Monitor Aoc 17 - śnieży zawsze po OC

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

MamPytanie

Post autor: MamPytanie » 14 sty 2009, 00:10

Monitor Aoc 17 - śnieży zawsze po OC

Więc mam monitor Aoc 17 cali i mam taki problem.Zawsze gdy trohe podkręcę procka zaczyna mi rozjaśniać ekran ,a nieraz nawet pulsuje (rozjaśnia sie i zciemnia)...Troche mi to przeszkadza w grach ponieważ zamiast widzieć czarne elementy to widze wyjaśnione wszystko...
sprzęt;
amd athlon 2200+ 1,96Ghz sp2
1GB ram
Radeon 9550 128mb/128bit (na sterach omegi)

Czy jest to oznaka ,że przesadziłem z oc?
P.s - sprawdzałem temp. procka,płyty głównej i dysków i wszystko jest w normie...
Czy to może już wina starego monitora? ( w końcu ma już 5 lat :O )

Prosze o odp.

<<

DDragon

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: DDragon » 14 sty 2009, 02:13

Odp.: Monitor Aoc 17 - śnieży zawsze po OC

5 lat?? ja mam 6 letniego i działa ok. monitor wyświetla to co dostaje od kompa a jeżeli dostaje rozjaśniony obraz to taki wyświetla. znaczy że trochę mogłeś przesadzić z podkręcaniem. temperatury w normie?? napisz jakie masz to się zobaczy czy w normie?
<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 14 sty 2009, 18:45

Re: Monitor Aoc 17 - śnieży zawsze po OC

Recz w tym ,nie o ile podkręcasz a jak podkręcasz.Musisz pamiętać że częstotliwość FSB jest bezpośrednio powiązana z częstotliwością PCI i AGP oraz szyną pamięci.Jeśli za bardzo podkręcisz FSB procesor może to wytrzymać,ale taktowanie szyn PCI i AGP oraz pamięci nie będzie właściwe i możliwe że to właśnie zbyt wysokie taktowanie AGP spowodowało twój problem-powstały zakłócenia i błędy w komunikacji karta-procesor oraz sygnale generowanym przez kartę na wyjściu.Musisz uważać bo może to spowodować nawet uszkodzenie karty graficznej.Ogólnie staraj się podkręcać FSB o wielokrotność liczb 33 lub 66 oraz 100-200 Mhz,oprócz tego jeśli twoja płyta główna posiada takie opcje korzystaj z dzielników dla PCI/AGP oraz szyny pomięci.Odpowiednie zastosowanie dzielników pozwala na bardzo wysokie podkręcenie procesora przy jednoczesnym zachowaniu optymalnego taktowania dla szyn PCI/AGP oraz pamięci przy różnicy +/- 2-3 Mhz od nominalnego taktowania.No i na koniec najważniejsze:dobry zasilacz i wydajne chłodzenie to podstawa overclockingu :) .
<<

MamPytanie

Post autor: MamPytanie » 15 sty 2009, 07:11

Odp.: Odp.: Monitor Aoc 17 - śnieży zawsze po OC

DDragon pisze:5 lat?? ja mam 6 letniego i działa ok. monitor wyświetla to co dostaje od kompa a jeżeli dostaje rozjaśniony obraz to taki wyświetla. znaczy że trochę mogłeś przesadzić z podkręcaniem. temperatury w normie?? napisz jakie masz to się zobaczy czy w normie?
Wiem czy w normnie czy nie głupi nie jestem i umiem w necie sprawdzić co i jak.
@zriel
Dzięki za ogólne info ;) ,ale już udało mi się poradzić z tym problemem.Wszedłem do ppm na pulpit/właściwości/zaawansowane/3D coś pogrzebałem i już nie mam takich problemów.

p.s Dragon
Jak nie znasz odpowiedzi na czyiś problem ,to po prostu sie nie udzielaj....
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 15 sty 2009, 17:50

Re: Monitor Aoc 17 - śnieży zawsze po OC

DDragon pisze: monitor wyświetla to co dostaje od kompa a jeżeli dostaje rozjaśniony obraz to taki wyświetla.
Taki mały OT, a jeżeli kineskop zaczyna Ci siadać to dalej to samo wyświetla?