Efekt cieplarniany - modne kłamstwo mediów?

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 24 lip 2009, 01:53

Efekt cieplarniany - modne kłamstwo mediów?

Była już kiedyś u nas, dosłownie burzliwa dyskusja nad niby zgubnym wpływem człowieka na naszą planetę Ziemię. Niestety nie potrafię odszukać teraz tego tematu, być może został już usunięty.

Od czasu tej dyskusji, naukowcy już doszli do porozumienia w przynajmniej jednej kwestii "dziury ozonowej". Jak się okazało była ona już wtedy, gdy człowiek nie rozwinął jeszcze żadnego przemysłu, więc nie mógł mieć żadnego wpływu na jej zmniejszanie/powiększanie się. A teraz mimo tego, że przemysł jest rozwinięty i tak jego wpływ na dziurę ozonową jest nadal niewielki. Jak znajdę jakiś fachowy artykuł w necie to podam do niego linka, bo informacje czerpię z TV i prasy, papierowej oczywiście.

Bardzo modne jest ostatnio, szczególnie w TV promowanie ekologii, bo bez ekologii nasza planeta przepadnie... ble ble ble. Przez człowieka nasza planeta zginie... ble ble ble. Gazy cieplarniane powodują efekt cieplarniany i zginiemy.... ble ble ble. Człowiek produkuje gazy cieplarniane... ble ble ble. I w tym jest dużo prawdy! :hyhy: Prawdą jest, że człowiek produkuje gazy cieplarniane, częściowo też prawdą jest, że gazy cieplarniane mogą powodować ocieplenie klimatu/zmianę klimatu, ale wielu naukowców i nawet w to wątpi. Załóżmy jednak, że gazy cieplarniane powodują efekt cieplarniany. Więc wniosek wydaje się oczywisty: człowiek powoduje efekt cieplarniany! Nie do końca, bo krzykacze z mediów nie mówią najważniejszego: ile procent gazów cieplarnianych znajdujących się na Ziemi wyprodukował sam człowiek. Z ostatnich badań naukowców wynika że człowiek produkuje mniej niż 1% wszystkich gazów cieplarnianych! (i znowu na razie brak mi linka do jakiegoś fachowego artykułu o tym). Jak znikomy taki procencik ma na klimat chyba nie muszę mówić? ;)
Kumaty człowiek więc zastanowi się od razu dlaczego jesteśmy tak straszeni tym efektem cieplarnianym, zmieniającym się klimatem, który zmieniał się gdy człowieka nie było jeszcze na Ziemi (susze, epoki lodowcowe) i będzie zmieniał się nadal. Trzeba zastanowić się nad elementem strachu. Naukowiec dostanie kasę na swoje badania bardzo łatwo jeżeli są one oparte na strachu przed jakąś zagładą człowieka i nadal będzie dostawał kasę jeżeli tylko będzie osiągał odpowiednie wyniki badań, czytaj: jeżeli człowiek będzie powodem zagłady naszej planety w wynikach jego badań. Bardzo trudno jest natomiast pozyskać środki na badania przez naukowca jeżeli wyniki jego badań zaprzeczają teorii wpływu człowieka na ekologię. Bo jaki koncern produkujący "ekologiczne" żarówki (10x droższe od zwykłych) zechce sfinansować temu naukowcowi badania? Jaki producent hybrydowych samochodów (co najmniej 5x droższe od zwykłych) zechce takiemu naukowcowi finansować badania?
Na pseudo ekologii ludzie, a przede wszystkim koncerny zarabiają grube pieniądze i trudno by im się było pogodzić z utratą tak dochodowego źródełka pieniędzy.

Ciekawostka! Hybrydowe Lexusy kupowane przez gwiazdeczki, które się chwalą w TV że wybrali akurat ten samochód bo jest taki przyjazny dla środowiska... ble ble ble. Az się nie dobrze robi gdy się słucha takich bredni! Taki hybrydowy Lexus spala czystego paliwa średnio aż 11l/100km! To ma być ten ekologiczny samochód? Czy ktoś się też zastanowił nad kwestią akumulatorów które są montowane w tym samochodzie? Jak bardzo ich zużyte ogniwa są szkodliwe dla środowiska? Dla porównania podam przykład samochodów francuskich, które nie są tak modne ze względu na ekologię jak hybrydowe Lexusy, ale są od nich nieporównywalnie bardziej ekologiczne, bo spalają na poziomie 0,4l/100km! Tak mają mniej koni niż Lexusy, ale przecież nasza gwiazdeczka po pierwsze chce dbać o nasze kochane środowisko, czyż nie? :hyhy:

A na koniec:
ble ble ble ;)
...i napiszcie co sądzicie o tym całej ekologii, którą nam na każdym kroku próbują wcisnąć.

Długich tekstów nie czytają dzieci neo to nie będzie gł.upich "komentarzy" :super:

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

szalmar

Post autor: szalmar » 24 lip 2009, 09:44

Re: Efekt cieplarniany - modne kłamstwo mediów?

Ktoś mi mowil, albo gdzieś czytałem, ze nasze tereny Eropy i Azji cyklicznie pokrywał lodowiec, którego termin wypada wlasnie na nasze terazniejsze czasy, ale przez owe 'globalne ocieplenie' jakos nie spieszy mu się. To juz mi sie wydaje dziwne ;p

Fakt, Ziemia jest zanieczyszczona, 'zatruta' troche tez, ale za to mozemy podziękować Panom i Paniom Amerykanom, którzy nie potrafią pokazać Rosji na mapie :) Kupuja ekologiczne siatki, kupuja solary sloneczne, montuja sobie, a rano wsiadają w jakiegoś Dodge'a który pali 15l/100km i myślą, że przyczynili się dla świata i innych ludzi ;]]

Niby przez ostatnie 10 lat nasza planeta zostala bardzo zanieczyszczone, ale ja jakos tego nie odczułem, no może pogoda jest mniej 'stała'.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 24 lip 2009, 10:10

A i jeszcze mała ciekawostka:
czy wiecie, że efekt cieplarniany w rejonie gdzie leży POLSKA będzie objawiało się obniżeniem temperatury, a nie jej wzrostem? Śmieszne są więc wypowiedzi niektórych osób: "ale mamy gorąco w POLSCE przez te ocieplenie klimatu" :D
Obrazek
<<

DDragon

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: DDragon » 24 lip 2009, 12:29

co do samego efektu cieplarnianego to na studiach profesor mówił że taki następuje ale nie wiadomo do końca z jakiej przyczyny.
1- przez człowieka i mam tu na myśli ten "1%" bardzo łatwo powiedzieć że jeden procent to przecież prawie nic ale pomyślcie o tym jak o "efekcie motyla". załóżmy że na jakimś regionie znikną mrówki. ot takie tam owady denerwujące nas bo na pikniki nieproszone i do domów też wchodzą. co zrobią większe owady które w jadłospisie mają głównie mrówki? a następne będą małe zwierzątka a później większe itd... chodzi mi o to że te mrówki co zniknęły na jakimś terenie to mniej niż 1% fauny ale następstwa mogłyby być katastrofalne i tyczy się to też klimatu.bo przecież weźmy tak że np te gazy to woda a atmosfera to wanna. nawet kapiąc po jednej kropli w odstępach czasu da się napełnić całą wannę. jak działa efekt cieplarnianych gazów ktoś wie?? a mianowicie

Kod: Zaznacz cały

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Sun_climate_polish3.png
na żółto kreseczki bez efektu a na czerwono z efektem. widać że energia słoneczna (ciepło) "ucieka" z Ziemi w większych dawkach gdy efektu nie ma. i choć to kropla w morzu to jednak kiedyś, któraś z kolei kropla może przelać tą naszą "wannę"

2- przez nasz układ słoneczny XD a tak!! nasze Słońce (mówię tu o naszej gwieździe co nas budzi rano i staje sięświatłość) nie działa tak równomiernie jakbyśmy tego chcieli. tam też są pory roku jeżeli tak można to nazwać. na dodatek naukowcy odkryli że słabsze i silniejsze aktywności Słońca są dość cykliczne (nie pamiętam o jaki okres tu chodzi ale wiem że liczyło się to w tysiącach lat). na dodatek nasza planeta - Ziemia krąży po orbicie owalnej wokół Słońca ale... nie takie samej przez cały czas. tzn przez różne siły i oddziaływania w kosmosie ta orbita cyklicznie się wydłuża i skraca i to o dość dużą odległość (czasem Ziemia krąży po orbicie bliższej[peryhelium] Słońca a czasami dalej[aphelium]). cykliczność tego zjawiska to też parę tysięcy lat (nie chodzi mi tutaj o pory roku). idźmy dalej. raz na kilkadziesiąt tysięcy lat zdarza się że te 2 zjawiska się kumulują to znaczy aktywność Słońca i jego odległość od Ziemi. niektórzy naukowcy sądzą że ostatnie zlodowacenia miały miejsce dla tego iż skumulowały się najdalsza odległość od Słońca (aphelium) i jego najsłabsza aktywność.

więc jak dla mnie zrzucanie na człowieka całkowitej przyczyny ocieplania klimatu nie jest poprawne ale jednak bez winy to tu nie jesteśmy!
<<

spidi

Początkujący

Post autor: spidi » 24 lip 2009, 15:00

Ze swojej strony polecam gorąco stand up świetnego amerykańskiego komika (niestety już nie żyje) George'a Carlin'a, można znaleźć na youtube, nawet z tłumaczeniem. Zresztu podam link:

http://www.youtube.com/watch?v=-CaIqW1WfPI
Oczywiście gość trochę upraszcza i stara się jak najbardziej ośmieszyć ludzi którzy są jak to nazwał "eko-terrorystami", ale mam podobne zdanie na ten temat - człowiek wpływa w znikomym stopniu na los naszej planety. Oczywiście powinniśmy starać się szkodzić jej jak najmniej bo dotyczy to przecież także nas samych, ale nie możemy popadać w jakiś obłęd bo cytując Carlin'a: "ta planeta nigdzie się nie wybiera!" ;).
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 24 lip 2009, 15:37

DDragon, fajny schemat który zresztą już widziałem, a gdzie na nim ten 1% gazów cieplarnianych człowieka? Zauważ też że jest to schemat jednego z naukowców który jest zwolennikiem teorii dominującej człowieka w procesie efektu cieplarnianego.

Ktoś słyszał o takiej "drobnej" ciekawostce, że szacuje się iż wszystkie organizmy żywe na Ziemi produkują więcej CO2 niż cały przemysł człowieka? :) Więc aby ograniczyć emisję CO2 do atmosfery wystarczy że przestaniemy oddychać i namówimy do tego inne zwierzęta... Proponuje żeby najpierw osoby propagujące unicestwienie Ziemi przez człowieka dały dobry przykład i ograniczyły oddychanie ;)
Ostatnio zmieniony 24 lip 2009, 17:43 przez Maciek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: dodałem zgryźliwy komentarz w ostatnim zdaniu :]
Obrazek
<<

szalmar

Post autor: szalmar » 24 lip 2009, 16:32

Ta, ja juz to slyszalem ;p Jeremy Clarckson w swoich ksiazkach, tez sie czesto bardzo iło i ciekawie wyraza na temat 'eko-terrorystow' gdyby ktos byl zainteresowany jego ksiazkami ;d
<<

DDragon

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: DDragon » 24 lip 2009, 20:14

no dobra ale nie samym CO2 gazy cieplarniane żyją XD jak sama nazwa wskazuje są to gazy a nie gaz. są jeszcze azot i parę innych które są groźniejsze od CO2 bo lepiej odbijają promieniowanie słoneczne
Maciek pisze:a gdzie na nim ten 1% gazów cieplarnianych człowieka?
jest to ta chmurka która odbija promieniowanie słoneczne znów do Ziemi. oczywiście że takie coś istniało przed naszymi zanieczyszczeniami ale my dorzuciliśmy ten 1% (jak już się go upieramy) tylko zauważ jedno. ile jest zwierząt na świecie a my zwiększyliśmy emisje o ten 1% a tak nawiasem to ktoś wie ile to ten 1% jest? sam CO2 to ponad 900 tyś ton rocznie << to wytwarzane tylko i wyłącznie przez Polskę!! patrząc na to iż Polska nie jest krajem najbardziej uprzemysłowionym na świecie to możemy tą granicę przesunąć do pół miliarda ton?? trochę więcej/mniej??
nie jestem jakimś tam eko-maniakiem ale realistą. a powyższy schemat to na Politechnice Wrocławskiej profesor na wykładzie pokazywał (bynajmniej bardzo podobny)
Czasem słońce, czasem deszcz... niestety zawsze piach prosto w oczy...
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 24 lip 2009, 21:48

DDragon pisze:są jeszcze azot i parę innych które są groźniejsze od CO2
Gazy cieplarniane to przede wszystkim para wodna, a później dopiero...
Procentowy udział poszczególnych gazów w efekcie cieplarnianym:
* para wodna, udział 36–70%
* dwutlenek węgla, udział 9–26%
* metan, udział 4–9%
* ozon, udział 3–7%
(źródło: wikipedia.pl)

DDragon pisze:sam CO2 to ponad 900 tyś
To tyle co NIC w odniesieniu do tego ile CO2 produkuje sama przyroda i wydala do atmosfery, a gdzie do tego wybuchy wulkanów i inne naturalne procesy?
DDragon pisze:a powyższy schemat to na Politechnice Wrocławskiej profesor na wykładzie pokazywał (bynajmniej bardzo podobny)
Bo wszyscy opierają się na tych samych badaniach, najprawdopodobniej okaże się kiedyś że nieprawdziwych, bo sponsorowanych przez wiadomo kogo? Kiedyś profesor z Biofizyki (swoją drogą co za nuda była!) powiedział nam bardzo ważną rzecz: grupa naukowców która większość życia poświęciła na udowodnienie swojej teorii, wydała masę książek na ten temat itp. nie powie nagle do młodych naukowców o odmiennym zdaniu "sorry! myliliśmy się przez całe życie!", dopiero po ich śmierci można "przeforsować" pewne zmiany poglądów na dany temat. Tym bardziej, że wszystko w tym przypadku jest podparte ogromną kasą liczoną nie w milionach dolarów, a w miliardach dolarów!
Obrazek
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 24 lip 2009, 21:58

kłamstwa, naciągactwa, nieważne. O środowisko trzeba dbać, bo tu nie chodzi tylko o zmiany klimatyczne, ale także o to, że chyba nikt z nas nie chce spacerować po lasach pełnych śmieci, mieszkać w miastach, gdzież przez smog nie widać czubka nosa, a plastikowe dorby walają się po ulicach niczym te ziela na westernach. Może i przesadzają z tym klimatem, ale czy dzięki temu nasz świat nie staje się czystszy? Chyba nikt mi nie powie, że lubi wdychać spaliny i inne opary przemysłowe.

Taka ciekawostka: w tle wielu repartarzy dotyczących fabryk itp. widać wielkie, białem, szerokie kominy z których wydobywają się kłęby białego dymu. Ma to niby obrazować emisję szkodliwych substancji... a tak naprawdę, to para wodna.
Maciek pisze:* para wodna, udział 36–70%
a mogę wiedzieć, skąd ta rozbierzność? ja rozumiem 10% jako błąd pomiarowy, ale 50%?

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 25 lip 2009, 08:59

mad_prince pisze:mieszkać w miastach, gdzież przez smog nie widać czubka nosa,
Ale całej planecie nie grozi zagłada, bo jakieś Tokio, Londyn czy jakiekolwiek inne miasto jest pogrążone w smogu. Są to zbyt małe LOKALNE zanieczyszczenia na niewielkich obszarach, które mają znikomy wpływ na całą ogromną planetę.

Tak samo ktoś może przedstawić jakąś chmurkę czarną nad Polską i powiedzieć: kupujcie "moje ekologiczne produkty", bo widzicie co robicie zanieczyszczając powietrze! Nie ważne że bardzo trudno jest udowodnić że ta czarna chmurka jest wynikiem zanieczyszczeń człowieka. Nie ważne, że ta czarna chmurka na tle całej ogromnej Ziemi jest tylko mikroskopijną chmurką nic nie znaczącą dla planety, ważne żeby ludzi i przede wszystkim polityków przestraszyć, i żeby wydawali w strachu kasę/uchwalali zbędne ustawy pro ekologiczne na które nas nie stać.
Obrazek
<<

Iudex

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Iudex » 25 lip 2009, 10:12

Maciek pisze:Są to zbyt małe LOKALNE zanieczyszczenia na niewielkich obszarach, które mają znikomy wpływ na całą ogromną planetę.
A jeżeli tych zanieczyszczeń jest WIELE.
Była taka reklama - w sprawie chyba wyborów.
Wypowiadali się ludzie, że "mój jeden głos nic nie znaczy." I nie idzie milion osób. A gdy każdy z nich pójdzie to już ma znaczenie. :]
<<

szalmar

Post autor: szalmar » 25 lip 2009, 17:52

Bylem na Helu, chyba rok temu, i nad wybrzezem Gdańskim widac taką wielką szarą chmurę.
Ale wiecie co? Jakos mi to nie robi, ja osobiscie nie zanieczyszczam srodowkiska.
Gdzies jeszcze czytałem, chyba Angora, ze komputer wytwarza straaaaaaaaasznie duuuuzo CO2 i niedługo bedzie zagłada ludzkosci i nalezy komputer wylaczac i inne takie pierdomony. Rozbawiło mnie to przednio :)
<<

Fisher

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Fisher » 25 lip 2009, 20:07

Mnie czasami rozbawiają naukowcy. Te ich niektóre stwierdzenia są tak głupie, że aż śmieszne. I tylko straszą tych biednych ludzi. "Segregujcie śmieci, bo się dziura ozonowa wytworzy i wszyscy umrzemy!" Owszem, staram się chronić środowisko, bo uważam, że lepiej żyć na czystym świecie, niż w brudach i chorobach. Ale też nie interesuje mnie to, co będzie, kiedy nie będziemy segregować śmieci, zostawiać puszki na ulicy, czy inne tego typu rzeczy, bo dobrze wiem, że ludzie w tych czasach nie dadzą sobie niczego wpoić do głowy i i tak i tak będą robić swoje. Mnie za ponad 75 lat nie będzie już na tym świecie, i będę się grzał na chmurce w Niebie (daj Boże) i obserwował tych ludzi, którzy żyć będą w tych brudach i zanieczyszczeniach. I uważam, że nie będzie czegoś takiego jak "Efekt cieplarniany". Wg mnie są to bzdury, które mają zastraszyć ludzi. Ale to tylko moje zdanie.

Edit: Był kiedyś taki występ pewnego gościa, który właśnie mówił o tym wszystkim (czyt. ekologii) i on wtedy powiedział coś w tym stylu: "Zanim my się pojawiliśmy na świecie, Ziemia borykała się z Lodowcami, globalnymi ociepleniami (...) i przetrwała. A ma nie przetrwać tego, ze ktoś puszki zostawia na ulicy?". Jak znajdę, dam linka.

Edit 2: O, mam:

http://www.milanos.pl/video.php?cat=64&id=8453
Zapraszam do oglądania, bo gość jest naprawdę mądry i warto go wysłuchać (chodzi mi o te środowisko). Jego inne występy mówią o tym, że Boga nie ma, co się dzieje po śmierci, itp. Jest ateistą. Zachowuje logikę i pomimo, że ja wierzę w Boga, to lubię go słuchać i myśleć o tym, co mówi. Ale to inna sprawa.

Edit 3: I dam jeszcze taki fajny obrazek :D
Obrazek
<<

guciokill

Awatar użytkownika

Nowy

Post autor: guciokill » 25 lip 2009, 23:32

Odp.: Efekt cieplarniany - modne kłamstwo mediów?

A ja gdzies slyszalem ze to nie ma wlasnie globalnego ocieplenia tylko jest globalne ochlodzenie. Stąd niby te "strasznie złe pogody" :chytry:
<<

szalmar

Post autor: szalmar » 26 lip 2009, 00:17

Ja własnie juz kompletnie nie wiem. tak jak wy żej, raz słyszę o ociepleniu, raz o ochłodzeniu. Pare dni temu grzło ponad 30 stopni, zimy nie są juz takie zimne, snieg widzialem w tym roku przez jakis tydzien, za to pogoda jest bardzo niestabilna, bo pare lat temu jeszcze pamietam jak zima potrafilo dojsc do -20 a latem +35 i to był standard.
<<

spidi

Początkujący

Post autor: spidi » 26 lip 2009, 12:51

Fisher pisze: Edit: Był kiedyś taki występ pewnego gościa, który właśnie mówił o tym wszystkim (czyt. ekologii) i on wtedy powiedział coś w tym stylu: "Zanim my się pojawiliśmy na świecie, Ziemia borykała się z Lodowcami, globalnymi ociepleniami (...) i przetrwała. A ma nie przetrwać tego, ze ktoś puszki zostawia na ulicy?". Jak znajdę, dam linka.

Edit 2: O, mam:

http://www.milanos.pl/video.php?cat=64&id=8453
Zapraszam do oglądania, bo gość jest naprawdę mądry i warto go wysłuchać (chodzi mi o te środowisko). Jego inne występy mówią o tym, że Boga nie ma, co się dzieje po śmierci, itp. Jest ateistą. Zachowuje logikę i pomimo, że ja wierzę w Boga, to lubię go słuchać i myśleć o tym, co mówi. Ale to inna sprawa.
Czytałeś w ogóle poprzednie posty Fisher? Wstawiłem link do tego samego występu tylko że na youtube :P
<<

Fisher

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Fisher » 26 lip 2009, 13:46

Tylko pierwszy i 3 posty nade mną :P Sorki, nie widziałem :P

Jakie ochłodzenie? Pierwszy raz o tym słyszę. Czego to ludzie nie wymyślą, żeby zwrócić na nich uwagę... :mur:
<<

Fisher

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Fisher » 26 lip 2009, 14:43

Odp.: Odp.: Efekt cieplarniany - modne kłamstwo mediów?

guciokill pisze:qrcze, gdybym znalazl ten artykul z ochlodzeniem...
Wystarczy poszukać. Pierwsze trzy linki w Google:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Globalne+och%C5%82odzenie&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=f&oq=
<<

DDragon

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: DDragon » 27 lip 2009, 15:14

ciekawe jest też to:

http://future.wp.pl/kat,111404,page,2,title,Naukowy-spor-w-sprawie-anomalii-pogodowych,wid,11348250,wiadomosc.html?ticaid=18757&_ticrsn=5
artykuł krótki ale też daje do myślenia XD