[problem] z wyglądem ikon na pulpicie Windows
Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.
• Strona 1 z 1
Mam problem z ikonkami na pulpicie ponieważ nazwy wszystkich skrótów zostaly obrane w ciemno niebiskie pole(prostokąt)(no chyba lepiej tego nie potrafie wytłumaczyc) Stało sie to z przyczyn mi bliżej nie znanych i w czasie w którym mój brat siedzial sobie na internecie(a dokladnie chwile po wyłączeniu przeglądarki) i myśle ze w tym nie należy doszukiwać sie przyczyny. Chodzi mi o to jak sie tego pozbyć ponieważ nie wyglada to zbyt ładnie. Prosze o pomoc!
Re: Mały problem z ikonami na pulpicie
Prawym na Mój komputer-> Właściwości-> Zaawansowane-> w Wydajność kliknij na ustawienia. Pojawi się lista (zakładka efekty wizualne) i powinno gdzieś być napisane: Użyj cienia dla etykiet ikon pulpitu. Zaznacz to, i powinno być ok 

No zrobilem tak ale nic sie nie zmienilo
A zobacz czy masz wszystko zaznaczone na tej liście, gdzie Ci pokazywałem. Wszystko powinno być włączone (zaznaczone).
Edit: Spróbuj najpierw tego: Prawy na pulpicie-> Właściwości-> Zakładka Pulpit-> Dostosuj pulpit (na dole)-> Zakładka Sieć Web-> Odznacz "Moja bieżąca strona główna". Potem OK, Zastosuj i powinno być OK.
Edit: Spróbuj najpierw tego: Prawy na pulpicie-> Właściwości-> Zakładka Pulpit-> Dostosuj pulpit (na dole)-> Zakładka Sieć Web-> Odznacz "Moja bieżąca strona główna". Potem OK, Zastosuj i powinno być OK.
Ostatnio zmieniony 2 cze 2009, 21:58 przez Fisher, łącznie zmieniany 1 raz.
To jest odznaczone nic z tego
A jakie tam masz te teksty? W sensie ile kwadracików? Bo ja tam mam jeden, tylko z tą siecią Web. Jeśli masz tam "Active Deskop" to go usuń i odznacz resztę kratek. Potem Ok, zastosuj i zobacz.
P.S A co z przeinstalowania? Nic tylko stracisz. Skoro to zostało włączone, musi dać się wyłączyć.
P.S A co z przeinstalowania? Nic tylko stracisz. Skoro to zostało włączone, musi dać się wyłączyć.
nie ja tam mam dwa ale ten drugi jest inny. tam jest napisana sciezka do jakiegos pliku
Masz Viste czy XP ?
Bo chłopak mojej kuzynki miał takie problemy na Viscie. Mial czarne albo niebieskie kwadraty zamiast ikon itp.
Poszukał nowszych, potem starszych sterow do grafiki i na jakichś zadziałało.
Bo chłopak mojej kuzynki miał takie problemy na Viscie. Mial czarne albo niebieskie kwadraty zamiast ikon itp.
Poszukał nowszych, potem starszych sterow do grafiki i na jakichś zadziałało.
Zmień kompozycje na domyslną.
Re: [problem] z wyglądem ikon na pulpicie Windows
Przeskanuj komputer na obecność wirusów.
Ja używam Win 7 więc sorry za błędy ale jeśli ty masz XP zrób tak: Na pulpicie Prawym -> Właściwości -> Pulpi -> Zaawansowane. Z rozwijanej listy znajdz to związane z ikonami i obok masz do wyboru kolory. Powinno być też wyłącz. Spróbuj =]
Dobra "Szalmar" - mam XP. Ale ja ikony mam normalne tylko podpisy ikon czyli np. "Mój komputer" są na niebieskim tle
"Maciek" - probowalem ale nic nie dalo
"Ivan" - nie mam wirusów
"Flow3r" - ale ja sie chce pozbyc ego a nie zmienic kolor i tego tez probowalem
No cóż chyba sie tego nie da rozwiazać to pewnie jakić bład w systemie i tak jak juz wszesniej pisalem nie pozostaje nic innego jak przeinstalowanie go:(
"Maciek" - probowalem ale nic nie dalo
"Ivan" - nie mam wirusów
"Flow3r" - ale ja sie chce pozbyc ego a nie zmienic kolor i tego tez probowalem
No cóż chyba sie tego nie da rozwiazać to pewnie jakić bład w systemie i tak jak juz wszesniej pisalem nie pozostaje nic innego jak przeinstalowanie go:(
Ok znalazłem gdzieś coś takiego. Spróbuj:
Opcja znajduje się we właściwościach systemu, zakładka Zaawansowane, a następnie Wydajność.
Na jeszcze innej stronie znalazłem coś takiego.
29. Brak przezroczystości podpisów ikon na pulpicie
Zamiast samego napisu mamy np. czarne tło
1. Mój Komputer > Właściwości > Zaawansowane > Wydajność > Ustawienia > Efekty wizualne, zaznaczyć Użyj cieni dla etykiet ikon pulpitu
2. PPM na pulpit > Właściwości > Pulpit > Dostosuj Pulpit > Sieć Web > odznaczyć Blokuj elementy pulpitu, bądź szybciej PPM na pulpicie > Rozmieść ikony według, odhaczyć Zablokuj elementy Sieci Web na pulpicie
3. PPM na pulpit > Właściwości > Pulpit > Dostosuj Pulpit > Sieć Web, w sekcji strony sieci Web usunąć pozostałe i wybrać Moja bieżąca strona główna.
4. Sprawdzić czy przypadkiem w: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer nie ma którejś z tych wartości ClassicShell, ForceActiveDesktopOn NoActiveDesktop W podkluczach Policies również.
Napisał to nie jaki colicab sprawdź może też zadziała
Opcja znajduje się we właściwościach systemu, zakładka Zaawansowane, a następnie Wydajność.
Na jeszcze innej stronie znalazłem coś takiego.
29. Brak przezroczystości podpisów ikon na pulpicie
Zamiast samego napisu mamy np. czarne tło
1. Mój Komputer > Właściwości > Zaawansowane > Wydajność > Ustawienia > Efekty wizualne, zaznaczyć Użyj cieni dla etykiet ikon pulpitu
2. PPM na pulpit > Właściwości > Pulpit > Dostosuj Pulpit > Sieć Web > odznaczyć Blokuj elementy pulpitu, bądź szybciej PPM na pulpicie > Rozmieść ikony według, odhaczyć Zablokuj elementy Sieci Web na pulpicie
3. PPM na pulpit > Właściwości > Pulpit > Dostosuj Pulpit > Sieć Web, w sekcji strony sieci Web usunąć pozostałe i wybrać Moja bieżąca strona główna.
4. Sprawdzić czy przypadkiem w: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer nie ma którejś z tych wartości ClassicShell, ForceActiveDesktopOn NoActiveDesktop W podkluczach Policies również.
Napisał to nie jaki colicab sprawdź może też zadziała

Troche mnie nakierowałes tak jak inni i wielkie dzieki problem to pkt 3 tyle ze musialem odznaczyc jakas sciezke do pliku. Jeszcze raz dzieki
Wybacz, zle Cie zrozumiałem ; )
wiesz...kliknij prawym przyciskiem myszy na pulpicie i wejdź w "rozmieść ikony według" ,następnie na dole znajdziesz opcję "zablokuj elementy sieci Web na pulpicie" odznacz ją.
Klebik jakbyś nie zauważył temat został rozwiązany =]

"kielbik" ta metoda nic nie dawala probowalem wczesniej:P