sterowniki pod XP do HP laptopa

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

DDragon

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor

Post autor: DDragon » 22 gru 2008, 04:55

sterowniki pod XP do HP laptopa

mam takiego lapka HP Pavilion dv5-1160ew (FT150EA) i niestety jest on z Vista domyślnie. więc szukam do niego sterowników do XP i znalazłem takie coś

Kod: Zaznacz cały

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareDownloadIndex?softwareitem=ob-59558-1&lc=pl&dlc=pl&cc=pl&lang=pl&os=228&product=3829827
czy jak zainstaluję XP to po instalacji tego programu stery mi się same pobiorą?

Czasem słońce, czasem deszcz... niestety zawsze piach prosto w oczy...
<<

Dragon2006

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: Dragon2006 » 22 gru 2008, 10:48

Re: sterowniki pod XP do HP laptopa

DDragon,
polecam Ci od razu, nie wgrywaj do niego XP..

Możesz spróbować, ale zrób sobie kopię Visty.. mam podobnego laptopa, z tej samej serii. Był początkowo z Vistą, po wgraniu XP są kabarety straszne.. ojciec go używa, to jego laptop do pracy.. Szukam dobrych sterowników pod XP już dwa miesiące, nie ma dobrych ! Połowa przycisków nie działa, sprzęt się wiesza.. masakra ;/
Nawet w serwisie komputerowym facet nic lepszego nie znalazł, a ojciec nie może mieć Visty, ponieważ programy do wizualizacji ma na licencjach pod Win. XP.

Nawet zobacz, ile jest do tego laptopa dostępnych sterowników pod Vistę:

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareList?os=2093&lc=pl&dlc=pl&cc=pl&product=3829827&lang=pl
a ile jest dostępnych pod XP..:

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareList?os=228&lc=pl&dlc=pl&cc=pl&product=3829827&lang=pl
Z Pavilionami to jest właśnie to, że mają Vistę i tak chyba należy pozostawić.. Dodam, że oczywiście u ojca wgrałem oryginalny XP i są z nim takie kabarety..
Ostatnio zmieniony 22 gru 2008, 10:50 przez Dragon2006, łącznie zmieniany 2 razy.
Procesor Intel Core Quad Q6600 4x2.40 GHz
GeForce 9500GT, 1024 MB;4096 MB DDR2.
HDD 500 GB.
Monitor LCD 21", głośniki JVC + Creative 2.1
Neo 6mb
<<

Iudex

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Iudex » 22 gru 2008, 11:58

Ja w Pavilonie wgrałem XP bez problemu i wszystkie sterowniki i hula :)
Tylko to chyba jakiś specyficzny model, bo były wszystkie sterowniki. :)
<<

Dragon2006

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: Dragon2006 » 22 gru 2008, 12:46

Możliwe Iudex, ale zobacz tak jak pokazałem, że na XP są tylko sterowniki pod Quick Launch... ja mam z tej samej serii Paviliona :/ I niestety tak to wygląda.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2008, 12:47 przez Dragon2006, łącznie zmieniany 1 raz.
Procesor Intel Core Quad Q6600 4x2.40 GHz
GeForce 9500GT, 1024 MB;4096 MB DDR2.
HDD 500 GB.
Monitor LCD 21", głośniki JVC + Creative 2.1
Neo 6mb
<<

DDragon

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor

Post autor: DDragon » 29 gru 2008, 23:18

a jednak po paru dniach porządnego szukania trafiłem na forum peb.pl na którym to pomógł mi użytkownik prezess212 (tylko w podpisie napisał aby nie wysyłać mu PW gdyż jest od tego forum). skombinował on dla mnie super paczkę sterowników pod XP i wszystko pięknie działa (prócz jakiegoś USB Device ale to jeszcze się robi i myślę że niedługo problem zniknie). koleś jest genialny. pomógł tam już niejednemu ze sterami pod XP do lapków HP. polecam!! a jeżeli ktoś chce to to link do tematu

http://peb.pl/showthread.php?p=1766588#post1766588
życzę jak najmniejszych problemów ze sterami do lapka każdemu!!
Czasem słońce, czasem deszcz... niestety zawsze piach prosto w oczy...
<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 24 sty 2009, 01:55

Jedna kwestia:licencję masz na konkretny program,bez względu na Edycję Windows w której go instalujesz.Vista uruchomi wszystko to co XP a nawet więcej.Więc najprawdopodobniej to była kwestia tego że twój ojciec nie chciał się uczyć nowego systemu.A szkoda bo vista to system łatwy w obsłudze,stabilny i bezpieczny.No i bez problemu obsługuje najnowszy sprzęt,czego o XP nie można powiedzieć-próbowaliście kiedyś zainstalować XP z włączoną obsługą AHCI ? No a poza tym coraz więcej firm robi laptopy tylko pod Vistę,a w najnowszych modelach nawet producenci poszczególnych komponentów nie oferują sterowników do XP.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 24 sty 2009, 09:31

zriel pisze:czego o XP nie można powiedzieć-próbowaliście kiedyś zainstalować XP z włączoną obsługą AHCI
Tak, zainstalowałem u siebie i koledze! Potrzebujesz porad w tej kwestii, zapodać screeny? ;P Więc Twoja uwaga jest nietrafiona...
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Dragon2006

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: Dragon2006 » 24 sty 2009, 10:48

DDragon, fajnie, że się znalazły. Chyba też tam napiszę o sterowniki do swojego lapka ;] Zobaczymy, może ten inteligent i dla mnie coś wyszuka ;-)
Niestety, monopol Microsoftu robi swoje... Vista w większości lapków.. żeby to było tak samo kompatybilne z XP jak z Vistą. Microsoft użył Visty praktycznie do 'przyswojenia' ludzi z nowym interfejsem, który będzie czekał w Windows 7. Miejmy nadzieję, że nowy system przyniesie więcej kompatybilnych rewolucji ;]
zriel pisze:Vista uruchomi wszystko to co XP a nawet więcej
A właśnie, że nie ;) Jest kilka aplikacji do projektowania mebli kuchennych, które na Viście nie pójdą.. tzn. ojciec ma ich starsze wersje, na tych najnowszych może i Vista by wszystko pociągnęła, ale niestety aktualizacja takiego programu do najnowszej wersji to koszty rzędu 6-8 tysięcy złotych;] Więc to nie takie proste.
zriel pisze:Więc najprawdopodobniej to była kwestia tego że twój ojciec nie chciał się uczyć nowego systemu
Wcale nie, bo nowy Pasjans mu się spodobał ;D
<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 24 sty 2009, 13:19

Tak, zainstalowałem u siebie i koledze! Potrzebujesz porad w tej kwestii, zapodać screeny? ;P Więc Twoja uwaga jest nietrafiona...
Bardzo chętnie,moja płyta główna to GIGABYTE EP35-DS3,na osobnej partycji mam zainstalowany XP SPEED 2 który teoretycznie ma wszystkie potrzebne stery,próbowałem też ładować sterowniki w czasie instalacji oraz rozwiązania pod nazwą AHCI PURE PC i nic nie dało rady.XP podczas instalacji z natywnym SATA oraz włączonym AHCI nagminnie zalicza blue sreena.Instalacja z włączoną emulacją IDE i późniejsze doinstalowanie sterowników AHCI też nie przynosi rezultatów.Poza tym Vista,mimo problemów "wieku dziecięcego" to system stabilniejszy i bezpieczniejszy niż XP.Też od razu nie przesiadłem się na nią z XP,poczekałem aż wyjdzie pierwszy service pack i system będzie bardziej dopracowany.Zresztą XP też od początku nie był idealny,kto pamięta jego początki ten wie ile było z nim problemów i niejeden z was pozostał pewnie przy starym, sprawdzonym 98 lub nowszym i mniej problematycznym 2000 :) .
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 24 sty 2009, 18:39

Dragon2006 pisze:Wcale nie, bo nowy Pasjans mu się spodobał ;D
Moja dziewczyna też go polubiła na moim XP (tak to ten z Visty :P)

zriel na moje platformie obsluge ahci w XP zarówno "aktywowałem" już po zainstalowaniu XP (poprzez dogranie odpowiednich sterów), jak i poprzez proste zintegrowanie sterów z płytką instalacyjną XP. No problem... jak się wie co i jak :P
zriel pisze:nowszym i mniej problematycznym 2000
Pomijasz tylko że Windows 2000 nie jest systemem przeznaczonym na domowe desktopy, tylko biznesowym (niemożnośc instalowania niektórych programów i gier).
zriel pisze:Zresztą XP też od początku nie był idealny
Ale teraz na tym idealnym systemie przeczekam system przejściowy (Viste) i dopiero warto zainteresować się dopracowanym systemem (oby) jakim zapewne będzie Windows 7. Patrz ostatnie zwolnienia dużej części pracowników Microsoft, przez złe wyniki sprzedaży Visty i straty na reklame Visty. (5tys)
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Dragon2006

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: Dragon2006 » 24 sty 2009, 19:20

Maciek pisze:Moja dziewczyna też go polubiła na moim XP (tak to ten z Visty :P)
A masz może linka do Pasjansa z Visty, który pójdzie pod XP :) ?

Żeby nie było OFFTopa:
Poczekamy i zobaczymy co przyniesie Windows 7, ale z tego co mówią (ile oni już nad tym systemem pracują.. latami..) to powinien być fajny i co najważniejsze bardziej kompatybilny, ale też bezpieczniejszy i stabilniejszy.
<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 24 sty 2009, 22:41

zriel na moje platformie obsluge ahci w XP zarówno "aktywowałem" już po zainstalowaniu XP (poprzez dogranie odpowiednich sterów), jak i poprzez proste zintegrowanie sterów z płytką instalacyjną XP. No problem... jak się wie co i jak :P
W takim razie bardzo proszę o podanie sposobu w jaki to zrobiłeś,być może zadziała i u mnie i jeszcze przez jakiś czas nie pożegnam się z XP.Jak na razie żeby go uruchomić muszę korzystać z osobnego profilu w BIOS-ie ponieważ mimo wszelkich prób nie udało mi się do tej pory na moim sprzęcie uruchomić AHCI w XP.A próbowałem już wszystkiego:wyżej wymienione AHCI PURE PC,kompilacja własnej wersji systemu z dodatkowymi sterownikami w N-Lite a na koniec instalacja XP SPEED 2 który teoretycznie ma wszystkie stery do czasu P45/X48.