Problem z kartą graficzną Geforce 9500

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

oxygen3

Post autor: oxygen3 » 16 sty 2009, 17:53

Problem z kartą graficzną Geforce 9500

Witam.

Posiadam płytę główną RS-400 A firmy elitgroup dotychczas miałem kartę GF 5200 FX AGP Teraz posiadam nową GF 9500 512MB DDR3 128 bitów PCI-E. Problem w tym, że nie mogę uruchomić komputera z nową kartą. Czy potrzeba coś przestawić w biosie? A może karta jest niekompatybilna z moją płytą? Na płycie jest wejście pci-e 1.0a a karta jest zgodna z pci-e 2.0. Po uruchomieniu komputera z nową kartą pojawia się tylko czołówka z nazwą płyty głównej i tak zostaje. Poproszę o jakąś pomoc. :help:
Ostatnio zmieniony 17 sty 2009, 09:43 przez Maciek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: nieprecyzyjna nazwa tematu

<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 16 sty 2009, 19:55

Re: Problem z kartą graficzną

Z tego co znalazłem w opisie tej płyty to posiada ona zintegrowany układ graficzny ati X300(przydaje się jak chcesz podłączyć 2 monitory).I tak, musisz zmienić ustawienia w biosie,a konkretnie: w sekcji Advanced Chipset Features opcję Video Display Devices ustaw na Auto lub na PCI Express,w sekcji Integrated Peripheals opcję Init Display First ustaw na PCIEx.i to by było na tyle.Jeśli twoja karta nadal się nie odpali sprawdż ją u kumpla na kompie.Jeśli będzie działać to znaczy że płyta jest uwalona co się często zdarza w tanich konstrukcjach.
<<

oxygen3

Post autor: oxygen3 » 16 sty 2009, 20:45

Dziękuję za poradę. Wychodzi na to, że chyba jednak płyta jest uwalona bo po zmianach w biosie nadal nic się nie zmienia. A jeśli mogę spytać to jaką płytę warto kupić jeśli musiałbym zmienić?? Mam procesor Celeron 2.66 GHz pamięć 1.5 Gb DDR2 (667MHz) no i GF 9500 512 MB DDR3 128 bitów Pci-e 2.0
<<

zriel

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: zriel » 16 sty 2009, 21:11

To zależy od twoich funduszów i tego czy masz zamiar sprzęt w przyszłości modernizować.Ja osobiście posiadam Gigabyte GA-EP35-DS3-niedroga z solidną sekcją zasilania.Jeśli nie masz za dużych funduszy to np.

Kod: Zaznacz cały

http://www.proline.pl/sklep.php?prodid=ASROCK+4CORE1600+GL
. Zanim wymienisz płytę sprawdź najpierw u jakiegoś kolegi który posiada płytę główną ze złączem PCEx kartę graficzną,bo być może to tam leży problem-nawet jeśli karta jest nowa może być już fabrycznie wadliwa.Aha,jeśli instalujesz kartę pod PCIEx musisz wyjąc tą pod AGP-dwie na raz nie będą działały.Twoja płyta ma 2 osobne różne pod względem technologii oraz sposobu komunikacji z systemem złącza graficzne a to nie to samo co SLI/Cross FIRE.
<<

oxygen3

Post autor: oxygen3 » 16 sty 2009, 21:28

Kartę AGP oczywiście wyjmowałem. Ta płytka całkiem niezła i niedroga. Sprawdzę jeszcze tą kartę - nowe nie zawsze znaczy sprawne. Dzięki serdeczne za wszystko. Pozdrawiam.
<<

grey70

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: grey70 » 24 lut 2009, 22:34

Re: Problem z kartą graficzną Geforce 9500

a może po prostu zasilacz nie może pociągnąć sprzętu z nową płytą ?