[Szukam] Spolszczenie do Lego Star Wars The Complete Saga

Jeżeli szukasz spolszczenia, chcesz o którymś porozmawiać lub podzielić się swoim tłumaczeniem.

<<

azusia

Post autor: azusia » 13 lis 2009, 18:45

[Szukam] Spolszczenie do Lego Star Wars The Complete Saga

Czy ktoś może się nim podzielić?

<<

zorbas

Nowy

Post autor: zorbas » 1 gru 2009, 08:13

Re: [Szukam] Spolszczenie do Lego Star Wars The Complete Saga

Nie istnieje takie
<<

Horhend

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Horhend » 1 gru 2009, 14:35

Odp.: [Szukam] Spolszczenie do Lego Star Wars The Complete Saga

zorbas pisze:Nie istnieje takie
zorbas ma rację!
Nie wiedzieć czemu, Cenega, polski wydawca gry, nie zdecydował się na polonizację tej gry!
Dziwna polityka, gdyż poprzednie gry: "LEGO Star Wars" (2005) i "LEGO Star Wars II: The Original Trilogy" (2006)
zostały wydane przynajmniej ze spolszczonymi napisami.
Dziwi fakt, iż przecież jest to gra skierowana docelowo dla młodszych graczy.
Gdzie dzieciak, który dopiero co "liznął " w podstawówce trochę angielszczyzny
ma sobie grać w grę skierowaną dla niego, w obcym języku... Nie rozumiem tego!
Bezsens i totalna olewka polskiego wydawcy!

Choć może tutaj tkwić drugie dno. Może LucasArts nie wyraził zgody na polonizację?
Może kiedyś, za jakiś czas, gdy gra doczeka się reedycji i zostanie wydana ponownie
w jakiejś powiedzmy serii "Super Gra", czy "Super$eller" dystrybutor zdecyduje się na jej
spolszczenie? Zobaczymy. Często bywamy świadkami takich sytuacji...
<<

azusia

Post autor: azusia » 2 gru 2009, 14:06

Jest ktoś w stanie stworzyć takowe spolszczenie? :help:
<<

Horhend

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Horhend » 2 gru 2009, 18:07

azusia pisze:Jest ktoś w stanie stworzyć takowe spolszczenie? :help:
Ja bym się za bardzo nie nastawiał na taką opcję...
Smutne, ale prawdziwe: Skoro Polski wydawca olał graczy, zapewne i gracze się za to nie wezmą.

Mniemam, że za pewnie tak jak poprzednie gry z serii Lego, tak i ta gra składa się głównie
z DUŻYCH plików (.pak czy .bigfile). Dostać się do nich pewnie jakoś by można (jakimś programikiem),
ale mogłyby być problemy z ponownym ich "wpakowaniem" do plików gry.
No i jeszcze pytanie, czy ktoś podjąłby się polonizacji?

Nie wiem czy tak jest, ale fakty mówią za siebie...
Dlaczego nikt nie wyciągnął polskich plików z gry Lego Star Wars 2?
Czyżby chodziło o opisane wyżej problemy z importem plików?
<<

natek

Nowy

Post autor: natek » 3 gru 2009, 17:23

Horhend pisze:Dlaczego nikt nie wyciągnął polskich plików z gry Lego Star Wars 2?
Czyżby chodziło o opisane wyżej problemy z importem plików?
Ależ to jest niezmiernie proste do wytłumaczenia. Większość (zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że przygniatająca większość) spolszczeń, które ktoś wyciągnął (a mówiąc bez eufemizmów - ukradł), składa się z plików, które ktoś (kierując się ich nazwami lub metodą prób i błędów) skopiował z foldera gry.

Wyciągnięcie plików, które znajdują się w jakimkolwiek pliku archiwum (no chyba, że jest to zwykły zip lub rar) jest dla większości tych "twórców spolszczeń" czymś poza zasięgiem. A już napisanie programu, który spakowałby te pliki z powrotem to czarna magia.

Wrzucanie kilku plików "spolszczenia", które mają wagę równą niemal wadze całej gry, mija się wg nich z celem (nawet jeżeli zamierzają w ten sposób doić punkty na rapidzie, czy hotfajlu) - łatwiej wrzucić iso polskiej wersji. Taka jest prawda i nie ma co tu pisać:
Horhend pisze:Nie wiedzieć czemu, Cenega, polski wydawca gry, nie zdecydował się na polonizację tej gry!
Co z tego, że Cenega zrobi spolszczenie, jeżeli i tak trafi ono tutaj, lub na inną warezownię...
<<

Horhend

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Horhend » 3 gru 2009, 18:08

natek pisze:Wyciągnięcie plików, które znajdują się w jakimkolwiek pliku archiwum (no chyba, że jest to zwykły zip lub rar) jest dla większości tych "twórców spolszczeń" czymś poza zasięgiem. A już napisanie programu, który spakowałby te pliki z powrotem to czarna magia.
I taka jest prawda, i tu się z tobą w 100% zgadzam!
Po prostu niekiedy, nie ma sensu wyciągać z niektórych gier plików z "spolszczaniem"!
natek pisze:Co z tego, że Cenega zrobi spolszczenie, jeżeli i tak trafi ono tutaj, lub na inną warezownię...
Skoro Cenaga "robi" spolszczenie to po jakiego grzyba ma zamiar wydać tę grę w wersji angielskiej? (Czy już tam nawet wydali).

Kod: Zaznacz cały

http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=14064
LEGO Star Wars: The Complete Saga
Traveller's Tales ( producent )
LucasArts ( wydawca )
Cenega Poland ( dystrybutor PL )
gry akcji ( TPP ) / zręcznościowe ( przygodowa )
13 października 2009 ( światowa data premiery )
30 października 2009 ( data wydania w Polsce )
13 października 2009 ( data premiery w USA ) (NTSC)
Wersja językowa: angielska
Czyżby wydawca chciał podwójnie zarobić?
"Najpierw wyciągnijmy kasę od naiwniaków, a później jak będzie czas to spolszczymy
i wydamy w re-edycji taniej, ale za to PL, lub wydamy patch spolszczający :D
Takie przypadki już były, przykładowo choćby przy "GTA: San Andreas".
Jak już wspominałem: "Olewka Polskiego wydawcy gry"...
<<

natek

Nowy

Post autor: natek » 3 gru 2009, 20:29

Horhend pisze:Skoro Cenaga "robi" spolszczenie to po jakiego grzyba ma zamiar wydać tę grę w wersji angielskiej? (Czy już tam nawet wydali).
Skąd wniosek, że Cenega "robi" to spolszczenie? Napisałem "co z tego, że zrobi (...)". Skoro wydała grę po angielsku, to spolszczenia raczej nie robi. Ta gra to nie GTA - nikt jej po 2 latach po premierze kupował raczej nie będzie (nawet ewentualne spolszczenie tego nie zmieni - i Cenega raczej o tym wie). Gdyby spolszczenie miało się pojawić, pojawiłoby się przy polskiej premierze.

Ogólnie mój poprzedni post był o tym, że dziwne jest utyskiwanie na "olewanie graczy" przez Cenegę, skoro osoba, która utyskuje zajmuje się "znajdowaniem w sieci" spolszczeń (a tym samym zmniejsza opłacalność ich tworzenia).

Zrozumiałbym, gdyby to napisała osoba, która skarży się światu na to, że nie może kupić tej gry w polskiej wersji językowej. A tak? Świat jest zły, bo nie mogę ukraść plików polskiej wersji, bo bezczelny wydawca stwierdził, że mu się tych plików tworzyć nie opłaca? Pewnie cwaniak coś kombinuje!
<<

Horhend

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Horhend » 3 gru 2009, 22:00

natek pisze:Skąd wniosek, że Cenega "robi" to spolszczenie? Napisałem "co z tego, że zrobi (...)".
Mój błędzik... Fakt "zrobi"...
natek pisze:Skoro wydała grę po angielsku, to spolszczenia raczej nie robi.
Tego nie był bym taki pewny. Jak już pisałem. Takich "scen" byliśmy świadkami niejednokrotnie.
Wydawca X wydaje grę nie spolonizowaną, a po roku ta sama, tańsza wersja w re-edycji ląduje
na pułkach sklepowych w wersji polskiej!
natek pisze:Ta gra to nie GTA - nikt jej po 2 latach po premierze kupował raczej nie będzie (nawet ewentualne spolszczenie tego nie zmieni - i Cenega raczej o tym wie).
A wcale, że nie! Dlaczego według Ciebie tylko GTA może być w kręgu zainteresowania graczy nawet dwa lata po premierze?
Bzdura. NAWET JAK NA DZISIEJSZE CZASY, STARSZE GRY TAKŻE INTERESUJĄ GRACZY. Przykładowo: Aż się zdziwiłem z jakim
zapałem siostrzeniec grzmoci w "Diablo II: Pan Zniszczenia" (wydana w 2001). Tak, tak wiem. Zaraz powiesz:
"Ale Diablo II od początku było po polsku". To wiem. To tylko przykład, że nie wszystkie gry (nawet po latach) odchodzą do lamusa!
Zawsze znajdzie się ktoś kto w nie będzie chciał zagrać.

Lego Star Wars The Complete Saga dopiero co została wydana. Skąd te pomysły, że ktoś za dwa lata nie będzie chciał w tę grę grać?
Posiadasz tę grę? Grałeś? Naprawdę jest tak zła, że wyciągasz takie konkluzje? Jak tak, to nie dyskutuję...
natek pisze:Ogólnie mój poprzedni post był o tym, że dziwne jest utyskiwanie na "olewanie graczy" przez Cenegę, skoro osoba, która utyskuje zajmuje się "znajdowaniem w sieci" spolszczeń (a tym samym zmniejsza opłacalność ich tworzenia).
Pojęcie "olewanie graczy" nie tyczy się tylko Cenegi. Tyczy się każdego wydawcy.

MOJE ZDANIE JEST TAKIE: SKORO BULĘ KASĘ NA ORYGINALNĄ WERSJE GRY, PRZEZNACZONĄ W SZCZEGÓLNOŚCI DLA DZIECKA,
WYMAGAM BY PRZYNAJMNIEJ ZA TĘ WYDANĄ KASĘ, DOSTAŁ PRODUKT PO POLSKU. KONIEC. KROPKA! JAKO KONSUMENT MAM DO
TEGO PRAWO! CZYŻ NIE? WIADOMO, ŻE JEŚLI DZIECIAK ZOBACZY NA PÓŁCE GRY, POWIEDZMY "Lego Star Wars The Complete Saga"
W WERSJI ANGIELSKIEJ i "LEGO Indiana Jones: The Original Adventures" W WERSJI POLSKIEJ TO RODZIC I TAK WYBIERZE
(MOIM ZDANIEM, DLA DOBRA DZIECKA) GRĘ W WERSJI POLSKIEJ, A PRZYNAJMNIEJ BĘDZIE PRÓBOWAĆ DZIECKU UŚWIADOMIĆ,
ŻE ZAKUP GRY W WERSJI ANGIELSKIEJ JEST DLA NIEGO NIE ZA DOBRĄ OPCJĄ!
natek pisze:Zrozumiałbym, gdyby to napisała osoba, która skarży się światu na to, że nie może kupić tej gry w polskiej wersji językowej. A tak? Świat jest zły, bo nie mogę ukraść plików polskiej wersji, bo bezczelny wydawca stwierdził, że mu się tych plików tworzyć nie opłaca?
I dyskutuj tu kulturalnie z człowiekiem... No normalnie ręce opadają.
Co do: "kupowania gry w polskiej wersji językowej" to już wypowiedziałem się na ten temat powyżej.
A od złodziei to ty mnie tu nie wyzywaj! Może sobie sprawy nie zdajesz, ale jestem już w takim wieku,
że w ogólnie w gry nie gram. Jeśli już mam jakąś grę w wersji polskiej to próbuję z niej wyciągnąć pliki i umieścić na forum.
A co tam... Taki sobie jestem dobry samarytanin :) A jak coś to możesz myśleć o mnie jak o "paserze" lub "dilerze" :)
Ale nie złodziej! Jak już można było zauważyć, większość spolszczeń umieszczanych przeze mnie na forum
"jest znalezionych w sieci". To chyba paserstwo... :)
natek pisze:Pewnie cwaniak coś kombinuje!
KTO CWANIAK? KTO I Z CZYM KOMBINUJE?
Ja? Gry z tematu nawet nie posiadam, tak więc nie wiem z czym można tu kombinować?
Człowiek chce jakoś pomóc, lub wyjaśnić sprawę, a tu o cwaniakowanie i kombinacje go oskarżają...
I bądź tu człowieku mądry...
<<

natek

Nowy

Post autor: natek » 3 gru 2009, 22:34

Horhend pisze:KTO CWANIAK? KTO I Z CZYM KOMBINUJE?
Ja? Gry z tematu nawet nie posiadam, tak więc nie wiem z czym można tu kombinować?
Człowiek chce jakoś pomóc, lub wyjaśnić sprawę, a tu o cwaniakowanie i kombinacje go oskarżają...
I bądź tu człowieku mądry...
Chodziło o wydawcę (o którym to pisałeś, jak to kombinuje na lewo i prawo, żeby dwa razy sprzedać tę samą grę tej samej osobie). Nie trzeba być wybitnie inteligentnym, żeby to wywnioskować (no chyba, że jest się już w tym wieku, że człowiek nie potrafi się skupić na całości wypowiedzi i pamięta jedynie ostatnio przeczytane zdanie).
Horhend pisze:Takich "scen" byliśmy świadkami niejednokrotnie.
Wydawca X wydaje grę nie spolonizowaną, a po roku ta sama, tańsza wersja w re-edycji ląduje
na pułkach sklepowych w wersji polskiej!
Wymień mi 4 tytuły z tej długiej listy. Pomiń GTA, bo to akurat może być wyjątek potwierdzający regułę.
Horhend pisze:A wcale, że nie! Dlaczego według Ciebie tylko GTA może być w kręgu zainteresowania graczy nawet dwa lata po premierze?
Bzdura. NAWET JAK NA DZISIEJSZE CZASY, STARSZE GRY TAKŻE INTERESUJĄ GRACZY. Przykładowo: Aż się zdziwiłem z jakim
zapałem siostrzeniec grzmoci w "Diablo II: Pan Zniszczenia" (wydana w 2001).
Napisałem, że to nie GTA - widzę, że nie załapałeś o co mi chodziło, więc napiszę to otwartym tekstem - Lego Star Wars The Complete Saga nie jest grą klasy GTA (czy wymienionego przez ciebie Diablo 2). Po prostu nie ta liga. Teraz zrozumiałeś?
Horhend pisze:Naprawdę jest tak zła, że wyciągasz takie konkluzje?
Nie zauważyłem wielkiego ożywienia związanego z jej premierą. Dlaczego nikt nie zainteresował się nieoficjalnym tłumaczeniem tej gry? Pewnie dlatego, że jest takim ponadczasowym hitem. Napisz do Iron Squadu, pewnie rzucą wszystko i zrobią spolszczenie do tej perły.
Horhend pisze:MOJE ZDANIE JEST TAKIE: SKORO BULĘ KASĘ NA ORYGINALNĄ WERSJE GRY, PRZEZNACZONĄ W SZCZEGÓLNOŚCI DLA DZIECKA,
WYMAGAM BY PRZYNAJMNIEJ ZA TĘ WYDANĄ KASĘ, DOSTAŁ PRODUKT PO POLSKU. KONIEC. KROPKA! JAKO KONSUMENT MAM DO
TEGO PRAWO! CZYŻ NIE? WIADOMO, ŻE JEŚLI DZIECIAK ZOBACZY NA PÓŁCE GRY, POWIEDZMY "Lego Star Wars The Complete Saga"
W WERSJI ANGIELSKIEJ i "LEGO Indiana Jones: The Original Adventures" W WERSJI POLSKIEJ TO RODZIC I TAK WYBIERZE
(MOIM ZDANIEM, DLA DOBRA DZIECKA) GRĘ W WERSJI POLSKIEJ, A PRZYNAJMNIEJ BĘDZIE PRÓBOWAĆ DZIECKU UŚWIADOMIĆ,
ŻE ZAKUP GRY W WERSJI ANGIELSKIEJ JEST DLA NIEGO NIE ZA DOBRĄ OPCJĄ!
I cudownie - klient ma prawo wyboru - niech wybierze to, co mu odpowiada. Nie pasuje wersja angielska - nie kupuj. Odpadnie problem z szukaniem spolszczenia po warezowniach (bo go nie ma). No chyba, że gra została zakupiona na jakimś torrentowym forum, lub prosto z rapida - wtedy człowiek może nawet nie wiedzieć, że spolszczenie nie istnieje (no co, nie było polskich wstawek - myślał, że polska premiera będzie później - a z zasysaniem nie ma co czekać, łącze nie może się marnować, co nie?).

Skoro jesteś taki wrażliwy na niuanse językowe (pozdrawiam wszystkie twoje błędy ortograficzne) to uszczęśliwię cię: Jesteś paserem. (Nie wiem, czy cie dzięki temu samoocena wzrośnie. Przestępcą nadal jesteś)

Twoja działalność szkodzi wydawcom. I może dzięki tobie spolszczenie do tego wielkiego hitu (Lego Star Wars The Complete Saga - gdyby ktoś śmiał zapomnieć tutułu tego cuda) nie doszła do skutku. Bo się po prostu nie kalkulowała wydawcy.
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 4 gru 2009, 09:43

Re: [Szukam] Spolszczenie do Lego Star Wars The Complete Saga

Dzięki "działalności" Horhenda ludzie kupują gry po angielsku, bo wiedzą, że jest do niej spolszczenie, więc nie sądzę, żeby spowodowało to spadki sprzedaży. Poza tym, skoro człek raz wywalił kasę na grę, a dopiero potem wychodzi ona po polsku, to dlaczego ma drugi raz za nią płacić? Z resztą nie wiń gościa za umieszczanie spolszczeń w vortalu ze spolszczeniami. nie pasuje Ci to idź i kup drugi raz grę po polsku.
Temat zamknięty.

Kod: Zaznacz cały

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin