Aby odbiec od napiętej sytuacji, która ostatnio się pojawiła w tym temacie chciałbym wypowiedzieć się na temat najnowszej Fify. Grę mam od wczoraj, ale rozegrałem już kilka meczy z komputerem i bratem, więc jakąś opinie mogę już przedstawić.
Nie grałem oczywiście kariery, ani nie bawiłem się w większość nowych funkcji - opiszę najważniejsze elementy, które wpływają na jakość gry.
Rozpocznę tym razem od...
grafiki.
Według mnie trochę ładniejsza niż w Fifie 2007. Niektóre twarze są IMO dokładniejsze, podoba mi się także to, że zredukowali liczbę filtrów i odblasków - lepiej teraz wygląda (czytaj: mniej sztucznie). To jest moja opinia - myślę, że jak co niektóre osoby lepiej się przyjrzą, także przyznają mi racje. Jeśli chodzi o menu - według mnie fajniejsze i bardziej przejrzyste. Nadal przeszkadzają tekturki ludzi za bramkami (mały szczegół, a jednak trochę wkurzający), ale sami kibice wydają się już lepiej wykonani niż w poprzedniej wersji gry. Stadiony są ładnie wykonane - niczym chyba się nie różnią od tych w Fifie 2007. Na plus zasługuję dodanie śniegu - przy wybieraniu włączamy funkcję "Zima" i gramy w zimowej atmosferze - wokół boiska dużo śniegu (różnie to bywa na stadionach - na jednych jest więcej, na innych mniej), a zawodnicy mają rękawiczki - niby detale, a jednak.
Teraz kilka słów o
komentarzu. W sumie za bardzo się nie zmienił. Poza kilkoma nowymi tekstami nie ma chyba za dużo nowości. Oczywiście grałem tylko około 10 pełnych meczy (po 8 minut), więc jeszcze na pewno jakieś nowe usłyszę i raczej nie jest to moja ostateczna opinia. Tak na pierwszy rzut oka, to trochę się rozczarowałem - podczas przesiadki z Fify 2006 na 2007 od razu wychwyciłem wiele nowych tekstów, a tutaj ledwo kilka. Ogólnie trzyma poziom. Teraz o... nie, nie - jeszcze duża zaleta komentarza, o której nie wspomniałem - wypowiedzi o piłkarzach. Kiedy Oliver Kahn obroni trudny strzał komentator od razu mówi: "Wspaniała interwencja Olivera Kahna - to nadal jeden z najlepszych bramkarzy świata" (nie jest to dokładny cytat, ale sens ogólny został przekazany) albo kiedy bardzo źle strzelimy Frankiem Ribery: "Czy to na pewno był Frank Ribery - przecież ten piłkarz dysponuje świetnym strzałem - strzał katastrofa w jego wykonaniu". Takich komentarzy jest wiele - ja słyszałem m.in. o Patricku Vieira i David Trezeguet. To duży plus - fajnie się słyszy takie wypowiedzi.
Jeśli jesteśmy przy elementach audio gry - kilka słów o dźwiękach i muzyce. Nadal denerwuję mnie dziwny odgłos odbijającej się piłki od słupka/poprzeczki - taki sam jak w 2007. Kibice reagują głośno - przyśpiewki i gwizdy są na dobrym poziomie. Muzyka - na pewno fajniejsza niż Fifie 2007. Jest kilka fajnych piosenek, które wpadają w ucho - nie ma co narzekać.
Teraz kilka słów o
taktyce. W końcu jest możliwość swobodnego modyfikowania taktyki! Choć przy możliwościach Pro Evolution Soccer 6 pod tym względem, Fifa nadal siedzi w kącie, to jednak jest już trochę lepiej. Możemy dowolnie przesuwać zawodnika na pozycji, a także ustalać, którą stroną ma atakować/bronić. Nie jest to szczyt marzeń, ale większości zapewne wystarczy.
Jeszcze tylko dwie sprawy:
-
optymalizacja: u mnie czasem zwolni na najwyższych detalach, bez AA oraz 1024 x 768, ale ogólnie gra się komfortowo. Mogłoby być lepiej (Fifa 2007 bez problemu na najwyższych detalach i 1280 x 1024), ale wielkich narzekań też nie może być.
-
AI oraz co nowości: komputerowi przeciwnicy "zmądrzeli" - o wiele trudniej strzelić bramkę rywalowi. Nie jest to AI na poziomie Pro Evolution Soccer, ale widać, że z roku na rok jest coraz lepiej. W opcjach można teraz osobno ustawić stopień zaawansowania bramkarza i graczy z pola. Również trudniej się z żywym przeciwnikiem - obrońcy lepiej kryją, poza tym strzały są o wiele mniej efektywne - teraz trudno strzelić bramkę z 30 metrów, co w poprzedniej Fifie było łatwe (oczywiście przy dobrej klasie strzelającego). Na dużą pochwałę zasługuję gra bramkarzy - często wychodzą bramki, doszły także nowe interwencje - duża wada Fify została naprawiona. Jeśli chodzi o rzuty wolne i karne - niestety bez zmian. O ile wykonywanie rzutów wolnych/rożnych jest nawet fajne (na kilka sposobów), to rzuty karne powinni poprawić - IMO najlepsze były w Fifa World Cup 2006. Zmuszenie nas do zmiany zawodnika na innym klawiszu niż podanie jest dla mnie obojętne - nie przeszkadza mi to, jedynie przy autach muszę przyzwyczaić się do nowego ułożenia. Natomiast minusem są podania z wysunięciem - nowy sposób w ogóle mi się nie spodobał. Ponoć jest jakiś sposób na przestawienie sposobu podawania z wysunięciem z nowego na stary (czytaj: jak w Fifie 2007) - jak ktoś wie, niech pisze.
Niedługo
może zacznę grać karierę (zapewne kilka meczów i mi się znudzi) oraz zbadam nowe funkcje, więc w najbliższym czasie znów coś napiszę. Ale raczej nie będę grać z jakimś zaangażowaniem i radochą - raczej z ciekawości. Jest tysiąc innych, ciekawszych rzeczy.
P.S. Ponieważ nie chcę mi się robić wszystkich wyzwań oraz grać długo w karierę mam do Was pytanie - czy jest jakiś kod, aby odblokować wszystkie rzeczy w sklepiku fana? Pytam się nie dlatego, że nie umiem czegoś zrobić, tylko nie chcę mi się po prostu grać w te śmieszne wyzwania - Fife ogólnie mam tylko na twardzielu dlatego, że gram często z kumplami/bratem, więc fajnie czasem przeciwko zagrać sobie, np: klasycznym jedenastkami.
Czekam na odpowiedzi...