz to zwykły szmelc. No ale, to Twoj komputer, nie mój :zalamany:
Zapraszam do mojej galerii :)
<<

coleczka

Awatar użytkownika

Topic author

Zaawansowany

Post autor: coleczka » 3 lut 2008, 17:09

zioomus, jak sie spali to Tobie pierwszemu dam znac :zdegustowany: :offtopic: