[opinia] czy warto kupić laptopa zamiast komputera

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 31 lip 2008, 10:50

[opinia] czy warto kupić laptopa zamiast komputera

Często spotyka się dylemat typu: "Może zamiast nowego komputera typu desktop kupić laptopa?". Spróbuję przedstawić główne zalety i wady posiadania laptopa w porównaniu do zwykłego blaszaka.

Zacznijmy od wad laptopa:
- przeciętnie 2,5-3 razy droższy od zwykłego komputera o zbliżonych parametrach, a więc za te same pieniądze co wydaliśmy na laptopa będziemy mieli 2,5-3 razy wydajniejszy komputer typu desktop (!)
- brak prostej możliwości wymiany niektórych podzespołów, albo całkowicie niemozliwa, np. monitora LCD, karty graficznej, płyty głównej
- mniejsze komponenty=większe temperatury, większe temperatury=możliwość szybszej awarii sprzętu, wiec trzeba monitorować temperatury podzespołów
- wyższe koszty poszczególnych komponentów (np. w przypadku wymiany na skutek zużycia: dysk, napęd optyczny, karta wi-fi itp.)
- mniejsze możliwości modernizacji sprzętu
- nieporównywalnie słabsza jakość ekranu LCD laptopa w porównaniu do zwykłych monitorów LCD (oddzielnych)

Czas na zalety laptopa:
- bardzo szeeeroko rozumiana mobilność laptopa (dzięki baterii i wymiarach całego zestawu) i wszystkiemu co z tym pojęciem związane
- czy wspomniałem już o mobilności?
- może jeszcze komuś można zaimponować jeżeli posiada się laptopa, a on nie? (myślenie dziecka z przedszkola, ale "moda" to jeden z głównych powodów kupna różnych rzeczy, mimo że często jest to bezsensowne ;) )
...niestety to jest koniec zalet laptopa

Odpowiedź na pytanie:
"Może zamiast nowego komputera typu desktop kupić laptopa?"
Można kupić, ale tylko i wyłącznie wtedy, gdy zależy nam na "mobilności" sprzętu, bo gdy przemieszczać będziemy się rzadko to nie warto!
Ostatnio zmieniony 31 lip 2008, 14:40 przez Maciek, łącznie zmieniany 2 razy.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 31 lip 2008, 15:25

Re: [opinia] czy warto kupić laptopa zamiast komputera

za laptopem przemawia róznież jego niezależność od dostawy prądu. Nawet jeśli energia elektryczna jest odcięta (np w wyniku burzy), to i tak możemy kontynuować naszą pracę. Ja lapka wybrałem z tego powodu, że przyda mi się na studiach do różnego rodzaju prezentacji czy pisania prac. A co do jakości obrazu, to zawsze można podłączyć monitor i oglądność film w lepszej jakości :)

Kod: Zaznacz cały

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

DDragon

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: DDragon » 31 lip 2008, 19:03

powyższe opinie są słuszne i właściwie tylko dla wyżej wymienionych zadań można kupić lapa (według mnie). do gier już niestety nie (to do graczy) gdyż jak i zaletą jest to że nie trzeba mieć gniazda z prądem przy laptopie to i wadą może być kiedy zacznie się grać na lapie bo gry bardzo szybko zżerają baterie w lapie a przy takim domowym nie musimy się obawiać że bateria się wyczerpie, no chyba że zdarzy się jakaś katastrofa (np silna burza) albo się nie zapłaci za prąd(ale w tym wypadku to chyba nawet laptop nie pomoże ;)
Czasem słońce, czasem deszcz... niestety zawsze piach prosto w oczy...
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 31 lip 2008, 20:43

DDragon pisze: wadą może być kiedy zacznie się grać na lapie bo gry bardzo szybko zżerają baterie w lapie a przy takim domowym nie musimy się obawiać że bateria się wyczerpie
ale lapka można podłączyć pod prąd jak zwykłego desktopa, a w razie braku pradu nie ryzykujemy utraty stanu gry, bo wtedy włącza sie bateria

PS. moj pierwszy post z nowego lapka :) ja mam narazie problem z grafą, stery tylko pod viste znajduje, a pod xp32 niet :/

Kod: Zaznacz cały

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

Yogi

Średnio zaawansowany

Post autor: Yogi » 1 sie 2008, 12:13

Podczas odcięcia prądu rozwiązaniem dla desktopa będzie UPS, ale to niestety dodatkowy koszt i to nie mały :P