[Opinia] FIFA 09

Rozmowy o legalnych grach komputerowych.

<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 5 paź 2008, 10:54

Re: [Opinia] FIFA 09

MATchlesS pisze:Ocena 65% na GOL-u
Warto poczytać komentarze do tej recenzji, przeważają komentarze imbecyli ale są tez troche mądrzejsze wypowiedzi:
[15]
zenon1984 [ Level: 0 - Junior ]

Powiem tak ocena jak najbardziej odpowiednia bo owszem postepy sa w stosunku do fify 08 (graficzne) ale ludzie nie przesadzajcie 80% to dla tej gry poziom nieosiagalny. Moim zdaniem autor recenzji po prostu wie co mowi bo tak samo jak ja i wielu innych graczy mial niewatpliwa przyjemnosc zagrania w fife na konsoli next gen i porownania jej z wersja pc i po prostu nie mozna dac tej grze wiecej punktow bo bylby to totalny brak konsekwencji.
Przemoman [ Level: 2 - Legionista ]

PLUSY:

1. odświeżona grafika z niezłym wyglądem piłkarzy;

Tego mi brakowało w poprzedniej odsłonie. Teraz grafika jest przyjemna dla oka. Jak każda część będzie miała tak poprawianą grafikę jak między Fifą 08 a Fifą 09 to będzie super, oczywiście zachowując rozsądne wymagania sprzętowe.

2. kilka ciekawych zmian w silniku meczowym;
3. wciąż niskie wymagania sprzętowe;

I o to właśnie chodzi. Wymagania mają być niskie/średnie, żeby większość graczy mogła grać. Co by mi było po super grafice jak kumplom by gra nie odpaliła i nie mógłbym grać w multi...

4. system widgetów oraz Adidas Live Season;
5. bogaty i miodny tryb wieloosobowy.

MINUSY:

1. większość zmian jest zaledwie kosmetyczna;

Nie wiem czemu to jest minus, zmiany kosmetyczne, które w jakiś sposób usprawniają grę są dobre.

2. wymagane opłaty przy usłudze Adidas Live Season;

Mogliby sobie odpuścić, gra w Polsce i tak jest droga.

3. Frankowski w reprezentacji Polski?

No cuż zdarzają się błędy, gdyby nasi byli lepsi i bardziej znani błędu pewnie by nie było :P

4. kiepskie AI bramkarzy;

I tu się zgodzę. To jest jedna z największych wad Fify. Grałem sobie trening myszką i jak biegłem prosto do bramki to praktycznie każdy strzał kończył się golem. Nie wspominając o golach z daleka.

5. niektóre elementy gameplayu psują radość z rozgrywki (np. rzuty wolne);

Nie grałem dużo, ale już miałem sytuację rzutu wolnego wykonywanego przez komputer - oczywiście zakończył się golem. Na pewno to będzie psuło radość z grania.

6. przekombinowane sterowanie klawiaturą;

Nie wiem co to za minus w ogóle jak w opcjach można wszystko zmienić.

7. kompletnie niewygodne sterowanie myszą;

To trzeba więcej grać, a nie recenzent pograł powiedzmy kilka godzin i taki wniosek wysuwa. Ja grałem kilkanaście minut i się szybko przyzwyczaiłem (klawa+mysz). Spokojnie rozwalam komputera na poziomie początkujący. Więc gracz który pograłby kilka godzin z każdym poziomem by sobie poradził. Nie wiem jak ten punkt wpłynął na ocenę końcową, ale trzeba wziąć pod uwagę, że to jest alternatywa i nie trzeba grać myszką. Jeśli kiepskie AI bramkarza jest minusem (bo nic na to się nie poradzi) to sterowanie myszką nie powinno być zaliczane do tego bo pozostaje klawiatura i pad.

8. brak nowości w trybie dla pojedynczego gracza;
9. monotonia i nuda.

Gra z komputerem jest nudna jak dla mnie jak i w Fifie jak i w PES. Tylko multi się liczy w tego typu grach.

Podsumowując gra jest dobra, a dzięki multi będzie żyć przez okrągły rok. Z czystym sumieniem mógłbym dać 75-80%
eJay [ Level: 59 - Gladiator ] http://www.arma-zone.pl

Jako autor recenzji chciałbym się nieco ustosunkowac do niektórych uwag w stylu "za niska ocena". Wystawienie noty najnowszej Fifie było chyba najtrudniejszym zadaniem ze wszystkich recenzowanych przeze mnie tytułów. Powodów było bez liku, pominę minusy pod tekstem, które są ciągle aktualne.

Tak jak rok temu nie miałem wątpliwości, że dostałem grę przeciętną, tak w tym roku liczyłem na spory krok naprzód, tym bardziej po zapowiedziach dużej liczby zmian. W konsekwencji moje oczekiwania były spore, aczkolwiek wiedziałem, że nie otrzymam gry, która dorówna konsolowej wersji. Fifa 09 nie jest słabą pozycją, bo ocena 65% nie kwalifikuje jej do miana crapu. Nie jest to też doskonały produkt, bo w starciu z edycją na X360 wymięka w każdym aspekcie. Gdyby EAS przeniosło żywcem zawartość z konsol do wersji PC mielibyśmy prawdopodobnie najlepsza piłkę na komputery w ogóle.

Niestety, sam silnik to jest dokładnie to samo co mieliśmy rok temu i dwa lata temu i trzy lata temu. Oczywiscie poprawki są, ale nie robiłem z tego sensacji - bo rewolucji nie ma, a ulepszona grafika to nie wszystko. Skoro jesteśmy już przy temacie nowości, to sterowanie jakie zaaplikowało EAS jest imho nie do przyjęcia, jeśli gramy z innym człowiekiem. Przy takiej szybkości, myszka staje się bardzo nieprecyzyjna i w łatwy sposób można pomylić zagrania. Nie wątpie, że niektórzy przestawią się na gryzonia, aczkolwiek ja po paru godzinach nauki po prostu zrezygnowałem i wróciłem do pada.

Dlatego nota jaką widzicie to pewnego rodzaju kompromis między wybitną wersją na konsole, a poprzednimi częściami na PC. I powtorze jeszcze raz:) - jest lepiej niż rok temu.
Pshemeck [ Level: 42 - Dum Spiro Spero ]
Recenzent ocenik gre FIFA 2009 na PC i dal jej ocene z ktora mozna ale nie trzeba sie zgodzic :)

Na blaszaku ta gra jest mierna i pomijajac zmiane grafiki i malutka ingerencje w silnik dostalismy odgrzanego kotleta. Co innego na x boxie lub na ps, to jednak temat o PC wiec ocena prawie idealna ( ja bym dal mniej :) ).
[28]
Briho [ Level: 46 - Legionista ]

Zgadzam się z autorem recenzji. Co tu dużo pisać, gra jest przeciętna, mocno przereklamowana, za mocno. Grałem dzisiaj u kumpla, który napalił się na oryginał i kupił. Teraz żałuje wyrzuconych pieniędzy. Jak dla mnie jedyna zmiana na plus w porównaniu z poprzednią wersją to nieco ulepszona grafika. I to tyle. Reszta jest albo taka sama, albo tylko minimalnie zmieniona (co nie znaczy że ulepszona, bo np. rzuty wolne zwalili - komputer na 10 wolnych strzela 9). Gram w FIFĘ od roku 1998 i naprawdę marzy mi się w końcu jakaś rewolucja. Tej grze jest to potrzebne. Począwszy od kompletnej przebudowy silnika graficznego, na zupełnie nowym gameplayu kończąc. Dziwi mnie, że panowie z EA mówią, że obecne komputery nie pociągnęłyby grafiki next-gen. Przecież to jakaś bzdura. Mam nowego kompa, ale wcale nie jakiegoś rewelacyjnego i w FIFIE 09 mam 200 kl./s. A pomyśleć, że przy 30-stu gra się już płynnie. No to co by zaszkodziło usprawnić grafikę jeszcze bardziej? Osobna sprawa to gameplay, niezmienny w sumie od paru lat. Czy naprawdę nie da się tego zmodyfikować porządnie? Pierwszy lepszy przykład - rzuty wolne. Wyobrażacie sobie, żeby w Fifie strzelić bramkę po mocno bitej piłce z boku boiska? Bo ja nie. Wolne to takie typowe zawiesiny. Albo inna sprawa - w tej grze nie ma możliwości minąć zwodem bramkarza gdy idziemy 1 na 1, po prostu się nie da. Dlaczego? Dobre pytanie. Tak samo strzały zza pola karnego. Da się strzelić płasko po ziemi i zdobyć bramkę? Nie. Albo wystawa piłki przed pole karne i strzał - nie da się tak zdobyć gola. Nie ma też strzałów z kozłującej piłki. AI komputera też woła o pomstę do nieba. Od kilku lat to samo - komputer wbiega nam centralnie w pole karne, strzał oddając dopiero z okolic 11 metra. Jakieś akcje bokiem, czy szybka wymiana piłek - można zapomnieć. No i tak możnaby wymieniać długo. Inna w sumie banalna sprawa - siatki. Niezmiennie od paru lat są "druciane". Nie da się zrobić takich jak w PES-ie? No i to tyle z moich przemyśleń na gorąco. Ja się na nowej Fifie zawiodłem.
remekra [ Level: 7 - Generał ]

Cóż może za rok się obudzą. No chyba że znowu będą wciskali te bajki o 2-3% komputerów mogących udźwignąć Fife z konsol.

Inny przykład, NBA 2K9, owszem nie jest to piłka nożna, ale gra będzie na PC i będzie przeniesiona z X360. Grafika wygląda o niebo lepiej, a nikt tam nie wypuszcza bajek dla idiotów.

Ja bym dał praktycznie tyle samo ile recenzent, a może i mniej(55-60%)
krzysiu26 [ Level: 9 - Legionista ]

Ja juz mam dosc EA GAMES. nie kupuje ich gier wogole bo to partacze , nic nie potrafia zrobic dobrze. same badziewy wciaskaja , marketingowcy ich tylko ratuja ze ktos interesuje sie ich grami . a tyle jest fajnych gier niestety nieznanych tak jak produkcje ea. poniewaz nie maja tyle kasy na reklame.
Ragn'or [ Level: 56 - mortificator minoris ]

Zagrałem w demo nowej fify, i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczony. Nie bedę sie wypowiadał na temat grafiki( bo jest oczywiste, że jest niezla -szczegolnie twarze), ale jesli chodzi o grywalność, to zostawia ona o cale lata swietlne grywalność fify 07' (w o8' nie grałem, ale podobno jest podobnie jak w 07'). Nawet ten wyklinany tryb Be a Pro - a może szczególnie on- przypadł mi do gustu.
Generalnie gra mi się w to demo ciut lepiej niż w Pesa 08' z modem Orange Ekstraklasa.Wiiadomo- w fifie masa zespołow i lig. W pesie jest, mimo modów, dość ubogo.
Pomimo tego na pewno nie wydam 139 zl za tą grę. Skad oni wyssali taka cenę wole nie wnikać, ale jest to jak najbardziej podobne do EA.
Myslę, że tyle negatywnych komentarzy biertze sie stąd, że ludzie mieli wielkie nadzieje na ten tytuł, a jak sie okazało wersja PC nie dorównuje wersji konsolowej. I tu zal i gorycz.
dudek21 [ Level: 55 - Junior ]

No niestety jestem potwornie!! rozczarowany pelna wersja FIFY. Po demie ze zniecierpliwieniem zacieralem raczki na granie w Be A Pro w pelnej wersji. może Gameplay nie powalil mnie na kolana ale granie jednym pilkarzem dawalo mi sporo przyjemnosci a o to przeciez chodzi. Juz widzialem ta walke o miejsce w skladzie legii warszawa na poczatku kariery by po wielu godzinach wylanych lez i potu na treningach wkroczyc na arene finalu ligii mistrzow(czy jak tam sie te rozgrywki nazywaja w fifie) w barwach Barcelony a w miedzy czasie wziac udzial w mistrzostwach swiata z orzelkiem na piersi. Niestety rozczarowanie spotkalo mnie juz przed pierwszym meczem gdy to EA kazalo mi sie wstawic do wyjsciowego skladu (gdzie ta walka o miejsce w skladzie). Jednak najgorsze co mnie spotkalo to brak jakich kolwiek statystyk dla calej ligii czy przede wszystkim TABELI!!. Nie dotrwalem do okienka transferowego bo najprawdopodobniej ono nie istnieje w tej "innowacyjnej" grze. Wiem ze podobny tryb bedzie w PES ale niestety brak licencji powoduje ze nie zapowiada sie on zbyt ciekawie. Jedyne co teraz zostaje to czekanie New Star Soccer 4 :D

Tajgeer--->A niby jak to ma zrobić skoro Fifa pojawiła się wcześniej niż PES? Nie ma porównania. Zresztą takie porównanie i tak jest bezcelowe, bo jakby nie patrzeć oba tytuły kładą nacisk na inne elementy.

Odnosząc się do recenzji - FIFA zasługuje na wiele, wiele wyższą notę (co najmniej 75%) ze względu na zmiany wprowadzone w silniku graficznym i gameplayu w porównaniu z wersją 08.

I je odnotowałem, więc w czym rzecz? Grafika w najnowszej Fifie jest dobra, ale mechanika rozgrywki to wciąż to samo. Położono na zawodników po prostu nowe tekstury i wzbogacono murawę źdzbłami trawy, a i tak wszystko można podziwiać tylko w zbliżeniach. Ależ mi rewolucja. Odpal sobie trenng i popatrz jak wygląda grafika otoczenia - żywcem przeniesiona z Fify 08 i wcześniejszych. Gameplay oprocz fizyki nie doczekal sie ciekawych zmian, a i tak fiyzka czasem szwankuje (np. Tevez przewraca bez problemu Terry'ego:)), postacie dziwnie zatrzymuja sie przy uderzeniu w druga (co widac nawet w intrze jak Rooney zatrzymuje jakiegoś tam grajka). System animacji pozostał nietkniety.

Nie jest to kolejny odgrzany kotlet, ponieważ gra była tworzona od podstaw, o czym było mówione w wielu wywiadach z m.in Davidem Rutterem.

Jeżeli ta gra jest stworzona od podstaw to naprawdę nie świadczy to dobrze o zdolnościach EAS. Skoro jednak cutscenki, ujęcia kamery, system strzałów, podan jest taki sam to jednak nie jest to produkt stworzony "from scratch" jaki oczekiwałem. 90% contentu przeniesono do edycji 09. Ten sam biedny Be a Pro, Tryb Kariery.... Wszystko to samo, ale w zmenionej kolorystyce i z widgetami, które są fajny bajerem, ale pierwszych skrzypiec nie grają.

Jeśli chodzi o konsole - FIFA wygląda o wiele lepiej niż PES :P

Pomijając że uczepiłeś się sfery wizualnej to przyznam Ci rację - Fifa na konsole to pełen miód. Ale to watek o recenzji wersji PC.

Randone--->Tak grałem kilka meczy i wrażenia są bardzo pozytywne. To w ogóle inna gra
.
Tajgeer [ Level: 22 - Junior ] http://www.fifapolonia.pl

Tajgeer--->A niby jak to ma zrobić skoro Fifa pojawiła się wcześniej niż PES? Nie ma porównania. Zresztą takie porównanie i tak jest bezcelowe, bo jakby nie patrzeć oba tytuły kładą nacisk na inne elementy.

Ot chociażby zaczekać na PESa i dopiero pisać recenzje obu gier :)

Gameplay oprocz fizyki nie doczekal sie ciekawych zmian, a i tak fiyzka czasem szwankuje (np. Tevez przewraca bez problemu Terry'ego:))

A w prawdziwym życiu czasami się tak nie zdarza ? :)

System animacji pozostał nietkniety.

Również się nie zgodze. Sposób biegania, dryblowania czy odwracania się piłkarzy został zmieniony i jest to bardzo widoczne.

Jeżeli ta gra jest stworzona od podstaw to naprawdę nie świadczy to dobrze o zdolnościach EAS.

W domyśle miałem, iż niektóre elementy zostały stworzone od podstaw, a nie cała gra (jeśli by tak było - FIFA ukazałaby się dopiero w przyszłym roku).

Skoro jednak cutscenki, ujęcia kamery, system strzałów, podan jest taki sam to jednak nie jest to produkt stworzony "from scratch" jaki oczekiwałem.

Jeśli tak uważasz, to najwidoczniej masz problemy ze wzrokiem. Akurat jeśli chodzi o te elementy - zostały one zmienione (niektóre minimalnie, ale jednak).

Ot chociażby zaczekać na PESa i dopiero pisać recenzje obu gier :)

Tak, szczegolnie, ze PES ma premiere za niecaly miesiac. Powaznie piszesz?:)

A w prawdziwym życiu czasami się tak nie zdarza ? :)

Rzadko, ale w nie co drugim starciu...

Również się nie zgodze. Sposób biegania, dryblowania czy odwracania się piłkarzy został zmieniony.

Nie będe się licytował, wystarczy spojrzec na filmiki (np. intra edycji 08 i 09), aby dojsc do tego, ze oprocz tekstur w zasadzie nic nie zmieniono:)

Jeśli tak uważasz, to najwidoczniej masz problemy ze wzrokiem. Akurat jeśli chodzi o te elementy - zostały one zmienione (niektóre minimalnie, ale jednak).

Kiedyś byłem gorącym orędownikiem Fify. Grywam w nią regularnie od 1997 roku i widzę doskonale jaką ewolucję przeszła seria. I niestety, nie dam sobie wówic, ze to gra stworzona od podstaw, bo te 250 zmian to był jedynie marketingowy zabieg. IMHO seria potrzebuje radykalnych zmian, w kazdym elemencie. Niech nawet pracuja nad nia 2-3 lata (wystarczy potem pobrac patche ze składami), ale niech wydadza produkt na miare tego z konsol, o to co jest na PC to zwykłe zdzieranie z fanów kasy kosztem minimalnych nakładów pracy. Przykładowo, zamiast popracowac nad gameplayem wprowadzili kosmiczne sterowanie mysza.
Tajgeer [ Level: 22 - Junior ] http://www.fifapolonia.pl

Kiedyś byłem gorącym orędownikiem Fify. Grywam w nią regularnie od 1997 roku i widzę doskonale jaką ewolucję przeszła seria. I niestety, nie dam sobie wówic, ze to gra stworzona od podstaw, bo te 250 zmian to był jedynie marketingowy zabieg. IMHO seria potrzebuje radykalnych zmian, w kazdym elemencie. Niech nawet pracuja nad nia 2-3 lata (wystarczy potem pobrac patche ze składami), ale niech wydadza produkt na miare tego z konsol, o to co jest na PC to zwykłe zdzieranie z fanów kasy kosztem minimalnych nakładów pracy. Przykładowo, zamiast popracowac nad gameplayem wprowadzili kosmiczne sterowanie mysza.
zenon1984 [ Level: 0 - Junior ]

Tajgeer powiem Ci ze solidnie przegiales z tym kompem ktory to niby nie uciagnie fify next gen. Zastanow sie nad tym crysis chodzi na kompach a na konsole juz mogloby byc ciezko wiekszosc z nas juz ma wielordzeniowe procesory (co to za problem zrobic ruszajace sie koszulki i wlosy zawodnikow) do tego dodaj lepsza grafike otoczenia bo sredenia karta graficzna to juz wydaje mi sie bedzie cos kolo gf 8600 ale co najgorsze w tej odslonie (tak samo jak i w 08) to sam gameplay dlaczego zawodnicy skacza jak kroliki?? to jest zastanawiajace przeciez tak naprawde w grze nie chodzi o grafike, o to czy mozemy zagrac III liga turkmenistanu, czy tez kibicow spiewajacych milan milan ale o sama rozgrywke czy jest wystarczajaco "miodna" (pamietam tak to kiedys okreslano;) ) wez sobie takiego ski jumpa w ktorego wszyscy sie zagrywali mimo tego ze na rynku byl rtl ski jumping w pelnym 3d. W grach chodzi o grywalnosc i tego wlasnie moim skromnym zdaniem brakuje FIFIE 09 PC najbadziej.
Zloty61 [ Level: 14 - Legionista ]

Kolejny rok oczekiwań, świetnie zapowiadająca się edycja z rewolucyjnymi zmianami i ciekawymi innowacjami. I co? Klapa. Drugi rok z rzędu. O ile 07 jeszcze była zadowalająca jeżeli chodzi o zmiany, dalej już tylko gorzej. Co prawda w 09 poprawili grafikę, ale co z tego, skoro na sprzęcie udźwigającym Crysisa, Assasin's Creed'a itp. na max gra wygląda słabo.
Niby na przerywnikach trawa 3d, przepiękne twarze zawodników z takimi detalami jak pot na czole.
Niby ładne stroje, w końcu pofałdowane.
Tylko co z tego, skoro z widoku z normalnej kamery zawodnicy są jacyś niewyraźni - dalej efekt Kaki z balonem na głowie. Tych detali po prostu NIE WIDAĆ. O wyglądzie "otoczenia" lepiej nie wspominać. Tak jak autor recenzji wspomniał, kopia z wcześniejszych odsłon serii. Ale okej, pod tym względem jest lepiej aniżeli rok temu. Niektórzy wykłócają się, że animacje poprawiono.
Bzdura. Zawodnicy identycznie poruszają się, zmieniają kierunek. Na dzisiaj to wygląda tragicznie.
Jeszcze dwa lata temu w edycję z numerkiem 07 grało się w miarę fajnie, dziś te jeżdżące na łyżwach roboty sprawiają, że czasami ma się wrażenie jakby się grało w grę nie z tej epoki.
Tak się prezentuje oprawa graficzna. Czas na mechanikę rozgrywki.
Nie wiem czym się tak chociażby Centrum Fify ekscytowało jeżeli chodzi o gameplay.
Bo żadnych znaczących zmian nie widać. Gra się jakby wolniej, ale wciąż chaotycznie.
Dalej schematy rażą jak słońce w środku lata. Rzut wolny z odległości 16- 30m i od razu myśl:"O jak fajnie, brameczka". I rzeczywiście. Bramkarze? Lepiej nie mówić. Dalej zaskryptowane interwencje, strzelić bramkę lobem z połowy boiska to nie problem. Dodać należy, że teraz rzadziej bronią strzały z granic pola karnego. O ile przy mocnych uderzeniach da się to usprawiedliwić, o tyle leciutkie strzały i w efekcie gole irytują.
No ale jest przecież najlepszy przyjaciel PC'towca, czyli gryzoń.
Po pierwszych minutach gry w demo tym sposobem sterowania (oczywiście klawa+mysz, samą myszką nawet nie próbowałem) pomyślałem sobie: kto coś takiego wymyślił.
Wyłączyłem mecz, powrót do tradycyjnego sterowania klawiaturą. I tutaj szok. Kto pozmieniał ustawienia klawiszy i po co? Źle było? No nic można przecież sobie "przestawić".
Więc do dzieła, parę sekund i po sprawie. No więc gram, i nie mam najmniejszych wątpliwości - gameplay się praktycznie nie zmienił. Zawodnicy prawie <font color=red><b>w ogóle</b></font> się nie wystawiają, a jeżeli już to tak, że zaraz traci się piłkę. Są normalnie jacyś głupi, że tak powiem.
Próbuję pada, ale nie za bardzo mi się ten sposób sterowania podoba jeżeli chodzi o FIFę.
Zawsze wolałem grać na klawiaturze. Powrót do myszy z klawiaturą.
Kilka godzin spędzonych przed monitorem na rozgryzienie tego sposobu i pierwsze efekty w postaci rzeczywiście ładnych akcji i bramek. Jak dla mnie sterowanie myszką jest dobre.
Tutaj plus dla EA. Komentarz jak zwykle dobry, licencje standard.
Aha - zapomniałem o systemie kolizji. Najbardziej mi się spodobała ta innowacja w tym "sezonie".
Zawodnicy przewracają się naprawdę efektownie. Tylko z drugiej strony śmiesznie wygląda, jak poturbowany piłkarz wstaje sobie jak gdyby nigdy nic i kontynuuje grę :D
Jak dla mnie pecetowe Be a Pro jest słabe, nawet z kamerą zza plecami zawodnika.
Adidas Live Season - jak dla mnie niepotrzebne, ale fakt faktem jest to coś nowego.

Podsumowując FIFA 09 jest kolejnym już kotlecikiem z restauracji EA.
Niby zmiany, nie wszystkie na lepsze (gra bramkarzy).
Wreszcie lepsza grafika - tylko co z tego, skoro gameplay jest ten sam.
Sztywny aż do bólu.
"Zreszta kto im przeszkadza zrobic od nowa gre, z nowym silnikiem meczowym, a z grafika na poziomie tej edycji?" To zdanie z wypowiedzi eJay'a, z którym zgadzam się w 100%.
Niech zrobią grę rzeczywiście na nowo, niekoniecznie tak jak na next-gen, ale żeby to jakoś wyglądało. Ale nie, bo po co się męczyć, i tak nowa FIFA znajdzie się na szczytach list sprzedaży, a o to elektronikom przecież chodzi.
Stąd ta cena z kosmosu - 139 zł za lekko spatchowaną grę - n/c.

Kolejny rok to samo. Bardzo dobre wersje next-gen i słaba na PC. Czy to się kiedyś skończy?
Bo jak nie to ja dziękuję i biorę nowego PES'a.
Tyle ode mnie. Pozdrawiam.

Aha - i żeby nie było nie jestem jakimś tam wielkim fanem PES'a. Po prostu wybieram to co jest lepsze. A w tym roku to zdecydowanie PES na PC pokazał klasę i chyba to właśnie produkt od KONAMI wybiorę. Wcześniej były tylko FIFY... Szkoda, że tak się porobiło z wersją na PC.
Z drugiej zaś strony gdybym miał wybierać pomiędzy edycją FIFY 09 na X360 a PES'em 2009 też na tą platformę, nie zastanawiałbym się. To FIFA w tym roku zdaje się, że ostatecznie z PES'em na next genach wygra. Tylko, że gry na konsole kosztują ok. 200 zł, a PC ok. 100 zł.
I teraz pytanie - PES 2009 na PC czy FIFA 09 na X360?
Trzeba się będzie zastanowić ;)

I teraz już na prawdę na koniec - zgadzam się z oceną autora recenzji, choć za tą bezczelność gości z EA ja postawiłbym jeszcze niższą. Jakoś PES może być next-genowy na blaszaka, a FIFA nie. Szkoda...
remekra [ Level: 7 - Generał ] http://www.google.pl/

Tajgeer

Oczywiście że nie każdy by odpalił Fifę z Next genów na najwyższych ustawieniach(ale patrząc na Gameplaye z 09 na konsolach, mogę śmiało powiedzieć że jakiś tani dwurdzeniowiec[np. C2D E5200], 2GB Ramu za 120zł i karta np. 8600GT[już nie mówiąc o takich 9600GT, który też jest śmiesznie tani] udźwignął by tą grę na High w roź. 1024x768).

Ale jest taki patent, który ma każda gra i jest on stosowany już od bardzo, bardzo dawna. Mianowicie ustawienia detali Low, Medium i High. Tak aby każdy mógł dopasować sobie grafikę do sprzętu jaki posiada. Nikt nie ma z tym problemu, tylko EA Sports ma...

Kolejny przykład. Jak wiadomo, parę dni temu ogłoszono że NBA 2K9 zagości na PCtach.
I czy oni będą robili konwersję z PS2? Czy wypuszczają bajki o tych śmiesznych 2-3%?
Nie, gra będzie konwersją z X360. Graficznie zjada Fifę 09 na PC. W pełni poruszające się stroje, świetne modele postaci, świetna animacja, b. dobre tekstury. Publika w 3D(owszem jest ich mniej niż w Fife, ale w zamian za to są bardziej żywi, tu ktoś wstaje, tam ktoś gdzieś idzie. Chodzi gościu z Hot Dogami. Każdy kibicuje. Czuć że są bardziej żywi).

I znowu 2K Games problemów nie mają, ale EA Sports już tak...

I jeśli za rok, gra nie będzie dokładną konwersją z konsol, to bardzo bym chciał aby od GOLa a także od innych recenzentów, gra dostała Max 20%. Za to olewanie i wypuszczanie odgrzewanych, kotletów, które smakują coraz gorzej i gorzej.
Może wtedy by się nauczyli.
Ostatnio zmieniony 5 paź 2008, 11:51 przez Maciek, łącznie zmieniany 2 razy.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 9 paź 2008, 11:24

Jak przystało na przestarzały silnik graficzny, FIFA 09 nie obsługuje niektórych popularnych panoramicznych rozdzielczości ekranów LCD. Na szczęście można z tym się troche pomęczyć i ustawić:

Aby ustawić rozdzielczosc np. 1280x800 w grze nalezy:
- utworzyc plik locale.ini w glównym folderze z gra FIFA 09
- wpisać w nim: RESOLUTION = 1280x800x32
- no i grać
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

globus

Post autor: globus » 14 paź 2008, 12:02

Gra jest bardzo fajna jednak razi mnie ta słaba grafika na PS2. Nie rozumiem troche poniewaz gdy są takie bliższe ujęcia to piłkaże są bardzo ładni a jak jest mecz i widok od góry to jest jak pegazus. Myslalem ze będzie ładniej ale na oczatku meczu jestswietnie jak wychodzą z szatni wtedy są ładni graficznie. I tez dziwne skoro z bliska PS2 uciąga taką ładną grafe to czemu z wysoka jest skopana.

A tak swojądroga czy może mi ktos powiedziec co jest głowną imprezą fify 09 ? Bo ja tam nie widze czegos takiego jak Mistrzostwa Swiata. Mam to po Polsku z komentarzami a w menu jest Zostań gwiazdą : Sezony ale samemu wybierasz sobie zsepół z jakim chcesz grac. Ja wole zeby była druzyna którą wybiorę przeciwko takiej któa wezmie komputer i pozniej nastepny mecz i ta samo i w koncu koniec mistrzostw. A komentarze po Polsku są głupie bo kogos przypadkiem skosze a tu zaraz "Nic tam nie było" a po chwili "sedzia dyktuje rzut wolny" bez sensu nie.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2008, 14:04 przez globus, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 14 paź 2008, 19:30

Pierwsza łata do gry:

Kod: Zaznacz cały

http://pccentre.pl/download/details/FIFA_09_-_patch/id=307
Waży mało, bo niecałe 3 MB ;) .
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''