[Opinia] Terrorist Takedown 2

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

Jak oceniasz grę Terrorist Takedown 2:

Bardzo dobra
0
Brak głosów
Dobra
5
63%
Przeciętna
2
25%
Słaba
1
13%

Liczba głosów : 8
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 23 gru 2007, 20:37

[Opinia] Terrorist Takedown 2

Obrazek
:!: Jako, że w klasie kupowaliśmy sobie prezenty pod choinkę (choinkę klasową w mojej klasie trudno nazwać choinką), a kwota, za którą można było sobie kupić prezent wynosiła 20zł., to kolega (pozdrawiam) powiedział, że kupi mi jakąś grę za ową kwotę. Jak łatwo się domyśleć po nazwie tematu, otrzymałem grę Terrorist Takedown 2. Sama nazwa zapewne Was przeraża - seria Terrorist Takedown, to jedna z najgorszych, która pojawiała się na półkach sklepowych (i kioskowych). Jednak poczekajcie...
Jako, że trochę czytałem w Internecie (wiele recenzji były bardzo pozytywne, np: 8/10) o tej grze, zainstalowałem ją. Spodziewałem się pozytywnego zaskoczenia - czy go doznałem? Zapraszam do recenzji gry Terrorist Takedown 2, którą możecie przeczytać na tej stronie:

Kod: Zaznacz cały

http://www.portal24h.pl/gry/recenzje_gier/terrorist_takedown_2_1197.html
Teraz przedstawię tylko to, co podobało mi się w grze oraz to, co według mnie można zaliczyć do jej wad:
:!: Plusy:
- pomimo bugów i problemów z wykrywaniem kolizji grafika i fizyka zasługują na brawa...
- ...tym bardziej, że wymagania nie są bardzo wysokie,
- polskie akcenty,
- soczyste dialogi (przekleństwa),
- możliwość zapisywania gry w dowolnym momencie,
- soczyste bronie,
- poprawne dźwięki,
- strzelamy na dworze i w pomieszczeniach,
- w większości przypadków AI przeciwników.

:!: Minusy:
- skrypty,
- "brak prądu" po rzuceniu granatu,
- do ukończenia w dwa wieczory...
- ...jeśli komuś się wcześniej nie znudzi.
We wspomnianej recenzji większość tych cech znalazło uzasadnienie - zaciekawionych odsyłam właśnie do niej.

Jako, że w Internecie gra dostaje bardzo różne oceny (czasem zostaje całkowicie "zjechana", czasem jest wychwalana) jestem bardzo ciekaw Waszych opinii. Jeśli chodzi o ankietę - zagłosowałem na "Dobra".
Warto zaglądnąć na oficjalną stronę gry Terrorist Takedown 2 - oprócz przyjemnych dodatków (tapety i tym podobne cudeńka) możemy pobrać demo owej gry - zajmuje ono około 550MB.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2007, 14:42 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 5 razy.

MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

boman

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: boman » 23 gru 2007, 22:22

Re: [Opinia] Terrorist Takedown 2

Grałem i muszę powiedzieć, że gra jest całkiem przyjemna. Silnik Jupiter daje radę, lecz niestety jest słabo zoptymalizowany przez co musiałem grać na niskich detalach, chociaż FEAR śmigał na wysokich. Fabuła jest całkiem przyzwoita (podoba mi się, że wszystko odbywa się wokół jednego wydarzenia i ma spójność akcji), lecz nie poraża. Wszystkie poprzednie gry CI, w szczególności pierwszy TT to dość słabe produkcje, lecz tym razem poziom jest zdecydowanie wyższy. Niestety bardzo zdziwiłem się podczas ostatniej misji w podziemiach, gdzie mam znaleźć zakładników. Otóż zakładników tam nie ma ! Doszedłem do punktu zbiórki i nie znalazłem zakładników. Dopiero gdy cofnąłem się, siedzieli oni w powietrzu i nie można było nic z tym zrobić. Całkowita klapa i wielki burak, który nie pozwala ukończyć produktu bardzo mnie rozczarował. Jednakże w TT2 grało się przyjemnie i bez bólu dlatego też oceniam grę na 6+

P.S. MATchlesS jeżeli udało Ci się skończyć grę i znaleźć zakładników, bardzo proszę o poradę jak to zrobić.
It wasn`t impossible to build RAPTURE at the bottom of the sea. It was impossible to build anywhere else.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 23 gru 2007, 22:37

boman pisze:niestety jest słabo zoptymalizowany przez co musiałem grać na niskich detalach, chociaż FEAR śmigał na wysokich.
A to dziwne - u mnie gra chodzi na DOKŁADNIE takich samych detalach jak F.E.A.R...
boman pisze:Wszystkie poprzednie gry CI, w szczególności pierwszy TT to dość słabe produkcje
I nie zdziwię się jeśli właśnie z tego powodu Terrorist Takedown 2 nie znajdzie wielu nabywców - większość po doświadczeniach z pierwszej części (i dodatków do niej) będzie myślała, że druga część to jeszcze większa klapa. A tu proszę - taka niespodzianka, gra naprawdę co najmniej dobra.
boman pisze:Niestety bardzo zdziwiłem się podczas ostatniej misji w podziemiach, gdzie mam znaleźć zakładników. Otóż zakładników tam nie ma ! Doszedłem do punktu zbiórki i nie znalazłem zakładników. Dopiero gdy cofnąłem się, siedzieli oni w powietrzu i nie można było nic z tym zrobić. Całkowita klapa i wielki burak, który nie pozwala ukończyć produktu bardzo mnie rozczarował.
P.S. MATchlesS jeżeli udało Ci się skończyć grę i znaleźć zakładników, bardzo proszę o poradę jak to zrobić.
Skończyłem grę (przecież nie pisałbym recenzji, skoro nie ukończyłbym gry :) ).
U mnie zakładnicy nie lewitowali, wszystko było w porządku, więc za bardzo nie wiem jak Ci pomóc. Zacznij misję od nowa, może to pomoże.
Ja niestety napotkałem inny problem - w misji piątej. Na początku misji trzeba "oczyścić" budynek. Problem w tym, że jak wchodziłem po schodach gra zawsze mi się zawieszała. Wczytywanie wcześniejszych zapisów nic nie dawało. Musiałem przeinstalować grę i grać od nowa... :zdegustowany:
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Quort

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: Quort » 24 gru 2007, 08:23

W pierwszą część grałem, była ona w jakiejś gazecie , mam od niej nie miłe wrażenia, można było ustawić poziom trudności na max a wrogowie dalej stali jak słupy, nie podobała mi się także fizyka jak ci ludzie biegali to przyprawiało mnie o słabość. Mimo dużej niechęci zagrałem w drugą część (nie miałem grać w co innego) i okazało się że jest całkiem przyzwoita i można ją przejść. Tak mówię żę seria Terrorist Takedown poszła jeden krok do przodu i kto wie może właśnie ta gra w przyszłości będzie wyznaczała granice dla innych tytułów.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 8 lut 2008, 19:02

Quort pisze:może właśnie ta gra w przyszłości będzie wyznaczała granice dla innych tytułów.
Szczerze to mało prawdopodobne - City Interactive robi gry zdecydowanie patrząc na ilość, a nie na jakość. Terrorist Takedown 2 to zapewne przypadek...
City Interactive ma skłonność do jednorazowych wybryków, więc osobiście wątpię, aby Terrorist Takedown 2 był zapowiedzią kolejnych dobrych tytułów. Chociaż ostatnio wyszedł poprawny Mortyr 3 i przygodówka Art of Murder, więc jest mała nadzieja na poprawę.

=========================EDIT=========================

Ważna informacja dla posiadaczy gry Terrorist Takedown 2.
Od niedawna w sieci można pobrać łatkę do gry. Dodaje ona wiele nowości, np: radar, tryb multiplayer, niweluje problemy z wykrywaniem kolizji oraz poprawia wiele denerwujących bugów w grze. Jednak jeszcze ważniejsze jest to, że znacznie optymalizuje grę - na niektórych konfiguracjach produkt bardzo słabo chodził. Po zainstalowaniu patch'a jest zauważalny znaczny wzrost liczby klatek na sekundę - u mnie przybyło prawie 20 fps'ów!
Gdyby w testowanej przeze mnie wersji gry byłyby już poprawki, które dostarcza patch, produkcja otrzymałaby co najmniej jeden punkt więcej.
Bezpośredni link do patch'a:

Kod: Zaznacz cały

http://www.terroristtakedown2game.com/update/Terrorist_Takedown_2-update_1.01_PL.exe
<<

Ocelot

Post autor: Ocelot » 24 lut 2008, 11:57

Nie przesadzajcie.. nie jest aż taka zła ;) W koncu polska produkcja :ok:

Czyli dla polskich gier ma być stosowana jakaś taryfa ulgowa? MTS
Ostatnio zmieniony 24 lut 2008, 14:44 przez Ocelot, łącznie zmieniany 1 raz.