[szukam] Odtwarzacz mp3 wysokiej jakości

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

Stafford

Zaawansowany

Post autor: Stafford » 6 wrz 2008, 23:48

[szukam] Odtwarzacz mp3 wysokiej jakości

Witam! Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu odtwarzacza mp3. I raczej nie chodzi mi tutaj o jakiegoś badziewnego grajka NO-NAME, których juz kilka przewinęło się przez moje ręce. Szukam czegoś naprawdę dobrego, co zapewni mi odsłuch muzyki w najwyższej jakości (ciężkie jest życie audioila :P ). Chciałem się więc Was poradzić jaki playerek będzie najlepszy. Sam przejżałem wiele testów i zestawień i jak narazie najlepszym wyborem wydaje mi się Trekstor Vibez. Choć może znacie lepsze odtwarzacze. Proszę Was jednak byście nie sugerowali się testami CHIP'a, 1 miejscie zajmuje tam teraz Pentagram, który wcale lepszy od Vibez'a nie jest (wygrał dzięki możliwości odtwarzania filmów). Od playerka wymagam obsługi dość orientalnych formatów muzycznych (jak np. FLAC, czy OGG), oraz dość dużej pamięci (powyżej 5GB), najlepiej z możliwością jej rozszerzenia. ie musi odtwarzać filmów, byle by był audiofilski. :)

Jednocześnie chciałem się zwrócić z zapytaniem, jaki format muzyki jest bezstratny, bo jak narazie moimi typami są OGG i FLAC, na które przerabiam większość zakupionych przeze mnie albumów.

Pozostaje jeszcze kwestia słuchawek. Jak narazie używam Creative EP 630 w wersji box'owej, która wbrew pozorom różni się od wersji sprzedawanej na allegro po 20zł :P . Zastanawiam się jednak nad przesiaką na coś lepszego, do 400zł. Mają to być słuchawki douszne (in -ear plug). Zastanawiam się nad Creative AURVANA oraz FS1 Xtrememac.

Jest to trochę multitemat, dlatego jeżeli nie spodoba się on moderatorom, mogę go rozdzielić*. Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź i pozdrawiam!

* Może być, bez przesady - wszystkie zagadnienia są ze sobą jakby spokrewnione. ;)
MTS
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2008, 09:18 przez Stafford, łącznie zmieniany 1 raz.

<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 7 wrz 2008, 10:33

Re: [szukam] Odtwarzacz mp3 wysokiej jakości

Stafford, na uwagę zasługują tutaj produkty Apple'a (iPody) i produkty Cowona (iAudio).

Myślę o produktach Cowon iAudio D2 8GB

Kod: Zaznacz cały

http://www.komputronik.pl/MP3_/_Video__odtwarzacze/Cowon_iAudio/Cowon_iAudio_D2_8GB_Black/pelny,id,46359/
i

iPod Classic 160GB lub też iPod nano

http://www.komputronik.pl/MP3_/_Video__odtwarzacze/Apple_iPod/katalog,kat,2709/
.

Są to wysokiej jakości wręcz centra multimedialne. Odtwarzają video i muzykę, potrafią chyba nawet czytać ebooki.
iPod ma zaawansowany system tagów, zarządzany przez (wcale nie takie beznadziejne) iTunes.
iAdudio D2 również jest bardzo audiofilski. Teraz pozostaje kwestia pieniędzy. Miło by było jakbyś podał ilość kasy na odtwarzacz. Bo ja akurat podałem produkty topowe w swojej klasie.
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2008, 10:34 przez bartekmp, łącznie zmieniany 1 raz.
Semper in altum
<<

Stafford

Zaawansowany

Post autor: Stafford » 7 wrz 2008, 13:06

A więc po kolei :)

iPod raczej odpada, jak dla mnie jest przereklamowany, a jakość dźwięku nie jest aż tak bardzo imponująca. Sprawdzałem sam na iPod Touch kumpla i jak dla mnie to raczej gadżet, niż coś co da mi 100% satysfakcję z dźwięku. Nano również jest raczej średni, więc skreślam go z listy :) . Dalej idąc - iPod Classic 160GB - wybór oólnie byłby dość trafiony, gdyby nie 2 ale: po 1 - HDD w środku, jak wiadomo odtwarzacze są dość często narażone na wstrząsy, a dysk jest dużo bardziej wrażliwy i łatwiejszy do zniszczenia niż pamięć flash, zwiększa się tym samym awaryjność playerka. Ale to jeszcze bym przeżył, bo nie wykluczam player'ów z HDD. Ale największym problemem są obsługiwane formaty, aby Classic obsłużył format FLAC trzeba się troszkę nagimnastykować. Tutaj dokładnie opisano jak to zrobić - dla chętnych :) . Jeżeli w ogóle chodzi o iPod'y to chyba najlepszym wyborem byłaby "szufelka". iPod'y więc odpadają i proszę mi ich nie proponować.

Jeżeli chodzi o Cowona, ten byłby już lepszy. Problemem jest niemożność odtwarzania formatu FLAC. Ten iAudio na pewno jest godny uwagi, więc się nad nim jeszcze zastanowię.

Dla przypomnienia - nie są mi potrzebne żadne centra multimedialne, player może w ogóle nie odtwarzać filmów, zależy mi przede wszystkim na jakości dźwięku.
Miło by było jakbyś podał ilość kasy na odtwarzacz.
Myślę, że będzie to kwota około 800zł, z możliwością niezbyt dużych wachań w górę.

Czekam na dalsze propozycje. ;)
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2008, 13:07 przez Stafford, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 7 wrz 2008, 15:23

Stafford, zaczerpnąłem trochę wiedzy u znajomego, który powiedział mi, że niezaprzeczalnie najlepszą jakość dźwięku oferuje Rio Karma. Obsługuje również format FLAC.

Jedyną wadą tychże odtwarzaczy może być to, że od 3 lat się ich nie produkuje i można dostać je jedynie na Allegro/eBayu.

Ale jeśli miałbyś okazję takiego zakupu, to mój znajomy zaleca taki :)

EDIT:

A jeśli nie Rio Karma, to iPod Nano 8GB/16GB - pamięć flash i możliwość dogrania kodeka FLAC, albo nawet zmiana softu na RockBox.
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2008, 15:25 przez bartekmp, łącznie zmieniany 1 raz.
Semper in altum
<<

Stafford

Zaawansowany

Post autor: Stafford » 7 wrz 2008, 17:04

Twój znajomy ma rację, że najlepszą jakość dźwięku oferuje Rio Karma, widać, że jest PRO :P Pozdrów go ode mnie.

Jednak ja coś już o Karmie wbrew pozorom napisałem :)

Trekstor Vibez jest oficjalnym następcą Karmy i jest zbudowany w większości na tych samych podzespołach, więc jakość dźwięku będzie ta sama, ewentualnie może być minimalnie lepsza.

Chyba więc nie pozostaje mi nic innego, jak zdecydować się na tego Vibez'a, ewentualnie poszukać Karmy.

Oczywiście dalej proszę o odpowiedzi na dalsze pytania (o formaty i słuchawki).
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 7 wrz 2008, 17:12

Stafford, co do słuchawek ja i mój znajomy polecamy Aurvany. Nie wiem jak jest w porównaniu z tymi drugimi, ale jakość mnie powaliła, ale ja nie jestem jakimś audiofilem po prostu lubię muzykę :). Mimo to znajomy jest PRO jak to określiłeś i również bardziej skłaniałby się ku Aurvanom.

A co do formatów, to OGG jest stratny - oferuje dużą kompresję i wysoką jakość dźwięku. Za to FLAC jest formatem bezstratnym i lepiej konwertować do niego jeśli ma się dużą ilość pamięci.

Tutaj porównanie kodeków bezstratnych:

http://kodeki-audio.info/bezstratne_compare.php
Semper in altum
<<

Stafford

Zaawansowany

Post autor: Stafford » 7 wrz 2008, 17:31

bartekmp, dzięki za te porównanie kodeków. Jeżeli natomiast chodzi o słuchawki, to sam już nie wiem. Z jednej strony Aurvany grają, bardzo dobrze, z drugiej zaś FS1 Xtrememac grają według testów lepiej :P . Jeśli codzi o te drugie, to są to słuchawki dedykowane do iPod'ów, tu więc rodzi się moje pytanie: CZY I JAK BĘDĄ GRAŁY NA INNYCH ODTWARZACZACH?

A i jescze jedno: jak wypada Vibez w starciu z iAudio 7, który też jest świetnym odtwarzaczem?

bartekmp, biegnij się pytać kolegi hehe :)
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 7 wrz 2008, 17:43

Stafford pisze:Jeśli codzi o te drugie, to są to słuchawki dedykowane do iPod'ów, tu więc rodzi się moje pytanie: CZY I JAK BĘDĄ GRAŁY NA INNYCH ODTWARZACZACH?
Dedykowane do iPodów, co nie znaczy, że źle grają z innymi. Podobno lepiej współpracują z iPodowym EQ i tyle :P.

A co do porównania iAudio7 ma większą od Vibeza baterię i lepszej jakości wyświetlacz, wiec jeśli zależy ci na jakich zdjęciach czy czymś tam, to iAudio7. W jakości dźwięku rządzi nadal Vibez (źródło - mój znajomek :) )
Semper in altum