[Pomoc]Utworzenie, dostosowanie partycji przed instalacją Ubuntu 9.10
Chciałbym jutro zainstalować Ubuntu 9.10 na swoim komputerze. Jako, że jestem ciemny z partycjami (ostatnio w kreatorze przy instalacji usunąłem sobie całą partycje z danymi) chciałbym prosić was o pomoc przy utworzeniu partycji przed instalacją.
Chciałbym by to wyglądało tak:
Mam dwa dyski. Jeden 13GB na którym jest Windows i zostaje on bez zmian. Drugi dysk 37GB i chciałbym zrobić na nim 3 partycje:
1. Partycja do Windowsa (możliwie jak największa)
2. Partycja wymiany (raczej nie duża, kilka GB)
3. Partycja dla Linuksa (Linuks będzie tylko do Internetu, oglądania filmów, słuchania muzyki, żadnego grania więc tutaj dużo nie potrzebuję miejsca)
Proponujcie ile GB około ustawić na tą partycję wymiany i Linuksa. Filmy po obejrzeniu lecą od razu do kosza. Jeżeli da się odtwarzać filmy z dysku z systemem plików, który obsługuje Windows to wolałbym mieć możliwie jak największą partycje dla Windowsa i z niej korzystać z Linuksa.
Na tym dysku aktualnie znajdują się dane, których nie chcę utracić.
Czy dałoby się zaprojektować te partycje, utworzyć je np. w Parition Manager i przy instalacji Ubuntu tylko zaznaczyć te partycje i rozpocząć instalację? Prosiłbym o podanie nazw partycji do każdego punktu.
Z góry przepraszam za lamerskie teksty i pytania..