[problem] Partycja zniknęła po próbie jej zmniejszenia
//Precyzuj tematy - Piekielny Mod Iwan Groźny
Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.
I oczywiscie nie słuchasz...MAciek pisze:Trzeba tylko miec podstawową wiedzę o dyskach. Ty jej nie masz, więc nawet nie zabieraj się za zabawę z partycjami
Nigdy nie robi się tego typu operacji na ważnych danych. Bolesna nauczka na przyszłośćdaniodzimi11 pisze:ja tam mam wazne dane
No to masz słabe doświadczenie. Nie wiąże się.DDragon pisze:z mojego doświadczenia z przygodą z partition magic wynika iż zmiana wielkości partycji wiąże się z formatem tej na której jest miejsce zabierane
W jakim celu? A co to da?DDragon pisze:zmienić system plików na tej partycji na fat32 a potem z powrotem na ntfs
?? już chyba z 20 reinstalacji windy robiłem oraz z 30 razy u siebie i u innych zabaw miałem z dyskami i wszystkie na Par.Mag.. i były wyniki świadczące o tym że często tak jest gdy zmniejszamy jakąś partycję to tracimy daneMaciek pisze:No to masz słabe doświadczenie. Nie wiąże się
lub jak miałem przypadek u siebie wszystkie dane zostały na dysku jednak nie do ruszenia (kasacja, wejście do folderów, otwieranie plików to wszystko było zablokowane a jednak widoczne i zajmowało miejsce na dysku) i zmieniłem system plików na FAT32 a potem na NTFS i wszystko wróciło do normy.Maciek pisze:DDragon napisał/a:
zmienić system plików na tej partycji na fat32 a potem z powrotem na ntfs
W jakim celu? A co to da?
A czy banalna umięjetność instalacji okienek czegoś dowodzi? Jazeli ktos by tego jeszcze nie potrafił może skorzystać z poradnika Iwana w dziale Sprawdzone porady lub zainstalowac Ubuntu które jest łatwiejsze w instalacji i prostsze w obsłudze niż WindowsDDragon pisze:już chyba z 20 reinstalacji windy robiłem oraz z 30 razy u siebie
Często czy zawsze? Musisz się zdecydować. Partition magic jest własnie takim świetnym programem który pozwala rozszerzac partycje bez konieczności formatowania lub usuwania partycji. Trzeba się tylko znac odrobine na partycjach i wiedzieć kiedy taki zabieg jest mozliwy do wykonania.DDragon pisze:Par.Mag.. i były wyniki świadczące o tym że często tak jest gdy zmniejszamy jakąś partycję to tracimy dane
A czy to coś ma wspólnego z powyzszym przypadkiem? W Twoim wypadku pliki byly zablokowane przez system windows, wystarczylo uzyc program Unlocker do usuniecia tych plików. Ty tylko utrudniłeś sobie życie...DDragon pisze:otwieranie plików to wszystko było zablokowane a jednak widoczne i zajmowało miejsce na dysku) i zmieniłem system plików na FAT32 a potem na NTFS i wszystko wróciło do normy
Maciek czy dobrze myślę, że da się powiększyć partycję podbierając miejsce z innej ale tylko wtedy kiedy są one "obok" siebie? Tzn. np. dodać parę GB z partycji D na C.Maciek pisze:Trzeba się tylko znac odrobine na partycjach i wiedzieć kiedy taki zabieg jest mozliwy do wykonania.
Kod: Zaznacz cały
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk
Kod: Zaznacz cały
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1738&GParted+0.3.77
W uproszczeniu to wytłumaczyłeś.Iwan pisze:a się powiększyć partycję podbierając miejsce z innej ale tylko wtedy kiedy są one "obok" siebie? Tzn. np. dodać parę GB z partycji D na C
Nie ma co dyskutować nad tym czy legendarny program jest dobry czy nie - po prostu jest i już!silvver pisze:A tak poza tym nie polecam Partition Magic - ten prog bardzo często lubi coś popsuć.
Zależnie od ilości danych do odzyskania i stopnia trudności to koszt kilku tysięcy zł w górę - więc grubego portfela życzęBorys666 pisze:gdzie odzyskaja Ci dane.