Po pierwsze: prawo jazdy na powyżej 50ccm masz?
Po drugie: masz około 1000-1200 zł by przerobić Simsona na wyższą pojemność i osiągnąć nim powyżej 100km/h?
Po trzecie: Na ten czas nie musisz jechać 100km/h przeszło by wyprzedzić ten plastikowy szajs. No chyba, że chodzi Ci o jakieś "aeroksy" to już byś musiał coś przerobić.
Ogólnie rzecz biorąc na tuning Simsona musisz mieć trochę kasy i cierpliwości. Nie wiem czy masz pojęcie jak to zrobić. Ja nie mam zbytnio aż takiego więc zrobienie 60/4 i całego osprzętu zajmuje już mi około przeszło miesiąc. Bo zlecam robotę znawcom. Więc licz, że około miesiąca na to wszystko będzie musiał czekać.
Na ten czas najwyższa prędkość Simsona w Polsce wynosi około 123-121 km/h przy pojemności podajże 103ccm.
Poczytaj forum:
Pooglądaj Simsony w przedstawialniach. Jest tam dużo (najwięcej modelu S) po tuningu mechanicznym. Jak poczytasz to dowiesz się, że nie jest łatwe, i nie polega to na kupieniu super dyszy z allegro co daje 100km/h i filtra powietrza co daje 5 koni mechanicznych więcej.
Policz:
- Simsona w dobrym stanie kupisz za 1500zł
- Na tuning mechaniczny wydasz 1000-1200zł
- Za MZ zapłacisz 1500-2000zł
Jednak jechać Simsonem 100km/h to dla mnie o wiele ciekawsze niż MZ. I nie trzeba mieć prawo jazdy (znaczy.. trzeba.. xD).
Sam przerabiam teraz Simsona na 60ccm i 4 kanały wraz z całym osprzętem. Po przeliczeniu wyszło mnie to około 550zł. I Simson powinien jechać 90km/h (tyle osiągnęli ludzie mający taki sprzęt). Na moje się opłaca.