HTC Desire HD ma ekran nie 4.7'' tylko 4.3''. Sam się zastanawiałem nad Desire. Są już dostępne 4 wersje:
-
HTC Desire - wersja zwykła
-
HTC Desire HD - ekran zwiększony z 3.7'' do 4.3'', grubość praktycznie ta sama(10 mikrometrów), wysokość tylko 4mm większa, szerszy o 8mm, waga wzrosła ze 135g do 164g, słyszałem że ma ekran gorszy jeśli chodzi o widok na słońcu, ma 1.5GB pamięci wbudowanej(nie doczytałem ile ma zwykły Desire, ale chyba bardzo mało bo ludzie narzekają), Android w podstawowej jest 2.1 tu jest 2.2 (nie wiem jak duża jest to różnica, słyszałem że mała), model procesora praktycznie ten sam (moim zdaniem to tylko inna nazwa), Obsługa Wi-Fi 802.11b/g/n (zwykły Desire obsługuje b/g, nie obsługuje n co dla niektórych może być bardzo ważne), jest niby lepszy aparat bo 8mpx a nie 5mpx pozwala też nagrywać filmy w hd720,
-
HTC Desire Z - wysokość i grubość taka jak w wersji zwykłej, nie jest szeroka jak hd bo ma taki ekran jak zwykła, różni się grubością zamiast 11,90mm jest 14,16mm - a to z racji jego największej zalety - klawiatury fizycznej, Android 2.2 taki jak w hd, procesor 800mHz nie jak w pozostałych wersjach 1000mHz co na początku troche odstraszyło mnie ale 800mHz to i tak dużo w porównaniu z większością iPhone'ów - tylko iPhone 4 generacji ma 1000mHz pozostałe mają 600 i 412 mHz, jest obsługa wi-fi n tak jak hd, aparat jest 5mpx tak jak w wersji zwykłej a nie w hd, aczkolwiek może nagrywać film hd720 jak hd.
Jest jeszcze HTC Desire S ale to nowość i jeszcze mnie ten telefon nie interesuje.
Jeśli chodzi o ceny to na allegro zwykła wersja kosztuje zazwyczaj 1100-1700zł, ale często można zobaczyć oferty poniżej 900zł - nieużywany, pl menu, bez simlocka, z dowodem kupna. Używany z drobnymi ryskami, bez simlocka, pl menu można znaleźć za 800zł (całkiem fajna cena).
Ceny wersji HD są nieciekawe 1400-2200zł. Widzę jednak za 1300zł nowy Desire HD z pełnym wyposażeniem i kartą 8GB, ściągnięty simlock, pl menu. Za 1090zł jest używany ale z pękniętą szybką (ta 200zł mniej ja jednak nie polecałbym w tym przypadku).Ceny HTC Desire w wersji Z są praktycznie takie same jak w HD - średnio może 100zł mniej (widze wiele pl menu, bez sima itd. za 1250zł).
Podsumowując to dobry telefon z androidem. Ja osobiście poczekam z rok, bo mam do tego wiele powodów. Czekam bo telefon powinien być coraz tańszy. Nie kupie go za więcej niż 1000zł. Za rok będzie pewnie kupić lekko porysowanego Desire używanego przez kilka miesięcy za 400-600 zł. Ja czekam na Desire Z (boję się trochę dotykowej klawiatury
). W Desire Z obawiam się tylko taśmy między częścią telefonu z ekranem, a tą z klawiaturą (zobaczcie zdjęcia). Aż słyszę dźwięk zerwanej tasiemki
. I co wtedy robić... poczekamy, zobaczymy. Poza tym bałbym się że mi zginie, ktoś mi go ukradnie (albo do tego jeszcze wpier*** dostane). A co wy sądzicie o tym telefonie?