[Ubuntu] instalacja sterownikow Intel WiFi 5000
Czesc, zainstalowalem sobie ubuntu jako drugi system, ale jestem niestety kompletnie zielony w sprawach linuksowy. Przyznam sie szczerze ze potrzebuje Linu<font color=red><b>ks</b></font>a, zeby sobie "zrobic" internet, ale pojawil się mały problem - nie wiem jak zainstalowac sterowniki do w.w. karty sieciowej. Sciągnałem plik przez winde, skopiowalem sobie na partycje ubuntu (linux wykrywa mi partycje windowsowe) i teraz jak to sie instaluje? Rozszerzenie pliku to *.ucode.
I od razu drugie pytanie - sciagnałem przez winde stery do grafy (nvidia gf 210m), mają rozszerzenie *.run, kiedy chce je zainstalowac (przez konsole/double click na ikonie) to sie zaczynaja ładowac i wyskakuje error, ze trzeba im nadac uprawnienia root'a. Jak to wszystko ogarnac?
a, ubuntu v 8.04
I od razu drugie pytanie - sciagnałem przez winde stery do grafy (nvidia gf 210m), mają rozszerzenie *.run, kiedy chce je zainstalowac (przez konsole/double click na ikonie) to sie zaczynaja ładowac i wyskakuje error, ze trzeba im nadac uprawnienia root'a. Jak to wszystko ogarnac?
a, ubuntu v 8.04