Ubuntu - pierwsze kroki z Linuksem
Kod: Zaznacz cały
ubudsl.com
Netia usługa net24, modem Thomson Speedtouch330.
<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.
ubudsl.com
/opt/ubudsl/ubudsl
część, ale w sumie mi to nie przeszkadza co do akutalizacji to ściąga całego nowego czy tylko niekŧóre pakiety, żeby nowsze było? i jak długo to trwa? bo zanim 7.10 zainstalowałe, to chciałem własnie 8, ale ściagałem 2 razy i obie byly uszkodzone, a 3 mi się nie chciałoPS. Masz wszystko po polsku w Ubuntu, czy tylko część opcji?
trzeba było skorzystać z menadżerów pobierania, lub ściągnąć z torrentów.to chciałem własnie 8, ale ściagałem 2 razy i obie byly uszkodzone, a 3 mi się nie chciało
ściąga tylko wymagane pakiety, ale czasami są problemy np. z kodekami po dist-upgrade.co do akutalizacji to ściąga całego nowego czy tylko niekŧóre pakiety, żeby nowsze było?
Nie mam wielkiego pojęcia o Linuxach, ale wydaje mi sie że musisz zmienić uprawnienia danego folderui jeszcze mam takie pytanie: w niektórych folderach nie moge wykonywać operacji na plikach (tj. kopiować, przenosić, zmieniać nazwę) dlaczego i jak to zmienić?
skorzystałem.trzeba było skorzystać z menadżerów pobierania, lub ściągnąć z torrentów.
Brawo, tylko jak? jak grzebałem w properties, to wywalało się, że "you are not owner" i po ptokach.Iwan pisze:Nie mam wielkiego pojęcia o Linuxach, ale wydaje mi sie że musisz zmienić uprawnienia danego folderu
sudo cd /sciezka/katalogu/
sudo polecenie plik
Nie "warto" tylko trzeba!bartekmp pisze:Warto zaktualizować system do 8.04
Ależ nie strasz na poczatku windowsowskiego klikacza konsolą Wygodniej jest tak:bartekmp pisze:polecam uaktualnić sobie Ubuntu do wersji 8.04 (polecenie w konsoli "sudo apt-get distro-upgrade" lub przez Menedżer akutalizacji).
A po co chcesz grzebać w folderach w których nie powinieneś grzebać? Potrzebujesz zmienić jakas konfiguracje systemu? Czy tylko nie wiesz gdzie zapisywac swoje pliki? Nie masz praw bo byś coś zaraz namieszał w systemie i format, i zaraz znowu format, i za tydzien znowu format (ukłon do Użyszkodników Windowsa z forum którzy reinstalują system co tydzień) Dla swoich plików masz folder: /home/madprince i tu masz prawa do zapisu.mad_prince pisze:i jeszcze mam takie pytanie: w niektórych folderach nie moge wykonywać operacji na plikach (tj. kopiować, przenosić, zmieniać nazwę) dlaczego i jak to zmienić?
System>Administracja>Języki:PS. Masz wszystko po polsku w Ubuntu, czy tylko część opcji?
A gdzież tam trudny . O wiele prostszy od Windowsa! Prawie wszystko można załatwić przez znienawidzoną przez windowsiaków konsolę, gdzie w Windowsie trzeba się naklikać bez celu i na końcu i tak trzeba zrobić formata...Maciek pisze:I powiedzcie, że linux jest "trudny"!
Tak czy siak będzie musiał się nauczyć tych 15 poleceń, żeby nie zginąć w Ubuntu. Chyba, że musi ciągle klikać xD. W zasadzie konsola nie jest trudna. W necie jest pełno poleceń do niej. Na dodatek tak jak pisałem wyżej można przez nią wszystko zrobić, np. ściągnąć i zainstalować program na raz, gdzie na Windzie trzeba wejść na stronę internetową, poszukać program, ściągnąć, niekiedy rozpakować i dopiero zainstalować...Maciek pisze:Ależ nie strasz na poczatku windowsowskiego klikacza konsolą
bo potrzebowalem wkleić biblioteke flash, żeby opera obslugiwala.Maciek pisze:A po co chcesz grzebać w folderach w których nie powinieneś grzebać? Potrzebujesz zmienić jakas konfiguracje systemu? Czy tylko nie wiesz gdzie zapisywac swoje pliki? Nie masz praw bo byś coś zaraz namieszał w systemie i format, i zaraz znowu format, i za tydzien znowu format
man apt-get
man ls
man top
man man
Można to sprawdzić, tzn. wpisać w konsoli:Maciek pisze: Tylko uwaga na polecenie apt-get bo ma moc "Super Krowy" (Super Cow)!
sudo apt-get moo
wiem, ale KDE jakoś mi się bardziej podoba (miałem "przez moment" kiedyś madrive z KDE), a poza tym żeby doinstalować KDE to trzeba mieć do czego więc po co mam ściagać ubuntu a potem doinstalowwywać KDE, skoro mogę od razu komplecik?bartekmp pisze:mad_prince, kubuntu to to samo co ubuntu, tylko, że z KDE, które nawet na ubuntu można doinstalować
wiem i takich własnie szukam z reguły tylko że do tleenX nie ma:/ (a w każdym razie nie zauważyłem)bartekmp pisze: Ale większość źródeł jest dostępna w .deb-ach