[Problem] Kombinacja kursorów z innymi klawiszami w laptopie

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 11 lip 2008, 15:23

[Problem] Kombinacja kursorów z innymi klawiszami w laptopie

Mam mały problem z nowym laptopem (tzn. dokładnie jeszcze nie wiem czy to właśnie z nim, ale postanowiłem tu założyć temat), którego udało mi się bardzo okazyjnie nabyć (jego konfiguracja podana jest w moim podpisie). Generalnie służy mi on do spraw biurowych, ale że jestem ciekawski zainstalowałem kilka gier w celu sprawdzenia wydajności tej maszyny.

Tymczasowo* mam Vistę. Problem doskwiera najbardziej podczas grania w gry piłkarskie (ot, na przykład Pro Evolution Soccer 2008 (było to trudne do przewidzenia ;])). Otóż gdy zawodnik biegnie lewy górny róg ekranu (no wiecie, trzymam kursor górny i lewy :-P) to nie mogę wykonać podania (w moim przypadku klawisz "S")! Cisnę, a zawodnik i tak nie wykonuje polecenia, chociaż gdy biegnie w każdym innym kierunku robi to prawidłowo. Zauważyłem, że przy innych kombinacjach jest tak samo (na przykład: strzał i prawo-góra).

Jak myślicie - to wina jakiegoś programu albo Visty :?:
Czy można ten błąd jakoś wyeliminować :?:
Z góry dziękuje za porady!

* Tzn. chcę zobaczyć to i owo, później prawdopodobnie przejdę na XP, chociaż wydajność i tak mnie bardzo zaskoczyła - Pro Evolution Soccer 2008 na maksymalnych detalach i najwyższej rozdzielczości, Oblivion takoż, tylko rozdzielczość 800x600, a Crysis na średnich i 1024x768 bezproblemowo. Nie wiem jak to możliwe! :]

MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 11 lip 2008, 15:47

Re: [Problem] Kombinacja kursorów z innymi klawiszami w laptopie

Zapewne problem jest sprzętowy - klawiatura. Nie wspiera wielu kombinacji klawiszy. Żeby potwierdzić że problem jest sprzętowy a nie programowy uruchom Linu<font color=red><b>ks</b></font>a z Live CD i przetestuj klawisze np. w jakims edytorze tekstu.

Jeżeli w tym tkwi problem jest na to jedyna rada: zmiana klawiatury. W laptopie oczywiście jej nie zmienisz więc możesz kupic dodatkową na USB. Ale jeszcze lepszym rozwiązaniem jest PAD (teraz dobre kosztują grosze).
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 14 lip 2008, 18:44

Re: [Problem] Kombinacja kursorów z innymi klawiszami w laptopie

Załatwiłem sobie Linu<font color=red><b>ks</b></font>a (fajne to nawet jest ;-]) i problem... nadal pozostał.
Pokombinuje jeszcze w jakiś usługach, może coś tam blokuje skróty itp.

Na razie będę grał na padzie (a dawno tego nie robiłem, więc potrenuję sobie przy okazji ;-]).
Może jeszcze jakieś śmiałe propozycje :?:
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''