Re: Informacje/dyskusje o kolejnych wydaniach Ubuntu
Więc sam sobie odpowiedziałeś. Skoro miał wydać jakieś 20 milionów na lot do stacji kosmicznej, to pomyśl sobie ile on ma kasy. Co prawda, nie tyle co np Bill Gates, ale wystarczająca na rozwój Canonical.bartekmp pisze:Mark Shuttleworth to główny fundator Canonicala. Więc?
Z innej beczki:
Mam już zainstalowane Ubuntu 10.04. Wczoraj aktualizowałem z wersji 9.10, straciłem 2 godziny na to, aby na końcu zobaczyć komunikat, że aktualizacja nie powiodła się . Po tym już system nie wstał. Pobrałem wersję Desktop Edition na CD i zainstalowałem na czysto. Cóż mogę na razie napisać.
Poruszanie po menu instalacyjnym jest znacznie zauważalnie szybsze niż w przypadku 9.10. Samo tworzenie i usuwanie partycji trwało u mnie jakieś 2 sekundy, gdzie w 9.10 prawie minutę. Za to już sam proces instalacji wydawał mi się, iż trwał wolniej, ale to tylko troszeczkę.
W końcu naprawili Network Manager i bez problemu dodałem połączenie DSL i się z nim połączyłem. Denerwuje mnie inne ułożenie przycisków zamknij/maksymalizacja/ minimalizacja. Nie przeszkadza mi aż tak, że są po lewej stronie, ale bardziej to, że nie zachowali kolejności odwrotnej w przypadku do Windows: zamknij, maksymalizuj, minimalizuj. Jest natomiast zamknij, minimalizuj, maksymalizuj.
Uruchamianie Ubuntu 10.04 jest szybsze niż 9.10. Wygląd początkowy również lepiej mi się podoba .
Miałem za to problem z zainstalowaniem najnowszej wersji Java. W repozytoriach Ubuntu jest 18, a najnowsza to 20. W wersji 9.10 wystarczyło stworzyć nową grupę w alternatywach oprogramowania wydając polecenie:
Kod: Zaznacz cały
sudo update-alternatives --install /usr/bin/java java /usr/java/jre1.6.0_wersja/bin/java 1
Tak, tak, mam fioła na punkcie najnowszych wersji aplikacji .