[dyskusja] Przemoc w grach

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

<<

globus

Post autor: globus » 8 sie 2008, 11:20

Re: [dyskusja] Przemoc w grach

Wczoraj gralem w GTA4 u kolegi i musze powiedziec ze najbardziej spodobalo mi sie chodzenie na wódke z Romanem. pozniej jak juz sie napija fajnie sie autem jezdzi :rotfl:. A co do tego chlopaka to ja nie wiem jak tak mozna. Nie moglbym kogos czym kolwiek uderzyc,no chyba ze sam bymbym w takiej sytuacji ze mnie chca pobic to wtedy bym sie bronil. Nie moge tego pojąc.

<<

Ant

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Ant » 8 sie 2008, 11:33

A ja bym powiedział że zabiłem tego taksówkarza w obronie własnej... :hyhy:
Przez was się nie doczekamy GTA4 na PC w listopadzie!!!
Dostałem wczoraj PS2 i tak sobie zagrałem w Lemmingi, lubię tę grę, tam to jest dopiero przemoc.
<<

Cuthbert

Post autor: Cuthbert » 8 sie 2008, 11:44

No dobra, wstrzymam się do końca grudnia jak już ją dostaniecie na gwiazdkę :P
Ech, ja nadal twierdzę że to nie wina GTA, chłopaka, tylko tego że nikt nie zwrócił uwagi na jego chore fascynacje. Nie wierzę, żeby po prostu pewnego pięknego dnia grzeczny i poukładany chłopak wstał i zabił. No chyba, że nie był do końca normalny, ale czy wtedy też można mówić że to jest stricte jego wina, choroba nie powstaje z dnia na dzień, ktoś tu też czegoś musiał nie zauważyć. Kiedyś mnie denerwowało jak gry były takim kozłem ofiarnym, teraz już po prostu przewracam oczami i daję sobie spokój.
<<

kratos31

Awatar użytkownika

TOP Technik

Post autor: kratos31 » 8 sie 2008, 11:59

Niestety są ludzie nie dojrzali do gier. A my normalni gracze jesteśmy piętnowani przez to.
<<

Ant

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Ant » 8 sie 2008, 13:26

Więc po tym jak mówią że to wina GTA to później jak będę miał prawko i zrobię karambol to mam się usprawiedliwić że to wina Test Drive: Eve of Destruction albo Burnout'a?
<<

globus

Post autor: globus » 8 sie 2008, 14:39

Eeee nie bo pojdziesz do psychiatry xD.
<<

globus

Post autor: globus » 8 sie 2008, 17:08

Iwan, Hehehe dobre.Wiedzialem ze przechodnie gadaja po Polsku ale slyszalem tylko po rosyjsku i czesku.
<<

Ignac

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Ignac » 8 sie 2008, 22:40

No nie dobry filmik naprawde. Hehe. A miło usłyszeć w tak popularnej grze polski akcent :P
<<

Kamillos

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: Kamillos » 9 sie 2008, 15:12

Jak to kiedys jeden znany czlowiek Jermy Clarkson powiedzial..
"Gralem w GTA SA nie bardzo wiedzialem o co chodzi i wciskalem przyciski po koleji i w koncu to rozpracowalem.. Szczerze nie mialem potem ochoty wyjsc na ulice i odrabac glowe prostytutce lub zadzgac nozem taksowkarza..." IMHO Dobrze powiedziane przez gre nie mozna kogos tak <font color=red><b>po prostu</b></font> zabic.. IMO to tylko wymowka zeby jakos zbrodniarzowi kare zlagodzili ze oni niby zostali "zaczarowany" :wstyd:
Asus P5PE-VM- Dual Core E2180 2x2.0Ghz- 2GB RAM Kingstone DDR- ATI HD3650 512MB- Samsung 300 GB HDD
<<

Capon

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Capon » 10 sie 2008, 01:58

albo liczą na to że wyślą ich do psychiatryka i wyjdą po roku...
Obrazek
<<

Cuthbert

Post autor: Cuthbert » 11 sie 2008, 20:51

A tu druga strona medalu...
Jedną z hipotez stawianych przez badaczy było istnienie korelacji pomiędzy nocnymi koszmarami u dzieci a brutalnymi grami komputerowymi. Psychologowie twierdzili, że wielu ich pacjentów, dość chętnie sięgających po "dorosłe" oprogramowanie, ma spore problemy ze snem. Budzą się wielokrotnie w ciągu nocy i nie mogą zasnąć. Śnią o bestiach rodem z telewizyjnych horrorów i okrutnych komputerowych przeciwnikach. U niektórych osób zbyt długie granie wywołuje też bezsenność. Przez głowę przelatują wówczas przedziwne obrazy video. Próbujący zasnąć młodzi ludzie mają wówczas wrażenie, że wciąż grają. Rozbuchana adrenalina nie pozwala im się uspokoić.

Michael Schredl z niemieckiego Instytutu Zdrowia Psychicznego w Mannheim postanowił przyjrzeć się bliżej temu zjawisku. Do udziału w badaniu zaprosił 253 dzieci w wieku od 9 do 13 lat. Grupka naukowców obserwowała ich zachowanie w każdym dniu tygodnia. Zwracano uwagę na czas, jaki poświęciły telewizji i grom komputerowym. Analizowano, jak często czytały książki, czy uprawiały sport i dobrze się uczyły. Zapisywano wreszcie sny, które śniły się badanym.

Z opublikowanych niedawno wyników można wywnioskować, iż brutalne gry komputerowe i krwawe filmy nie wywołują koszmarów u nieletnich odbiorców. "Nie zaobserwowaliśmy żadnych korelacji" - potwierdza Schredl. - "Spodziewaliśmy się zupełnie innych wyników i dlatego jesteśmy zaskoczeni". Identyczne badania, przeprowadzone 10 lat wcześniej, przyniosły bowiem przeciwne rezultaty. "W tym roku przebadaliśmy stosunkowo niewielką grupę respondentów, co zwiększyło ryzyko popełnienia błędu. Badanie było jednak bardziej szczegółowe" - dodaje naukowiec.

Zdaniem Schredla, 46% badanych dzieci w ogóle nie miało koszmarów, a 38% twierdziło, że zdarzają im się okazjonalnie. Jedynie 16% respondentów cierpiało z ich powodu częściej niż raz na tydzień. Dziewczynki łatwiej zapamiętywały sny i częściej się na nie skarżyły. Co najważniejsze jednak, wśród 14% dzieci, które uwielbiały wirtualną przemoc i godzinami grały w gry, sny tego typu pojawiały się równie często jak u dzieci, które od brutalnych obrazów stroniły.

źródło - onet.pl
Ostatnio zmieniony 11 sie 2008, 20:52 przez Cuthbert, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Kamillos

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: Kamillos » 11 sie 2008, 22:09

Capon pisze:albo liczą na to że wyślą ich do psychiatryka i wyjdą po roku...
Dokladnie..
Asus P5PE-VM- Dual Core E2180 2x2.0Ghz- 2GB RAM Kingstone DDR- ATI HD3650 512MB- Samsung 300 GB HDD
<<

Ant

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Ant » 11 sie 2008, 23:20

Ja lubię przemoc, nie w szkole, ale w grach, i nie śni mi się potem żaden koszmar, tylko zwykły sen, przy którym się wysypiam.
Capon pisze:albo liczą na to że wyślą ich do psychiatryka i wyjdą po roku...
Albo nie mają lepszej wymówki i kit wciskają.
<<

Borys666

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Borys666 » 12 sie 2008, 01:57

Kiedys w rosyjskiej telewizji puszczali reportaz, jak tamtejszy gracz Lineage 2 zabil w realnym swiecie swojego wirtualnego wroga. Jak on to sam okreslil musial go PK (Player Killer) bo jego klan mial wojne z klanem ofiary.
Jednak jesli wiezyc reportarzowi, w tym klanie sa "chorzy" gracze, antysemici, rasisci itd. Rodzina zamordowanego byla tez przez pewien czas przesladowana przez klan zabojcy.

Albo w Polsce jakis 16 latek pobil matke krzeslem, bo ta mu wylaczyla kompa, gdy on gral w Tibie.

Inna historia:
Kiedys czytalem, jak dzieko (ok 10 lat) weszlo do samochodu, odpalilo silnik i przejechalo bodajze 3 osoby. Wszystko zwalono na NFS, bo akurat dzieciak czesto w ow gre grywal.

Czytalem tez pare artykolow odnosnie GTA (historie zdarzyly sie w USA).

Niektorzy w tym temacie wypowiadali sie, ze przemoc w grach jest dla normalnych ludzi, jednak jak poznacz czy czlowiek jest normaly :evil: ? I czy to wlansie my nie jestesmy uzaleznionymi chorymy psyhopatycznymi mordercami (tym optymistycznym zdankiem koncze posta ;) ).
W 1968 wystarczyla moc obliczeniowa 2 C-64 aby poslac rakiete na ksiezyc.
W 2007 potrzeba sily obliczeniowej Pentium IV 3GHz aby odpalic Windows Vista
...cos poszlo nie tak.
<<

Ant

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Ant » 12 sie 2008, 10:47

Jeżeli wychodzimy na ulice zabijać to jesteśmy chorzy, ale jeśli przemocy używamy tylko w grach to jesteśmy normalni.
<<

Cuthbert

Post autor: Cuthbert » 12 sie 2008, 14:13

Kiedys w rosyjskiej telewizji puszczali reportaz, jak tamtejszy gracz Lineage 2 zabil w realnym swiecie swojego wirtualnego wroga. Jak on to sam okreslil musial go PK (Player Killer) bo jego klan mial wojne z klanem ofiary.
Jednak jesli wiezyc reportarzowi, w tym klanie sa "chorzy" gracze, antysemici, rasisci itd. Rodzina zamordowanego byla tez przez pewien czas przesladowana przez klan zabojcy.

Albo w Polsce jakis 16 latek pobil matke krzeslem, bo ta mu wylaczyla kompa, gdy on gral w Tibie.

Inna historia:
Kiedys czytalem, jak dzieko (ok 10 lat) weszlo do samochodu, odpalilo silnik i przejechalo bodajze 3 osoby. Wszystko zwalono na NFS, bo akurat dzieciak czesto w ow gre grywal.

Czytalem tez pare artykolow odnosnie GTA (historie zdarzyly sie w USA).
I to wszystko za złotówkę w Fakcie ;)
<<

Ignac

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Ignac » 27 sie 2008, 12:49

Borys666 pisze:Niektorzy w tym temacie wypowiadali sie, ze przemoc w grach jest dla normalnych ludzi, jednak jak poznacz czy czlowiek jest normaly ?
Na to pytanie samemu sobie trzeba odpowiedziec.
Borys666 pisze:Kiedys czytalem, jak dzieko (ok 10 lat) weszlo do samochodu, odpalilo silnik i przejechalo bodajze 3 osoby. Wszystko zwalono na NFS, bo akurat dzieciak czesto w ow gre grywal.
To NFS chyba przyczynil sie do tego ze dziecko wsiadlo do tego samochodu i nim pojechalo a nie rozjezdzalo ludzi bo o ile wiem w NFS'ie ludzi sie nie rozjezdza.. :P
<<

Ant

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Ant » 27 sie 2008, 13:36

No to pewnie Midtown Madness :P
<<

Ignac

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Ignac » 27 sie 2008, 14:09