[Problem] Zacinanie się gier na nowym komputerze

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 11 lip 2008, 12:01

Re: [Problem] Zacinanie się gier na nowym komputerze

fifol14 pisze:Nie ulegałem reklamie, ten zakup był opłacalny.
Skoro uważasz, że opłacalny, to właśnie uległeś reklamie. :P
Czy sugerujesz że 4-rdzeniowy procek jest mniej wydajny od 2-rdzeniowego?
Każdy, kto choć trochę zna się na sprzęcie wie, że kupno czterordzeniowego procesora to bardzo słaby wybór. Wystarczy umiejętnie podkręcić dwurdzeniowego, a wydajnością będzie przebijał czterordzeniowego, który kosztuje ponad tysiąc złotych więcej.
Swoja drogą w temacie mamy za zadanie rozwiązać problem, a nie nabijać się z niewiedzy innych...
Ostatnio zmieniony 11 lip 2008, 12:03 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.

MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

fifol14

Awatar użytkownika

Topic author

Początkujący

Post autor: fifol14 » 11 lip 2008, 12:51

Wy swoje i ja swoje, poza tym czterordzeniowego procka tez da się podkręcić.
Ale zajmijmy się może problemem.
<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 11 lip 2008, 13:23

fifol14, 4 rdzenie i tak Ci nic nie dadzą więc nie kłóć się bo MATchlesS, dobrze Ci mówi iż 4 rdzenie to strata pieniędzy, gdyż na dzień dzisiejszy ich nie wykorzystasz nawet w 70% wiec na kij mi taki czołg ? co do gier to Maciek już Ci coś napisał. Poczekaj do 2009 może wtedy ktoś się zlituje nad 4 rdzeniowymi procesorami i zacznie tworzyć gry/programy ze standardami na ten sprzęt, ale wtedy będą najprawdopodobniej w planie 6 rdzeniówki, jak nie 8 czy 10 ale pożyjemy zobaczymy :)
<<

fifol14

Awatar użytkownika

Topic author

Początkujący

Post autor: fifol14 » 11 lip 2008, 14:04

Czyli to wina tych 4 rdzeni? To jak to się dzieje, że gry które nie obsługują nawet 2 rdzeni mi działają?
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 11 lip 2008, 14:18

fifol14 pisze:Czyli to wina tych 4 rdzeni?
Nie ponieważ jakbyś uruchamiał gry spod zgodności z win98 to on wykrywa te 4 rdzenie jako 1.
Obrazek
<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 11 lip 2008, 14:43

stachu pisze:fifol14 napisał/a:
Czyli to wina tych 4 rdzeni?

Nie ponieważ jakbyś uruchamiał gry spod zgodności z win98 to on wykrywa te 4 rdzenie jako 1.
0 sensu w tym co napisałeś _-_
fifol14 pisze:Czyli to wina tych 4 rdzeni? To jak to się dzieje, że gry które nie obsługują nawet 2 rdzeni mi działają?
po części tak, każda gra jest pisana w inny sposób, programiścy wybierają inne rozwiązania itp... gdyby wszystkie gry co do jednej Ci zamulały to oczywiście byłby problem w 100% sprzętu lub systemu, ale to jak sam napisałeś tylko kilka gier z których niektóre, jak nie wszystkie, sa uznawane ze niedopracowane, przynajmniej IMO :)
Ostatnio zmieniony 11 lip 2008, 14:43 przez Nivener, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

fifol14

Awatar użytkownika

Topic author

Początkujący

Post autor: fifol14 » 11 lip 2008, 16:00

Słyszałem kiedyś o programie do 2-rdzeniowych procesorów ,który je "scala" i pokazuje że jest tylko jeden rdzeń. Czy istnieje jakiś program który pomoże z tym problemem i jakoś "scali" 4 rdzenie? A , może wystarczy wyłączy 2 rdzenie w menadżerze urządzeń :D

Poczytałem trochę po internecie, i z tego co przeczytałem, 4 rdzenie nie mają nic do tego. Owszem ,narazie chyba żadna gra nie wykorzystuje jego pełnych możliwości ,ale to nie znaczy ,że gry nie mogą na nim działac.
Niestety rozwiązania problemu ciągle nie znalazłem :(
Ostatnio zmieniony 11 lip 2008, 16:16 przez fifol14, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 11 lip 2008, 16:51

fifol14, wina ewidentnie stoi po stronie tych właśnie gier, bo naprawdę gdyby był problem ze sprzętem czy tam systemem to pewnie wszystkie gry by miały problem, poszukaj jakiś informacji na innych forach dotyczących właśnie tych gier i ich działania.
<<

fifol14

Awatar użytkownika

Topic author

Początkujący

Post autor: fifol14 » 11 lip 2008, 17:51

Może byłby wydajniejszy, może nie. Ale z tego co widze to nie wina procka, skoro jakaś gra działa bez zarzutu, a druga o porównywalnych wymaganiach, zacina się na minimalnych ustawieniach. Nie uwierzę ,że ta różnica jest wynikiem mniejszej różnicy między 4-rdzeniówką a 2-rdzeniówką. Pozatym ja uważam że procesor 4-rdzeniowy jest wydajniejszy to chyba logiczne. Tylko jak to działa w grach? Moge uwierzyć że gra nie wykorzystuje wszystkich rdzeni. Ąle Crysis jest nową grą, wyprodukowaną w czasach 2-rdzeniowych procków. Jeśli Crysis korzysta z 2 rdzeni, wtedy mogę się zgodzić że 2-rdzeniówka jest wydajniejsza, ale taktowanie 4,4 spełnia wymagania gry.

I ponawiam pytanie o program ,który może te rdzenie jakoś wirtualnie scalić
<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 11 lip 2008, 19:49

fifol14, jak chcesz to nie wierz, ale prawda jest taka że software na dzień dzisiejszy gubi się przy hardware. który idzie o wiele szybciej do przodu z rozwojem. Więc się nie dziw że twój sprzęt może mieć negatywny wpływ na oprogramowanie. Co do programu którego szukasz to z tego co mi wiadomo takowy NIE istnieje.
A teraz mała rada, jeżeli kupiłeś komputer z już wcześniej wgranym oprogramowaniem, to zrób formata. A i jeszcze Windows Vista Home Premium z Service pack 1 jak to działa, tak samo ja w przypadku XP to masz problem :)
<<

fifol14

Awatar użytkownika

Topic author

Początkujący

Post autor: fifol14 » 11 lip 2008, 23:43

A co takiego może dać format?

Poza tym ,co dziwi te gry same sprawdzają sprzęt i same ustalają poziom grafiki.
Gothic III ustawił sobie najwyższy poziom i nie działa
Crysis ustawił sobie średni poziom i nie działa
<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 12 lip 2008, 08:46

fifol14, człowieku czy ty masz problem ze zrozumieniem tego co piszę ? czy ty liczysz na to że gra jest inteligentna ? _-_ gra ma wpisane pewne parametry na pewien poziom sprzętowy i tak je ustala, co nie oznacza że będzie działać płynnie i wydajnie !
Niektóre gry mają w standardzie np. ustawienia średnie więc to nie oznacza ze na każdym komputerze będzie jednakowo śmigać. Co da format ? to że sam wszystko robisz i nie masz tego syfu co przy instalacji w serwisie. Przynajmniej IMO jest tak że z reguły serwisy robią standardową instalacje co oznacza dużo zbędnego syfu.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 12 lip 2008, 11:50

fifol14 pisze:jakaś gra działa bez zarzutu, a druga o porównywalnych wymaganiach, zacina się na minimalnych ustawieniach.
Rozumowanie byłoby sensowne gdyby każdy kod gry był identyczny, ale nie jest! PC to nie konsola gdzie każdą gre optymalizuje się pod 1 (słownie: jeden) rodzaj procesora, karty graficznej itp.

Wyłącz kolokacje 2 rdzeni dla danej gry w managerze zadań i sprawdź czy to coś da.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

fifol14

Awatar użytkownika

Topic author

Początkujący

Post autor: fifol14 » 12 lip 2008, 17:20

Jak mam wyłączyc tą kolokacje? bo nie moge znaleźc takiej opcji w managerze zadań.

Znalazłem ta opcje, niestety nic to nie daje. Jakieś inne propozycje?
Ostatnio zmieniony 13 lip 2008, 14:38 przez fifol14, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 22 lip 2008, 16:38

Można już pobrać nowa wersję sterowników (8.7):
Nowa wersja Catalyst 8.7 ma usprawnioną obsługę 3DMark Vantage dla kart Radeon HD 3600 i 3400. Zauważalne są usprawnienia dla kart Radeon HD 4800, HD 3800 i HD 3600 w Company of Heroes DX10 i Lost Planet DirectX10. Nowa wersja przynosi także pewne ulepszenia do Lost Planet i Call of Duty pod DirectX 9 dla kart serii HD 4800. Jest też lepsze skalowanie Crossfire we wszystkich seriach. W nowej wersji rozwiązano również dotychczasowe problemy kart ATI w Assassin's Creed, Crysis, Rainbow Six Vegas 2, Word in Conflict, Hellgate London i kilku innych grach.

Jedna z nowych funkcji znajduje się w Catalyst Control Center. Umożliwia pokazanie pełnych informacji o sprzęcie dla każdego zainstalowanego akceleratora grafiki.

Nowe sterowniki Catalyst 8.7 są dostępne dla systemów Windows Vista, Windows XP i platformy Linux. Można je pobrać tutaj [link poniżej]. Przypominamy, że przed instalacją nowych sterowników należy najpierw usunąć stare.

Kod: Zaznacz cały

http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst.aspx
Zainstaluj, może pomoże. :]
Ostatnio zmieniony 22 lip 2008, 16:38 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''