[Zwieszka] FIFA 2002 - błąd przy ładowaniu meczu

Kłopot z instalacją, działaniem lub przejściem gry? Pisz!

<<

Krajak

Post autor: Krajak » 2 lut 2008, 14:16

[Zwieszka] FIFA 2002 - błąd przy ładowaniu meczu

Witam.
A więc, chciałbym sobie pograć w fifę 2002 (tak, dobrze napisałem :P )
Instalacja, przebiegła bezproblemowo.
Uruchomienie gry też. Wszystko w menu śmiga jak ta lala.
Ale problem jest następujący.

Gdy ładuje mi się mecz
Obrazek

, za każdym razem wyrzuca mnie do Windowsa i wyświetla się błąd.
Obrazek

Po kliknięciu w: "Aby zobaczyć, co zawiera ten raport o błędach, kliknij tutaj"
Obrazek

Próbowałem również użyć trybu zgodności ze wszystkimi opcjami, ale poza tym, że dodatkowo zacina się menu nic się nie zmienia. Błąd wyskakuje nadal, a ja nie mogę sobie pograć.
Oczywiście grałem już w tą grę i to z tej płyty i to na gorszym komputerze!
Naprawdę nie mam pojęcia co się dzieje, proszę pomóżcie!

konfiguracja mojego PC przedstawia się następująco:
*Windows XP Professional SP2
*Płyta główna Gigabyte GA-8S648FX(-L)
*Pentium 4, 2,86 GHZ
*1 GB RAMu DDR 400 mhz
*RADEON X850XT AGP, 256 bit, 256 MB

konfiguracja za czasów, kiedy FIFA 2002 chodziła mi bezproblemowo (nawet juz nie wiem co się z tym kompem stało :P )
*Windows XP Home Edition
*Płyta główna (jakiś tam Gigabyte)
*Celeron 1,7 GHZ
*256 MB RAMu DDR (nie pamiętam ile mhz)
*RADEON 9000 AGP, 64 bit, 64 MB

Dodam, że niedawno przestestowałem płytkę u kumpla, który ma XP Home Edition SP2, sprzęt podobny do mojego i chodzi mu bez problemu! Z tej samej płytki of course.

Co do pytań o oryginalność. Jest to płytka przegrana z oryginala (dla kolegi, dobrze, że to zrobiłem), którego połamał mi mój młodszy brat (jakieś 2 miechy po zakupie (myslalem, ze zatluke (cenzura))
No ale wtedy pożyczyłem od kumpla tą płytkę co mu przegrałem i nadal sobie pykałem. Do czasu, aż zmieniłem kompa (już dosyć dawno, ale dopiero teraz naszła mnie ochota na FIFE 2002). Myślałem, że płytka ciulowa. Ale jak napisałem wyżej, z płytką jest wszystko w porządku.

Bardzo proszę o porady.
Z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniony 5 mar 2008, 12:46 przez Krajak, łącznie zmieniany 6 razy.

<<

Russian

Post autor: Russian » 3 lut 2008, 21:47

Re: [Zwieszka] FIFA 2002 - błąd przy ładowaniu meczu

Zrób sobie formata i problem powinien zniknąć.
Mi takie błędy wyskakiwały też w paru innych grach, a po formacie wszystko było ok ;)

//Format nie jest rozwiązaniem, następnym razem kasuję posta - Iwan
Ostatnio zmieniony 3 lut 2008, 21:53 przez Russian, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Krajak

Post autor: Krajak » 4 lut 2008, 15:17

Formata miałem całkiem niedawno i przed formatem też miałem ten problem
Prosiłbym o sensowniejsze wypowiedzi i porady.
Poza tym napisałeś powinno, czyli jeśli by się to nie sprawdziło (co wiem) to bym tylko niepotrzebnie czas tracił. Zanim następnym razem coś napiszesz to się zastanów ....

Proszę o odpowiedzi i porady (sensowne)
Z góry wielkie dzięki
Pozdro!
<<

Capon

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Capon » 4 lut 2008, 16:01

Krajak, być może nie chodzi bo ta gra jest za stara na twojego kompa.
masz zbyt szybką rakiete a jakby nie było gra ma swoje lata ;)
Obrazek
<<

Krajak

Post autor: Krajak » 2 mar 2008, 16:32

To na pewno nie jest powód :P
Powodem jest raczej Windows XP Professional SP2
Mój kumpel ma lepszego ciut kompa ode mnie, a ma Windows XP Home Edition SP2 i wszystko chodzi u niego jak ta lala (sprawdzałem niedawno)
Może trzeba coś w rejestrze pozmieniać, może coś ściągnać, nie wiem ...
Przeszukałem google i inne rzeczy i nic ...
Dlatego tutaj napisałem, bo być może ktoś już taki problem miał i go rozwiazał ...
Od razu uprzedzam wszystkich, że nie chcę zmieniać Windowsa (nie mam kasy, a piratów nie preferuje, a poza tym wole XP Professional i nie będę dla jednej gry go zmieniał, ale nie ukrywam, że miło by było, jak by tą gre udało się uruchomić :) )

Proszę o jakieś lepsze porady, które pomogą
Z góry dzięki
Pozdrawiam

Odświeżam
To nie możliwe, żeby nikt inny nie miał takiego problemu i żeby on był nie do rozwiązania.

Bardzo Was proszę o pomoc.
Pozdrawiam
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 5 mar 2008, 14:12

Spróbuj starsze sterowniki do karty grafiki - częstokroć starsze gry mają problem z najnowszymi sterami.
Moderatorzy są jak hemoroidy. Przez większość czasu siedzą w ukryciu, ale jak już wylezą, to jest tylko płacz i zgrzytanie zębów.
<<

Krajak

Post autor: Krajak » 5 mar 2008, 15:47

Wreszcie jakaś konkretna porada, oczywiście moderator :)
Zapomniałem jednak dodać, że gdy zmieniałem komputer, to miałem cały czas starą kartę graf., przy okazji zmieniłem Windowsa i od tej pory zaczęły się problemy.

Dodatkowo, aby sprawdzić i potwierdzić moje obawy byłem wczoraj u kumpla z tą grą. Posiada on WINDOWS XP HOME EDITION SP2 oraz dużo lepszy komputer (procek, karta graf., ram itp.), a także najnowsze stery. I oczywiście u niego gra chodzi super. Z tej samej płyty, z której u mnie dzieje się rzecz opisana w pierwszym poście.

Jestem pewny, że to jest wina Windowsa. Może coś w rejestrze trzeba zmienić albo jakiś patch by zadziałał, ale niestety nic takiego nie ma :(

Chciałbym jednakże coś sprawdzić. Może ktoś wie skąd mogę ściągnąć demo FIFY 2002? Jest to w ogóle jeszcze skądś dostępne, demo takiej starej gry?

Dzięki za próbę pomocy i proszę o dalsze
Z góry dzięki
Serdecznie pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 5 mar 2008, 15:47 przez Krajak, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 5 mar 2008, 16:02

Demo jest na stronie Wirtualnej Polski

Kod: Zaznacz cały

http://gry.wp.pl/filtr;1,0;x;gra,29,136,-1,demo;fifa_football_2002;core.html
Nie ściągałem ale powinno nie być problemów.
Obrazek
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 5 mar 2008, 16:16

Reinstalacja systemu wbrew pozorom MOŻE (ale nie musi) być rozwiązaniem. Ano dlatego, że może się okazać iż system jest zbyt zasyfiony, żeby go naprawić. Ponadto świeżo po reinstalacji system nie ma jeszcze najnowszych sterowników. Ewentualnie - wstyd przyznać - może pomóc crack. Czemu? Jeżeli gra ma zabezpieczenie Safedisc w wersji 1 lub 2, to owo zabezpieczenie bardzo nie lubi się z systemem Windows XP, zwłaszcza Safedisc 1. Niestety, nawet ja się naciąłem.
Moderatorzy są jak hemoroidy. Przez większość czasu siedzą w ukryciu, ale jak już wylezą, to jest tylko płacz i zgrzytanie zębów.
<<

Krajak

Post autor: Krajak » 5 mar 2008, 20:09

Robiłem nie tak dawno formata i reinstalowałem system.
Gra nie chciała i tak chodzić.

Dzięki wreszcie za jakieś sensowne wypowiedzi, chyba ktoś się na de mną zlitował!

@Śledziks
Dzięki za demo. Niestety powtarza się sytuacja opisana w pierwszym poście. Teraz nie mam żadnych złudzeń. Płytka jest w porządku. Wszystko inne także. Tylko ten system ciągle przeszkadza, ale naprawdę zależy mi na tym, żeby go nie zmieniać

@Delacroix
Dzięki bardzo za poradę! Wcześniej o cracku nie pomyślałem.
Skorzystałem z Twojej porady (na pewno dobrego cracka ściągnąłem, bo inaczej gra by się nie uruchamiała).
Niestety, z crackiem dzieje się także sytuacja opisana w pierwszym poście :(

Dzięki bardzo za próbę pomocy
Proszę Was o inne rozwiązania, może ktoś z Was ma WIN XP PROFESSIONAL SP2 ?
Jeśli tak, to proszę niech sciągnie demo tej FIFY 2002 i spróbuje u siebie coś zrobić.
Proszę, bardzo mi na tym zależy.
Pozdrawiam
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 5 mar 2008, 20:42

Może infekcja wirusowa? Jeżeli u innych na podobnych konfiguracjach działa, być może uszkodzony jest jakiś plik. Czy masz, lub miałeś wirusa? Częstokroć nawet po wyleczeniu infekcji plik staje się bezużyteczny i trzeba go przywrócić... jeżeli jest to plik systemowy, może być potrzebna reinstalka.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 5 mar 2008, 20:49

Krajak, a co gdybyś użył wirtualnej maszyny, zainstalował na niej Win XP Home i sprawdził? Wtedy miałbyś 100% pewność że to system :) Potem restart kompa i znowu jest Win XP Prof.
<<

Krajak

Post autor: Krajak » 5 mar 2008, 21:06

@Delacroix
U innych działa, ale oni mają WIN XP HOME EDITION SP2 a ja mam XP PROFFESSIONAL SP2
A co do reinstalki albo formata to nie ma to większego sensu, ponieważ już wiele razy to robiłem i zawsze była tak sama sytuacja.
Jednak dopiero teraz napisałem o tym problemie, bo naszła mnie jakaś taka większa ochota na wirtualną piłkę nożną, a nie interesują mnie inne gry tej serii. A poza tym, może komuś innemu się to przyda ;)

@Iwan
To jest jakiś pomysł. Używałem kiedyś takiego wirtualnego PC, żeby pograć w Księcia i Tchórza :P (jakieś zamiłowanie do starszych gierek czy co? :D ) zainstalowałem 98 SE i śmigało ładnie
Jednak tego typu maszyny, mają bardzo słaby akcelerator graficzny, nie mam pojęcia czy ten Wirtualny PC by podołał FIFIE 2002
Jeśli jednak bym się zdecydował na coś takiego, to czy może polecasz jakiś program tego typu?
Nie pamiętam czego ja używałem, ale to chyba była najnowsza wersja Virtual Machine.

Dzięki Wam serdeczne za odpowiedzi i próbę pomocy
Proszę o więcej :) (ahh, ta zachłanność)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 5 mar 2008, 21:09 przez Krajak, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 5 mar 2008, 23:41

W zasadzie to Professional i Home różnią się tylko zestawem bodajże kilkunastu składników i logiem - proponuję sprawdzić te różnice, a następnie wywalić z systemu komponenty dostępne wyłącznie w edycji professional - kernel (jądro) i tak jest ten sam.

Folder Patches na FileFront zawiera masę poprawek. Większość to grywalnościowe, ale intryguje mnie Admin Fix...
Ostatnio zmieniony 5 mar 2008, 23:49 przez Delacroix, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

zioomus

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: zioomus » 6 mar 2008, 17:13

przy demie mam TAKI SAM PROBLEM JAK TY :zdziwko: może naprawde to tylko na home działa? bo ja w to grałem na 98 ostatnio :niepewny:
Zapraszam do mojej galerii :)