Poprzedni swój post usunąłem
Właśnie siedzę na Linuksie Ubuntu 8.10 wersji oryginalnej a nie na remixie co podawałem wcześniej. Mam dwa pytania:
1. Podczas zainstalowania jakiegokolwiek programu lub wejścia w partycje Windows itd. pojawia się komunikat, abym wpisał swoje hasło. Szukałem wszędzie w Linuksie jak również w jego pomocy i nie znalazłem sposobu jak zrobić, aby hasło było na stałe zapamiętane.
2. Zainstalowałem sobie Wine najnowszą wersję, jestem fanem komunikatora AQQ, czy mogę go zainstalować za pomocą Wine, to w pełni bezpieczne?
Edit: spróbowałem zainstalować AQQ i pyta mnie o lokalizacje instalacji a powiadaliście, że nawet Wine nie zapyta mnie o miejsce. Domyślną lokalizacje wybiera C:\Program files itd. (C to partycja z Windows Vista). To jak mam to wgrać, na C tam gdzie Windows i Linux z Wine obsłuży czy zainstalować na partycje Linuksową. Chcę zrobić to bezbłędnie, żeby Linux jakichś błędów mi nie wywalał
Taka mała uwaga do mad_prince:
Nie dało się podzielić stworzonej partycji na 2 (home i /), gdy chciałem zmniejszyć miejsce jej to odmawiało. No więc wybrałem / i mam również na niej katalog home
. I nie było programu Gparted w Linuksie tylko jakiś inny, prosty edytor się włączył.