[Zapowiedź] Arcania: A Gothic Tale (dawniej: Gothic 4)

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 5 kwie 2008, 12:58

[Zapowiedź] Arcania: A Gothic Tale (dawniej: Gothic 4)

Czwarta odsłona serii Gothic. Tym razem gra tworzona jest przez nowe studio - Spellbound, które zapowiada wielki powrót do korzeni cyklu. Powróci stary system walki, klimat znany z "jedynki" a gra stanie sie znacznie bardziej mroczna.

Niestety nie zagramy już Bezimiennym - do akcji wkroczyć ma zupełnie nowy bohater. Na szczęście jednak w czasie gry spotkamy znów starych znajomych z poprzednich części (Lee, Milten, Gorn) chociaż teraz cała znana nam już historia będzie opowiedziana z perspektywy nowego herosa.
Więcej informacji:

Kod: Zaznacz cały

http://www.gaminator.pl/newsy/zapowiedz/213,Pierwsze-info-i-zapowied%C5%BA-do-Gothic-4.html
Ja osobiście jestem antyfanem serii Gothic, głównie bez przez fatalne sterowanie. Jeśli jednak ten element zostanie naprawiony, chętnie zainteresuję się dziełem studia Spellbound.
Na stan dzisiejszy brak innych informacji na temat tej produkcji.
Ostatnio zmieniony 19 lip 2008, 13:30 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.

MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 5 kwie 2008, 13:09

Re: [Zapowiedź] Arcania: A Gothic Tale (dawniej: Gothic 4)

Że robią nową część Gothic'a już wiem od dawna :cwaniak: i nie mogę się doczekać nowej części. Szkoda tylko, że będzie inny bohater, ale cieszy mnie to że będą inni znajomi. Jak dla mnie seria Gothic to jedna z najlepszych gier jakie kiedykolwiek grałem :super: co do studia Spellbound z jednej strony cieszę się, że to ono będzie robiło tą grę (Pirania Bytes mocno skopciła końcówkę trójki do tej pory nie mogę tego przeboleć) i mam nadzieję że przywrócą Gothic'kowi dawną światłość, ale z drugiej strony martwi mnie fakt, że w sumie to studio znam tylko z jednej gry - Airline Tycoon (gra świetna, ale stara i nie jest tak skomplikowana strukturalnie jak Gothic) i boję się, że sobie z tym nie poradzą. Cóż poczekamy zobaczymy :)
Obrazek
<<

Quort

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: Quort » 12 kwie 2008, 23:16

Ja myślę że gothic 4 to będzie całkiem inna gra. Choć nie koniecznie musi być zła tylko że gramy tą inną postacią to mnie martwi. Ale ja słyszałem że bohaterem dalej ma być bezimienny tylko wszystko ma się dziać przed gothic 1 czyli dowiemy się za co bezio wpadł za kratki
89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika. Jeśli należysz do tych 11% - wklej to do opisu.
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 13 kwie 2008, 08:12

MATchlesS, jak byś poznał dobrze fabułę to sterowanie Ci by nie przeszkadzało .... Teraz żałuj że nie przeszłeś tych wspaniałych gier :]
Obrazek
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 27 kwie 2008, 14:00

Kilka świeżych newsów dotyczących nowej odsłony serii:
Subskrybenci niemieckiego magazynu PC Games w najnowszym, czerwcowym wydaniu (nie za wcześnie?) znaleźli informacje dotyczące najnowszej, czwartej części gry Gothic. Informacjami tymi podzielili się z czeskim serwisem growym, Tiscali, a teraz dostęp do nich zapewniamy naszym czytelnikom. Pierwsza, i najważniejsza chyba wiadomość - podtytuł Gothica 4 to Arcania, a nie jak spekulowano wcześniej, Genesis.

Fabuła gry rzuci nas 10 lat po wydarzeniach, które miały miejsce w trzeciej części Gothica, przygody nasze rozgrywać się natomiast będą na różnych wyspach zlokalizowanych na południu - na każdej z nich istnieć mają różne strefy klimatyczne, jak również charakterystyczna dla nich flora i fauna. Gothic 4 zaoferować ma również specjalną, ukrytą lokalizację czasowo chronioną przez magiczną tarczę czy barierę. W grze obecne będą także zmiany pogodowe oraz pełen cykl dnia i nocy - ciekawie zapowiada się możliwość magicznej zmiany pory dnia (przykładowo rzucając czar możemy spowodować szybsze nadejście zmierzchu, co pomoże nam w przemknięciu się obok strażników).

Potwierdzono obecność w grze bohaterów niezależnych znanych z poprzedniej części Gothica, jak również zmieniony wygląd niektórych potworów. Nasz bohater będzie mógł się wspinać oraz dosiadać zwierząt wierzchowych. Co ważne, deweloperzy gry dość wnikliwie przeanalizowali sugestie graczy pojawiające się na oficjalnym forum Gothica i zapowiedzieli zaimplementowanie niektórych z nich - więcej niestety nic nie wiadomo.

Nieznany jest również termin wydania gry - jak zwykle w takich wypadkach pojawia się stwierdzenie, iż ukaże się ona na rynku kiedy będzie gotowa. Z kolejnych dobrych wiadomości - Gothic 4: Arcania zaprezentowany zostanie podczas tegorocznych targów Game Convention.
O, nawet nieźle zapowiada się. Szczególnie czary zmieniające porę dnia (!) są bardzo interesującą ciekawostką...

EDIT:
Screeny, informacje, screeny, informacje, screeny...:

http://forums.gametrailers.com/showthread.php?t=393677
Ostatnio zmieniony 8 maja 2008, 09:47 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 2 razy.
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 18 maja 2008, 11:14

Gothic znowu zmienił tytuł teraz to jest Arcania: A Gothic Tale. I kawałek z fabuły który ujawnili twórcy:

Wygląda na to, iż Arcania stanowiąc kolejną część wielkiej sagi, za wszelką cenę stara się ... odciąć od poprzedników. Świadczy o tym zarówno zmiana tytułu (brak "czwórki"), jak i głównego bohatera. Owszem, tak jak już wcześniej było wiadomo, w grze pojawia się Bezimienny znany z poprzednich części, tym razem jednak jest on królem, który w celu zjednoczenia królestwa najeżdża na jedną z wysp świata gry. Na wyspie tej, nota bene, pomieszkuje nowy bohater, również Bezimienny, w którego postać wcielimy się w A Gothic Tale. 
Szczerze mówiąc średnio mi się to podoba :niepewny: "w celu zjednoczenia królestwa najeżdża na jedną z wysp świata gry" jak dla mnie trochę bez sensu. Więcej informacji znajdziecie w linku poniżej

http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=41003
I parę artów

http://games.tiscali.cz/clanek/screen.asp?id=12822
Obrazek
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 20 maja 2008, 17:30

Śledziks pisze:Gothic znowu zmienił tytuł teraz to jest Arcania: A Gothic Tale.
Ha, a to dobre. Już chyba trzeci raz zmieniono nazwę.

Kolejna ciekawostka:
USA dostaną specjalną wersję Gothica, przystosowaną do preferencji tamtejszych graczy. Różnić się będzie... paleta kolorów! Europejska wersja będzie posępna i 'brudna', jak poprzednie gry z serii, zaś amerykańska jasna i kolorowa. Bo takie gry wolą Amerykanie...
Paranoja... A w Colin McRae: DiRT to grają. ;)
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 20 maja 2008, 23:00

E tam Gothic, po fatalnej trzeciej części nawet nie czekam na czwartą.
TES to jest to czego Gothic nigdy nie przebije i dla mnie najbardziej wyczekiwanym RPG jest TES V.
Może dobrze że zmieniają postać główna, bo to co jest teraz już mi się przejadło, albo seria padnie całkiem albo odświeży to ją.
<<

Ignac

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Ignac » 16 lip 2008, 12:51

Moim zdaniem seria Gothic wejdzie na trwałe do kanonu gier klasycznych. Mnie sie ona bardzo podobala. Z niecierpliwoscia czekam na IV czesc Gothica. Nie podoba mi sie tylko pomysl zmiany postaci. Bezimienny był bardzo ciekawa postacia. Zmiana tejże postaci oznacza zerwanie dotychczasowej fabuły. Gothic I, Gothic II i Gothic III tworzyly jedna wielka historię. Mianowicie, pierwsza czesc skonczyla sie na wygnaniu śniacego, a druga zaczynala sie na teleportacji bohatera do wiezy Xardasa po walce ze Sniacym. Dwójka konczyla sie podczas wyplyniecia z Dworu Irdorath, a Trójka zaczynala sie podczas przybicia do brzegów kontynentu. może Gothic IV bedzie fajny ale bez Bezimiennego nie bedzie juz taki sam..
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 19 lip 2008, 13:33

Tytuł gry będzie brzmiał: Arcania: A Gothic Tale. Seria zakończy się na dodatku do G3 "Forsaken Gods", a Arcania będzie osobną grą rozgrywającą się w uniwersum Gothica. Stąd, możemy spotkać starych znajomych, ale będziemy grać już inną postacią.

Patrz: Gry-Online.

UPS, Śledziks już to zauważył wcześniej. Sorry za oldnewsa, ale przynajmniej temat zaktualizowałem.
Ostatnio zmieniony 19 lip 2008, 13:34 przez Delacroix, łącznie zmieniany 1 raz.
Moderatorzy są jak hemoroidy. Przez większość czasu siedzą w ukryciu, ale jak już wylezą, to jest tylko płacz i zgrzytanie zębów.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 9 wrz 2008, 16:52

Teaser oraz nowe screeny:

http://www.gram.pl/news_8gzgHei5_Arcania_A_Gothic_Tale_nowe_informacje.html
No, grafika wygląda ładnie. ;)
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2008, 16:56 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 9 wrz 2008, 23:01

Teaser i screeny wyglądają ciekawie i nastawiają pozytywnie do nowej części gry, ale ta fabuła i zmiana głównego bohatera mi tu nie pasuje :zdegustowany:
Obrazek