[problem] odblokowywanie portów w ruterze TP-LINK W8901G

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 12 maja 2009, 15:48

[problem] odblokowywanie portów w ruterze TP-LINK W8901G

Witam!
Otóż mam problem, bo od czasu jak posiadłem ten ruter (TP-LINK W8901G), to jestem pozbawiony Xfire, eMule'a, uTorrenta, MoorHunta i nawet Last.fm-a. Wyczytałem onegdaj, że to ruter blokuje mi porty. Tylko mam problem z 2 kwestiami: jak mam znaleźć ten port, który jest blokowany i jak go odblokować? Nie mam pojęcia o zarządzaniu siecią przez ten szatański ruter, ale denerwuje mnie to bardzo. Na stronie producenta jest instrukcja, ale po niemiecku, którego niestety nie znam, a przy ruterze takowej nie było (jedynie mała i cienka książeczka o podłączaniu rutera, o dziwo po polsku).

Proszę was bardzo o pomoc, jest to dla mnie sprawa o wysokim priorytecie, bo mam już od tygodnia ograniczoną funkcjonalność połączenia z internetem.

Semper in altum
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 12 maja 2009, 17:17

Re: [problem(nawet poważny)]Odblokowywanie portów w ruterze TP-LINK W8901G

Zakładka security i tam wszelkiego rodzaju ptaszki przy allow wraz z port odznacz.
Nie wiem czy to dokładnie tak wygląda ale przecież tp-linki mają totalnie intuicyjną obsługę. Język menu po angielsku przeważnie. Nie musisz szukać blokowanych portów, wyłącz totalnie blokowanie portów w routerze. No chyba że chcesz jakieś blokować...
Jak na routerek wejść chyba wiesz?
<<

jojo

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: jojo » 12 maja 2009, 17:22

Dla eMule i uTorrenta porty ustawiasz sobie sam, więc można je łatwo przekierować.

Kod: Zaznacz cały

http://www.portforward.com/
Na tej stronie znajdziesz z jakich portów korzystają dane aplikacje, a także powinna być instrukcja w jaki sposób je przekierować. Twój router jest tam na liście.
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: bartekmp » 12 maja 2009, 18:06

welll1 pisze:Zakładka security i tam wszelkiego rodzaju ptaszki przy allow wraz z port odznacz.
Nie wiem czy to dokładnie tak wygląda ale przecież tp-linki mają totalnie intuicyjną obsługę. Język menu po angielsku przeważnie. Nie musisz szukać blokowanych portów, wyłącz totalnie blokowanie portów w routerze. No chyba że chcesz jakieś blokować...
Jak na routerek wejść chyba wiesz?
Chyba ci się firmy pomyliły :P. ten ruter jest strasznie zawiły, a zakładki Security ani pozycji z "port" nie mam żadnych.

EDIT:
Wyłączyłem sprzętowy firewall i działa. Tylko teraz musiałem włączyć swojego ZA. Różni się taki sprzętowy firewall od softwarowego (ZA np.) czymś?
Semper in altum
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 12 maja 2009, 19:05

bartekmp pisze:Wyłączyłem sprzętowy firewall i działa. Tylko teraz musiałem włączyć swojego ZA. Różni się taki sprzętowy firewall od softwarowego (ZA np.) czymś?
Tak, sprzętowy w porównaniu do software'owego jest praktycznie nie do przejścia :)
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: bartekmp » 12 maja 2009, 19:43

Iwan, tyle, że nie mogę odblokować w nim portów :]
Semper in altum
<<

kain44

Awatar użytkownika

Początkujący

Post autor: kain44 » 14 maja 2009, 19:23

Re: [problem] odblokowywanie portów w ruterze TP-LINK W8901G

to ja powiem tyle: instrukcja jest po niemiecku,tak??to zajrzyj do translatora kt<font color=red><b>ó</b></font>ry tłumaczy całe zdania. :zdziwko:
WARZONE 2100 PATCH 1.01 <----POSZUKUJE NAJLEPIEJ ZA FREE I NIE PŁATNE!!!!
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: bartekmp » 14 maja 2009, 19:58

Re: [problem] odblokowywanie portów w ruterze TP-LINK W8901G

kain44, takiś mądry? To spróbuj przetłumaczyć to tak, by było zrozumiałe. Poza tym już poradziłem sobie (patrz wyżej).
Semper in altum