[Temat ogólny] Seria Crysis

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

<<

daniellll

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: daniellll » 24 wrz 2008, 17:08

Re: [Temat ogólny] Seria Crysis

Moj screen z Crysis Warhead

Obrazek

Gra jest ogolnie lepiej zoptymalizowana i lepsza grafika jest na prawde.Ja teraz mam rodzielczosc 1440x900 wszystkie opcje very high i aa max i wiecie ze sie nie przycina sprzet podpis.Ogolnie super gra polecam.Sto razy lepsza nic Crysis. :cisza:

Jakby sie screen nie wyswietlał to daje w code

Kod: Zaznacz cały

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9d12ab50ac862f50.html
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2008, 17:09 przez daniellll, łącznie zmieniany 1 raz.

Windows XP=300ZŁPakiet Ofice=200ZŁ
Zdziwienie policji ze masz oryginalne oprogramowanie=Bezcenne
2x2,4ghz 4x1GB ram GeForce 8800GTS 320 MB
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 24 wrz 2008, 17:58

daniellll pisze:Gra jest ogolnie lepiej zoptymalizowana
Gdzieś czytałem, że ta optymalizacja to taka sprytna sztuczka, przynajmniej mając na myśli hulanie na słabszym sprzęcie (czytaj: na niskich detalach) - po prostu ograniczono zasięg widzenia i tyle. :zdziwko:
Nie wiem, jak wygląda sprawa na mocnych kompach...
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

daniellll

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: daniellll » 24 wrz 2008, 18:37

To zobacz screena.I ten zasieg to bujda.Gra jest naprawde extra Dodam ze ja w gre gralem.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 24 wrz 2008, 19:10

daniellll pisze:To zobacz screena.I ten zasieg to bujda.
No fajnie, cieszę się razem z Tobą, ale ja na myśli zasięg przy najniższych detalach.

Zresztą znalazłem tę recenzję - oto wspomniany fragment:
Gracze narzekali na złą optymalizację silnika w grze Crysis. Raczej niesłusznie, bo po prostu odzywał się żal, iż gry nie za bardzo da się używać na najwyższych detalach. To było jednak spowodowane wysokim pułapem technologicznym, nie zaś problemami z optymalizacją, bo ustawienia "średnie" w Crysis wyglądały jak "wysokie" w innych produkcjach. Mimo to ekipa z Cryteku postanowiła pogrzebać w silniku i spróbować zadowolić posiadaczy słabszych maszyn. Ta nowa "optymalizacja" to troszkę oszustwo, bo zmieniono po prostu odległość rysowania detali, a więc na niskich ustawieniach gra wygląda nieco zabawnie - świat tworzy się kilka metrów przed nami. No, ale można płynnie grać na większej ilości maszyn - coś za coś.
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Quort

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: Quort » 25 wrz 2008, 09:50

Szkoda mi tej gry, pograłem może 3 i pół godziny i napisy końcowe, naprawdę krótka chociaż niektóre misje są fajne.
89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika. Jeśli należysz do tych 11% - wklej to do opisu.
<<

kratos31

Awatar użytkownika

TOP Technik

Post autor: kratos31 » 25 wrz 2008, 13:46

daniellll fajnie że pokazałeś screena z filmiku a nie z samej rozgrywki.
A i nie chce mi się wierzyć żebyś uruchomił w tej rozdzielczości wszystko na maksa z aa x 16Q. Co do screenów z gry to proszę z mojego kompa
Screen1
Screen2
Screen3
Screen4
Screen5
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 25 wrz 2008, 15:22

daniellll pisze:Ogolnie super gra polecam.Sto razy lepsza nic Crysis.
Quort pisze:Szkoda mi tej gry, pograłem może 3 i pół godziny i napisy końcowe, naprawdę krótka chociaż niektóre misje są fajne.
Skoro sto razy lepsza to dlaczego nie jest np. dłuższa? Chyba daniellll o jakieś 99x za bardzo przekolorował swoją wypowiedź :P
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

daniellll

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: daniellll » 25 wrz 2008, 17:45

kratos31 pisze:daniellll fajnie że pokazałeś screena z filmiku a nie z samej rozgrywki.
A i nie chce mi się wierzyć żebyś uruchomił w tej rozdzielczości wszystko na maksa z aa x 16Q. Co do screenów z gry to proszę z mojego kompa
Screen1
Screen2
Screen3
Screen4
Screen5
To znaczy uruchomiłem i działało tak z 20 fps ale bez zacinek ale jak wszystko się zmroziło to zaczęło się mocno ciąć zresztą mój sprzęt jest ciut lepszy mam szybsze ramy lepsza grafe
<<

kratos31

Awatar użytkownika

TOP Technik

Post autor: kratos31 » 26 wrz 2008, 09:24

daniellll pisze:To znaczy uruchomiłem i działało tak z 20 fps ale bez zacinek
Biorąc pod uwagę spadki ilości FPS oraz charakterystykę gry (w jednej dopuszczalnym jest 25 FPS a w innej koniecznym jest 40 FPS), ustaliliśmy granicę płynności, powyżej której uznajemy, że dana karta wygeneruje w danej grze płynny obraz w zdecydowanej większości gry (90 - 95%). Pamiętaj, że wyniki podane na wykresach są wartościami uśrednionymi. W związku z tym podane niżej wymagania są wyższe niż 25 FPS, które powszechnie jest uważane za granicę płynności.
# Crysis DX9: więcej niż 25 FPS zależnie od wymagań
# Crysis DX10: więcej niż 20/25 FPS zależnie od wymagań

Czyli odpaliłeś poniżej płynności. Przypuszczam że jak na ekranie jest większy młyn to też tnie.
Druga sprawa fajnie że masz lepszy sprzęt, cieszę się z tego. A jakbyś nie zauważył mam SLI na 8800gt więc też dosyć mocny konfig, gra śmiga średnio 45 - 55 fps nawet w etapach skutych lodem :P
Ok ale wróćmy do tematu jakim jest Seria Crysis ;)
Moja opinia co do Crysis Warhead jest taka, gra jednak powieliła schematy poprzednika,, nie mam nic odkrywczego. Crytek po prostu wciska nam graczom tę samą grę sprzed roku tylko z innym bohaterem i tyle. Gra kosztuje koło 90 zł a jest warta połowę tej kwoty.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Post autor: MATchlesS » 26 wrz 2008, 13:50

Artykuł o grafice w grze, różnicach pomiędzy DX 9 <-> DX 10, przyspieszaniu działania gry:

Kod: Zaznacz cały

http://www.tweakguides.com/CrysisWar_1.html
Fajna rzecz. :)
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2008, 13:51 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 26 wrz 2008, 17:40

kratos31 pisze:Moja opinia co do Crysis Warhead jest taka, gra jednak powieliła schematy poprzednika,, nie mam nic odkrywczego. Crytek po prostu wciska nam graczom tę samą grę sprzed roku tylko z innym bohaterem i tyle. Gra kosztuje koło 90 zł a jest warta połowę tej kwoty.
A wg mnie rozgrywka zyskała na dynamice. W Crysisie często konieczne było skradanie się za drzewami a w ostateczności walka, bo zazwyczaj przeciwnicy okrążali moją postać i ginąłem w ogniu krzyżowym. Tutaj Psycho idzie przed siebie niszcząc co się da. W Crysisie też było można to robić, ale Warhead daje więcej frajdy z tego typu działań.
Semper in altum