premiera Internet Explorer 8 - pierwsze wrażenia

Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.

<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 20 mar 2009, 00:12

premiera Internet Explorer 8 - pierwsze wrażenia

Dzisiaj miała miejsce spoźniona o kilka lat premiera przeglądarki Internet Explorer 8 mało znanej firmy Microsft :]

Oczywiście IE 8 trzeba mieć zainstalowanego bo IE jest integralną częścią systemu, więc aktualizując IE poprawiasz bezpieczeństwo całego systemu. Pobrałem, zainstalowałem na Win XP Pro i o dziwo nawet mi się system nie wysypał ;P No ale skoro umiem dbać o system i mam zainstalowane wszystkie aktualizacje to czemu miaby się wysypać? ;)

Drobne uwagi zaledwie po 5 minutach zapoznania sie z przeglądarką IE 8:
- poprawiona obsługa standardów (do konkurencji jeszcze daleko ale przynajmniej nie jest już tragicznie, np. PRAWIE przechodzi ACID2, leży i kwiczy w ACID3)
- troszeczkę kilka elementów na Portal24h.pl się rozjeżdza - IE6, IE7 i chyba teraz IE8 będzie też musiało dostawać specjalną wersję Portal24h.pl żeby w tych jedynie słusznych przeglądarkach strony wyświetlaly się poprawnie (inne przeglądarki nie dostaja zadnych dodatkowych, przeznaczonych tylko dla nich wersji stron), po wlaczeniu trzybu kompatybilnosci z IE7 jest OK - żadne zaskoczenie
- niektóre funkcje bezczelnie zerżnięte z Opery i częściowo z Firefoxa że aż wstyd
- podswietylanie tylko glownego adresu url w pasku adresu -> co za idiotyczny pomysl?! wejdzcie sobie w jakis temat na forum i spróbujcie odczytac jego tytuł z paska adresu - słabo widac bo jest na szaro!
- pasek ctrl+f wyszukiwania na dole przeglądarki zerżnietą opcja z Firefoxa
- w opcjach ww. mozna wlaczyc wyszukiwanie po nacisnieciu "/" - zerzniete z Opery
- jest importowanie zakladek z firefoxa/opery, szał! dostrzegli ze sa lepsze przegladarki na rynku?
- raz uruchamiasz IE8 a w manadzerze zadan masz gratis dodatkowy proces iexplorer.exe (czyli w sumie są aż 2) - to chyba taki bonus "dobrego nigdy za wiele"?
- z menu: Edycja>znajdz na stronie... - otwiera pasek wyszukiwania ktory jest na gorze strony, ale jak nacisniemy ctrl+f co daje to samo co wybierajac z menu, to dostajemy drugi pasek wyszukiwania co jest na dole strony i tadam... mamy 2 paski jednoczesnie! BUG?
- pojawiło się powiekszenie strony poprzez jej skalowanie - zerzniete z Opery
- narzedzia> narzedzia developerskie - zerzniete z Opery (ma w standardzie) i Firefoxa (trzeba doinstalowac: np. Firebug)
- "Organizuj ulubione" - innowacyjna funkcja od dziesiecioleci u konkurencji trafia tez do IE (chyba ze ja przegapiłem w IE7?), szkoda tylko ze jest tak bardzo bardzo ułomne te pseudo organizowanie, bez porównania do konkurencji
- mozna usunac "historie przegladania" stron - gdzie ja juz to widzialem kilka lat temu?... w Operze! (w Firefoxie od niedawna)
- nareszcie skrót ctrl+t otwiera nową kartę tak jak to jest w normalnych przeglądarkach :] (mała rzecz, a cieszy)

I tak już za duzo uwag po 5 min. męczenia tej przeglądarki, więc starczy ;)

Słowo końcowe:
Jak by IE 8 wyszło kilka lat temu to by stanowilo jakąś konkurencję dla nowoczesnych przeglądarek, a tak narazie tylko wciąż MS próbuje nadrobić wieloletnie zaleglości. IE 8 nie oferuje nic w kwestii funkcjonalności co Opera nie miałaby w standardzie już od kilku lat lub Firefox po doinstalowaniu wtyczek (bo goły Firefox może jednak minimalnie przegrywac z IE 8). Z IE 8 bez wątpienia będą zadowolone te osoby które zawsze korzystały z IE i nigdy nie widziały innych, lepszych przeglądarek w akcji.

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 25 mar 2009, 16:44

Re: premiera Internet Explorer 8 - pierwsze wrażenia

Drobne spostrzeżenie:
IE 8 jak wiadomo dla każdej nowej, nawet pustej zakładki tworzy oddzielny, nowy proces. Otwórcie sobie 20-30 pustych zakładek i zobaczcie ile sama przeglądarka (jej wszystkie procesy) zeżre wam RAMu. :ok: Mi ponad 1GB, a przypomnę że jeszcze nie owtorzyłem żadnej strony :rotfl:
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Rafal560

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Rafal560 » 27 mar 2009, 23:38

Re: premiera Internet Explorer 8 - pierwsze wrażenia

Pierwsze wrażenie? Wygląda tak samo badziewnie jak jego poprzednik tylko z kilkoma zupełnie nikomu niepotrzebnymi funkcjami i z podobno poprawionymi zabezpieczeniami (co ciekawe Microshit 2 dni po premierze zapowiedział aktualizacje co do IE8) Zainstalowałem tylko po to żeby ikonka aktualizacji nie zapychała mi tray'u. Strony ładują się o 1% szybciej niż w Operze, a łatwość obsługi na pewno posadzi początkującego użytkownika na długie godziny przy konfiguracji IE.
<<

Mikolaj.

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Mikolaj. » 31 mar 2009, 11:46

Odp.: premiera Internet Explorer 8 - pierwsze wrażenia

No więc tak, zainstalowałem (bo musiałem, jak bym sam nie zainstalował, to by się pewnie kiedyś sama ściągnęła przez Windows Update), chwilę się pobawiłem i raczej nie będę korzystał. Generalnie żadna rewolucja, wygląda średnio, szybkością też nie grzeszy (w pacekeeperze osiąga 60% tego co Opera, porównywać do Safari nie wypada), jedynie co mi się spodobało to opcja InPrivate (bodajże Opera nie ma czegoś takiego, jeśli się mylę to proszę o poprawienie). Więcej do powiedzenia o nowym produkcie MS nie mam, bo ciężko jest powiedzieć coś więcej, o czymś na czym odwiedziło się 3 strony i odpaliło jeden test.
Dell XPS 1530 | 15.4" WXGA+ | Tuxedo Black | T8300 2,4GHz | 3GB RAM | GeForce 8600 256 DDR3 | 160GB Hard Drive | Bluetooth | 9-cell Battery | Genuine Vista Ultimate |
<<

Lucas McFly

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Lucas McFly » 11 kwie 2009, 09:19

Odp.: premiera Internet Explorer 8 - pierwsze wrażenia

Polecam poczytać

Kod: Zaznacz cały

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Internet_Explorer_8._Co_nowego._Czy_warto._cz.1-1748.html
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Internet_Explorer_8_cz.2._Bezpieczenstwo_i_testy_porownawcze_Firefox%2C_Chrome%2C_Opera%2C_Safari-1752.html