[szukam] Klawiatura bezprzewodowa

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 16 lut 2009, 11:26

[szukam] Klawiatura bezprzewodowa

Witam!
Otóż chciałbym zakupić klawiaturę bezprzewodową. Nie musi być to full wypas klawiatura - zależy mi na tym, aby posiadała duży skok klawiszy (płaskim mówimy nie!), nie była zbyt duża (jak moja obecna), zasięg przynajmniej 5m, posiadała (w miarę możliwości) klawisze multimedialne typu Play/Stop albo Kopiuj/Wklej i działała dosyć długo na bateriach. Cena do 150-200zł.

Semper in altum
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 16 lut 2009, 12:25

Re: [szukam] Klawiatura bezprzewodowa

ja mam

Kod: Zaznacz cały

http://merlin.pl/Creative-8000-Zestaw-bezprzewodowy-klawiatura-mysz-optyczna_Creative/browse/product/208,423168.html
jest to wprawdzie cały zestaw, ale może zwrócisz na to uwagę. Zasięg masz tam podany jako 1,8m, ale on chyba dotyczy samej myszy, bo przy użyciu klawiatury zmieniałem piosenki na winampie z drugiego pokoju, zaś mysz dobrze działała własnie do odległości ok. 2. Ma przyciski skrótów do Excela, Worda, play/pause itd. internetowe wstecz, do przodu, stop, odśwież, znajdź; regulacja głośności, włączenie przeglądarki internetowej, włączenie klienta poczty, kalkulatro, wyłacz, uśpij + scroll do przełączania między aplikacjami. Klawiatura potrafi nawet kilka miesięcy wytrzymać na bateriach (w zależności oczywiście od tych baterii), z myszą gorzej, kilka tygodni (ale to też zależy od baterii). dałem za ten zestaw przeszło 200 pln, nie pamiętam ile dokładnie, ale to było 4 lata temu, więc teraz powinno być taniej.

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: bartekmp » 16 lut 2009, 12:49

mad_prince, no tylko że ja właśnie mam klawiaturę tego typu i zajmuje mi ona za dużo miejsca. A myszki nie potrzebuję, bo akurat ta moja dużo miejsca nie zajmuje hehe.
Semper in altum
<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 16 lut 2009, 14:17

Patrząc na twoje wymagania,stwierdzam że sam sobie zaprzeczasz.Jeśli klawiatura ma duży skok klawiszy to na 99,9% zajmuje sporo miejsca.Musisz się zastanowić czy chcesz ładną zgrabną klawiaturę multimedialną przeznaczoną do obsługi Media PC, czy też dużego kloca o słabym zasięgu przeznaczonego raczej na biurko.Moje typy to :

http://notebooki.com.pl/index.php?products=product&prod_id=1608
pełen widok

http://notebooki.com.pl/image_func.php?img=gfx/874ede3d8cf4e82f8a54fc1082065fa4.jpg&lang=pl&prod_id=1608
, lub

http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=MEDIA+TECH+MT1218+US
. Ta pierwsza idealnie się zgra z nowoczesnym Media PC, druga jest tańsza ale ma dobre opinie,spory( do 10m) zasięg oraz trackballa.
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: bartekmp » 16 lut 2009, 14:31

zriel, nie chodzi mi o klawiaturę multimedialną. Chcę aby była to w miarę prosta klawiatura, z dużym skokiem klawiszy i k. numeryczną. Nie potrzebuję tylu bajerów, aczkolwiek przyzwyczaiłem się do przycisków Kopiuj/Wytnij/Wklej na mojej wielgachnej klawiaturze, która z lewej strony posiada taką dużą przestrzeń, na której jest kilka przycisków. Chociaż w sumie, jeśli klawiatura będzie bezprzewodowa, to mogę ją sobie postawić gdzie chcę. Moglibyście mi podać coś na wzrór mojej klawiatury (tj. Media-tech Superb Roller XP), tyle że bez kabla?
Semper in altum
<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 16 lut 2009, 22:13

Ewentualnie spróbuj znaleźć klawiaturę Emprex 9019URF III dostępna w kraju również pod nazwą BTC 9019URF III to model który powinien ci odpowiadać , wiem że jest dostępna w Polsce w cenie ok. 150 zł ale nie wiem gdzie ją kupić.

http://www.btcpolska.pl/2-7-21keyboard.htm
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: bartekmp » 25 lut 2009, 21:29

zriel, wygląda ładnie, ale nie ma numerycznej i jakieś dziwne uchwyty, które nie są mi potrzebne. Na razie wstrzymam się z zakupem raczej. Dzięki wszystkim za pomoc :).
Semper in altum