[Problem]Nieaktywne urządzenia USB przy starcie komputera.

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 3 lut 2010, 20:40

[Problem]Nieaktywne urządzenia USB przy starcie komputera.

Jakiś czas temu poszedłem z duchem czasu i kupiłem nową klawiaturę i myszkę. Obydwie rzeczy posiadają wtyczki USB.

Przy uruchamianiu komputera na początku włącza mi się GRUB, w którym mogę wybrać, z którego systemu chcę korzystać (Ubuntu 9.10 oraz Windows XP). Do tego wyboru potrzebuję strzałek na klawiaturze. Jednak urządzenie to jest nieaktywne i można z niego korzystać dopiero przy ładowaniu już systemu. Ratuje mnie jedynie stara klawiatura, którą mam pod biurkiem.

Mysz akurat nie jest mi potrzebna ale kontrolka dpi (przycisk do zmiany rozdzielczości) jest zgaszona. Wnioskuję, że gryzoń także jest nieaktywny.

Słyszałem coś, że ten problem da się rozwiązać w BIOS'ie ale nie znam szczegółów. Prawdę mówiąc to ten twór jest mi trochę obcy i nie bardzo orientuję się jakie funkcje są w poszczególnych kategoriach (zwłaszcza jak mój BIOS jest po angielsku). Mógłbym prosić o ewentualne dokładne namiary (jakiej opcji szukać itp.)?

Klawitura - Logitech Corded Media Elite
Mysz - A4Tech X7 Xl-750BF

<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 3 lut 2010, 21:12

Re: [Problem]Nieaktywne urządzenia USB przy starcie komputera.

W BIOSie firmy Award wygląda to tak (ale w innych zapewne podobnie):
-> wchodzisz do BIOSu za pomocą klawisza Del
-> Integrated peripherals
-> Legacy USB Keyboard -> ustawiasz Enabled
-> Legacy USB Mouse -> tutaj również Enabled

Zapisujesz zmiany i wychodzisz. Po restarcie będzie działać zarówno klawiatura jak i myszka podłączana poprzez USB.