Wtrącę się trochę w całą tę zabawę, gdyż chciałbym dopisać kilka zasad, które są raczej oczywiste, ale dla pewności zakomunikuję je.
Należy powstrzymywać się od słów zawierających w swej budowie litery, np: "Y", albo "X".
Jeśli natomiast komuś będzie zależało na słowie zawierającym ową literę albo przypadkowo je poda, to osoba tworząca zdanie może na jej miejsce wstawić dowolna literkę. Jest to w miarę sensowne rozwiązanie, gdyż nie ma sensu wymyślać słów, np: z języka angielskiego albo ciągle pisać "Yeti".
Jeśli chodzi o litery ze znakami diakrytycznymi, to piszemy literę bez "kreseczki" lub "ogonka", np: jeśli mamy ułożyć słowo na "Ń", to układamy na "N".
Druga sprawa to konstrukcja zdania. Oczywiście nie muszą one być w 100% poprawne gramatycznie, ale zdania, w których rażąco naruszane są zasady ortografii albo ich budowa jest jakby "na siłę" (czytaj: zdanie w ogóle bez sensu), to takie odpowiedzi nie będą zaliczane.
Inna sprawa, to odpowiednie litery w kontekście gramatyki - jeśli mamy napisać słowo na literę "Ż", to nie piszemy "Rzeka". To od razu dyskwalifikuje odpowiadającego.
Treść tego postu jest także wklejona do pierwszej wypowiedzi w tym temacie.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2008, 12:54 przez
MATchlesS, łącznie zmieniany 2 razy.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''