Re: Najlepsze gry XXI wieku
Sierra ogłosiła, że trwają prace nad nowym dodatkiem do F.E.A.R.-a, Perseus Mandate. Na PeCetach wystąpi on w solowym wydaniu, zaś posiadacze Xboksów 360 będą mogli nabyć add-on w pakiecie z Extraction Pointem.
Na tę informację czekało zapewne wielu fanów F.E.A.R.-a. Sierra zdradziła na E3, że powstaje kolejny dodatek do tego shootera z elementami horroru. Pierwsze rozszerzenie - Extraction Point - debiutowało na PeCetach w październiku 2006, niespełna rok po premierze podstawki. Teraz trafi także na Xboksy 360 i to w pakiecie z ową nówką, zatytułowaną Perseus Mandate. Zestaw nazywał się będzie F.E.A.R. Files, a posiadaczom konsoli Microsoftu skapnie się podwójna radocha
PeCetowcy też jednak nie mają co narzekać, bo w końcu Extraction Pointem mogli się cieszyć dużo wcześniej, niż konsolowcy (na PS3 wyszła jedynie podstawka), a teraz dostaną kolejne rozszerzenie. I to samodzielne! Akcja gry toczyć się będzie równolegle do fabuły znanej z F.E.A.R.-a, ale wydarzenia, jakie rozgrywają się wokół Armachamu zostaną przedstawione z innej perspektywy. Użytkownicy wcielą się bowiem w nowego żołnierza, który wraz z grupą swych kolegów z oddziału stawi czoła innym, prawdopodobnie nieznanym dotąd przeciwnikom.
Choć pomysł przedstawia się całkiem ciekawie, nie sposób nie dostrzec pewnego podobieństwa do rozszerzeń drugiego Half-Life'a, w których także ta sama historia opowiadana jest raz jeszcze, tyle, że z zupełnie innego ujęcia. Premiera dodatku (czy w przypadku Xboksa 360: dodatków) nastąpi najbliższej jesieni, zatem fani F.E.A.R.-a muszą się wykazać jeszcze tylko odrobiną cierpliwości.
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''