[robię] Spolszczenie do Vampire the Masquerade: Redemption

Jeżeli szukasz spolszczenia, chcesz o którymś porozmawiać lub podzielić się swoim tłumaczeniem.

<<

Siaalonas

Post autor: Siaalonas » 11 lip 2008, 00:48

[robię] Spolszczenie do Vampire the Masquerade: Redemption

Witam.

Jak wiadomo każdemu, który interesuje się ową grą, w internecie chodzi spolszczenie do niej, ale jest ono tak okropnie spolszczone, że się człowiekowi chce płakać na samą myśl o nim. Więc po wielu trudach zrozumienia tego co oni w ogóle do mnie mówią w grze postanowiłem sobie, że to zmienie i ulepszę to spolszczenie (czyt. zmienię).
Teraz już nie będzie np: "ja iść tam woda zimna bo" tylko "idę stąd bo woda jest za zimna". Nie będzie złych nazw zdolności, przedmiotów, przeciwników, miejsc, wszystko jest tak jak powinno być, w naszej dobrej kochanej polszczyźnie .
Narazie spolszczyłem praktycznie całe średniowiecze i zabieram się za spolszczanie współczesności. Myślę, że góra miesiąc i spolszczenie ujrzy światło dzienne. Tyle ode mnie jeśli jesteście chętni to piszcie. Na zachętę wrzucę parę screenów z gry, żeby nie było, że rzucam słowa na wiatr.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 lip 2008, 11:47 przez Siaalonas, łącznie zmieniany 1 raz.

<<

saper88

Post autor: saper88 » 11 lip 2008, 13:01

Re: [robię] Spolszczenie do Vampire the Masquerade: Redemption

Fajnie, że sie za to zabrałeś :) Ja osobiście musiałem grac na tym fatalnym spolszczeniu ale poniekąd wiedziałem o co chodzi:) Po tych screenach widzę , że na pewno bedzie lepiej niż przedtem ale wciąż widze rażące błedy np,, nie próbuj nawet zabrać JĄ z tego świetego miejsca'' i inne:) Mam nadzieje , że to poprawisz:P Ta gra zasluguje na jeśli nie doskonałe to chociaż dobre spolszczenie:)
Ostatnio zmieniony 11 lip 2008, 13:02 przez saper88, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Horhend

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Horhend » 11 lip 2008, 16:14

Jak dla mnie to wolałbym, aby to było spolszczenie do "Vampire The Masquerade: Bloodlines",
jednak miałem okazje widzieć w akcji dotychczasowe spolszczenie do
"Vampire The Masquerade: Redemption" do którego zabrali się najprawdopodobniej
koledzy za wschodniej granicy, z czego wyszło to coś co do teraz nazywaliśmy spolszczeniem....
Mimo, że gierka ma już swoje lata (Data Premiery - Polska: 07 sierpnia 2000),
to mimo to powstawały polonizacje do starszych produkcji, dlatego zawsze powinna
cieszyć każda inicjatywa polonizacji gier - czy to starszych, czy to nowszych!

Powodzenia w działaniu, i życzę wytrwałości ;)
Przeglądając tytuły gier, można odnieść wrażenie, że poza strzelaniem, gonieniem,
szlachtowaniem i uciekaniem, niczego nie oferują. A przecież to nieprawda!
<<

Siaalonas

Post autor: Siaalonas » 13 lip 2008, 18:49

No są jeszcze błędy, bo wiadome to jest dopiero tłumaczone :), ale przetlumaczyłem juz całe średniowiecze, pozostaje mi teraz przetłumaczyć współczesność, myślę, że dużo czasu mi to nie zajmie :) Jedynym mankamentem tego spolszczania jest to, że musiałem średniowiecze przejść już chyba z 3 razy i już mi sie chce nim rzygać ;P ale dam rade. Teraz musze przejść ostatni raz, żeby zrobić korekcje wszystkich błędów jakie mogą się wedrzeć w moje spolszczenie.

Mam niestety problem ze spolszczeniem MENU gry bo jest ono zapisane w plikach .tga i nie wiem jak się do tego zabrać. Jeśli ktoś ma jakieś rady niech sie nimi ze mną podzieli :)
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 13 lip 2008, 20:00

Kod: Zaznacz cały

http://filext.com/file-extension/tga
Mam nadzieję że coś się z tego dowiesz... :]
Obrazek
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 13 lip 2008, 22:02

Siaalonas wielki ukłon w twoją stronę za chęci. Chenie w przyszłości skorzystam z twojej pracy.
<<

Siaalonas

Post autor: Siaalonas » 16 lip 2008, 03:04

Dzieki Aq :) właśnie skończyłem tłumaczyć całe średniowiecze teraz tylko drobne poprawki. Zamieszcze wam tu pare screenów na "zachętę" ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek [/list]
<<

Danio

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: Danio » 17 lip 2008, 02:33

Fajnie, że się zabrałeś za poprawianie tego spolszczenia. Ale przyznać muszę, że mimo poprawek, widać mnóstwo błędów m.in. logicznych :)
<<

Siaalonas

Post autor: Siaalonas » 17 lip 2008, 02:57

Na przykład jakich? Jak już piszesz to napisz gdzie je dostrzegasz ;P

Aha skończyłem właśnie całkowicie średniowieczną Pragę i potrzebuję osoby do tego, żeby sprawdziła jak to spolszczenie wyszło, ktoś chętny?

W końcu udało mi się znaleźć program do modyfikacji plików .tga więc teraz statystyki postaci wyglądają tak:

Obrazek

W następnej wersji spolszczenia zmienie teksturę TGA z menu gry ponieważ to jest najtrudniej zrobić.

Moje spolszczenie w wersji beta v1.0 umieściłem w serwisie :cenzura: , ponieważ czekam na opinie graczy.

Tu podam co pisze w pliku README:
Narazie jest to wersja beta spolszczenia, ale i tak zapewnia minumum 5 godzin rozgrywki w czystej dobrej polszczyźnie, więc warto ściągnąć. Ja czekam na wasze opinie.
Spolszczone/poprawione są:
- Praga i Wiedeń (wszyskie miejsca na mapie)
- questy w tychże miastach
- Statystyki postaci
- Książki, listy, notatki
- Nazwy czarów (bez wszystkich opisów)
- Nazwy zbroi i broni
- Wszystkie teksty jakie występują w średniowiecznej Pradze i Wiedniu są spolszczone i działają poprawnie
- Co najważniejsze polska czcionka

Współczesne miasta dalej bazują na starym zle zrobionym spolszczeniu, z którego nic nie można zrozumieć.

Żeby spolszczenie zadziałało należy najpierw zainstalować patch 1.1, następnie stare spolszczenie, a na koniec skopiować foldery strings i ui do folderu z grą.

//Zmieniony przez MATchlesS
Używaj funkcji "Edytuj".
Ostatnio zmieniony 29 lip 2008, 18:23 przez Siaalonas, łącznie zmieniany 3 razy.
<<

Horhend

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Horhend » 29 lip 2008, 12:57

Siaalonas pisze:Moje spolszczenie w wersji beta v1.0 umieściłem w serwisie :cenzura: , ponieważ czekam na opinie graczy.
Dlaczego :cenzura: ????
Wrzuć gdzieś, skąd i inni będą mogli się poczęstować :) i sprawdzić owoce twojej pracy
(sendspace.com, speedyshare.com, ewentualnie w ostateczności rapidshare.com)!
Ostatnio zmieniony 29 lip 2008, 16:50 przez Horhend, łącznie zmieniany 1 raz.
Przeglądając tytuły gier, można odnieść wrażenie, że poza strzelaniem, gonieniem,
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 29 lip 2008, 16:54

Nie wlepiłem ostrzeżenia... w drodze wyjątku. Proszę podać linka do samego pliku torrent lub spolszczenia wrzuconego na serwery wymienione przez Horhend'a. Następnym razem swobodna operacja adresami portali pirackich skończy się właśnie wpisem gratulacyjnym do dzienniczka.
Siaalonas pisze:umieściłem w serwisie :cenzura: , ponieważ czekam na opinie graczy
Chyba, kurka wodna, piratów?
Moderatorzy są jak hemoroidy. Przez większość czasu siedzą w ukryciu, ale jak już wylezą, to jest tylko płacz i zgrzytanie zębów.
<<

Fanagir

Post autor: Fanagir » 30 lip 2008, 09:42

Delacroix pisze:Nie wlepiłem ostrzeżenia... w drodze wyjątku. Proszę podać linka do samego pliku torrent lub spolszczenia wrzuconego na serwery wymienione przez Horhend'a. Następnym razem swobodna operacja adresami portali pirackich skończy się właśnie wpisem gratulacyjnym do dzienniczka.
Siaalonas pisze:umieściłem w serwisie :cenzura: , ponieważ czekam na opinie graczy
Chyba, kurka wodna, piratów?
Ta strona akurat jest legalna :P. Wiem, że 90% plików są "legalne inaczej" ale sama stronka jest ok, no może poza płatną rejestracją :dobani: . Poza tym "wyciąganie" spolszczeń z oryginalnych gier np. Overlord o ile wiem też jest piractwem więc...

Mam nadzieje, że spolszczenie niedługo ukaże się całe. Trzymam kcuki za autora.

// Przestań gadać bzdury. Strona jest nielegalna, bo jej zawartość jest nielegalna. Poza tym, plik Siaalonasa nie pojawił się tam nawet, pewnie nie został zaakceptowany przez administrację. ~DCX
Ostatnio zmieniony 30 lip 2008, 10:56 przez Fanagir, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Siaalonas

Post autor: Siaalonas » 30 lip 2008, 20:31

Kod: Zaznacz cały

http://www.sendspace.com/file/393bbe
Tu wkleiłem moje spolszczenie, czekam na wasze opinie. Oczywiście to jest beta, więc mogą się tam znaleźć drobne literówki lub jakieś błędy stylistyczne, ale ogólnie powinno być dobrze.

//Koduj linki - Iwan
Ostatnio zmieniony 30 lip 2008, 20:51 przez Siaalonas, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Horhend

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Horhend » 1 sie 2008, 10:05

Spolszczenie nawet, nawet, jednak wymaga wrzucenia tekstu do np. worda
i sprawdzenia ortografii, bo można natknąć się na drobniutkie błędy.

Zadziewające u nie jest to, że mimo wgrania PATCHA 1.1 w menu gry nadal pokazuje
"wersja 1.0"????

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

No i niestety cosik jest nie tak z menu gry (gdy wciska się ESC podczas gry):

Obrazek Obrazek

*EDIT* (05.08.2008)
Siaalonas pisze:Tu wkleiłem moje spolszczenie, czekam na wasze opinie. Oczywiście to jest beta,
więc mogą się tam znaleźć drobne literówki lub jakieś błędy stylistyczne,
ale ogólnie powinno być dobrze.
Oto kilka przykładów, dlaczego warto sprawdzić spolszczenie pod katem ortografii:

Obrazek Obrazek

Co do tego walącego się menu, to odkryłem, ze sprawa jest dosyć prosta -
aby tego uniknąć wystarczy NIE INSTALOWAĆ PATCHA!
Spolszczenie bez patcha także w porządku działa, a menu się nie wali.

Obrazek

Co prawda jest jakby to powiedzieć "nie pełne" (załad - zamiast załadować ),
ale chociaż się "nie wali" :)
Ostatnio zmieniony 5 sie 2008, 10:53 przez Horhend, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Siaalonas

Post autor: Siaalonas » 8 sie 2008, 19:18

Horhend jeśli chodzi o menu gry to ja tego nie tworzyłem. To było zrobione przez grupę robiącą to pierwsze spolszczenie do gry. Nie wiem jak się za to zabrać więc musisz trochę z tym pocierpieć ;).

Jeżeli zaś chodzi o błędy typu "uęyą" - użył to wyskakują tylko dlatego, że masz patch 1.0 wgrany a nie 1.1.

Jeśli chodzi o "szlachta użył zdolności Moc" to nie mogę inaczej gdyż w angielskim nie ma tego odmiany i w grze istnieje tylko jeden zamiennik użył, nie ma użyła.

Jeśli chodzi o zdanie zakonniczki do klasztoru to jest to dobre gdyż strażnik ironizuje mówiąc właśnie tą kwestię.

Dzięki za sprawdzenie spolszczenia :) naprawdę bardzo to doceniam :)
<<

Delacroix

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Delacroix » 9 sie 2008, 10:10

A spróbuj coś takiego: szlachta korzysta z umiejętności "Moc".

Nieodmienne i nazwa umiejętności w cudzysłowiu.
Moderatorzy są jak hemoroidy. Przez większość czasu siedzą w ukryciu, ale jak już wylezą, to jest tylko płacz i zgrzytanie zębów.
<<

Capon

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Capon » 8 paź 2008, 18:07

Witam !

ostatnio też się wziąłem za robienie spolszczeń i teraz ćwicze na Vampire the Masquerade: Redemption,
ale mam taki problem, że nie moge znaleźć plików z tekstem,
przeglądam te dziwne rozszerzenia typu nob. itp. ale i tak nie moge nic znaleźć :/

Będę bardzo wdzięczny za pomoc !
Obrazek
<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 9 paź 2008, 11:45

Sam przez jakiś czas robiłem spolszczenia (pamięta ktoś jeszcze X-Team? W sumie dalej robię ale ciii ;) )i wiem że prawie zawsze trzeba mieć odpowiedni program do otwierania napisów. Na przykład napisy w BloodRayne były schowane w rozszerzeniu chyba .pod najpierw trzeba było je wypakować specjalnym programem, a później dopiero dało się je otworzyć w notatniku.
Obrazek
<<

Horhend

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Horhend » 9 paź 2008, 18:34

Capon pisze:ostatnio też się wziąłem za robienie spolszczeń i teraz ćwicze na Vampire the Masquerade: Redemption,
ale mam taki problem, że nie moge znaleźć plików z tekstem,
przeglądam te dziwne rozszerzenia typu nob. itp. ale i tak nie moge nic znaleźć :/
Siaalonas bazował na spolszczeniu dotychczasowym; ruskawym (poprawiał je).
Trzeba było wgrać najpierw te pierwsze, a później podmienić te jego pliki.

Te pliki które poprawiał Siaalonas to:
FOLDER GRY/strings/
chronicles.nls
effects.nls
game.nls
game.nvo
london.nls
london.ntx
mp_ctd.nls
mp_ctd.ntx
mp_ctd.nvo
mp_lot.nls
mp_lot.ntx
mp_lot.nvo
mp_salon.nls
new_york.nls
new_york.ntx
prague2.nls
prague2.ntx
prague.nls
prague.ntx
system.nls
vienna.nls
vienna.ntx

FOLDER GRY/ui
CharacterPane01.tga
CharacterPane03.tga

Pliki ruskawe + poprawione pliki Siaalonas'a = LEPSZE SPOLSZCZEINE
<<

mck89

Post autor: mck89 » 9 paź 2008, 19:06

moglby ktos jeszcze raz wstawic? pomijam ze teraz w ogole sendspace mi wysiadl... ale jak jeszcze dzialal to sie wyswietlilo "Sorry, the file you requested is not available."
Ostatnio zmieniony 9 paź 2008, 19:09 przez mck89, łącznie zmieniany 1 raz.