Sieć domowa Windows 7 WiFi - Windows XP kabel
Znalazłem już tutaj podobne tematy, jednak rozwiązanie z żadnego mi nie pomogło.
Mam w pokoju dwa kompy: PC z Windowsem 7 Ultimate 64 bit oraz laptopa z Windowsem XP SP3.
PC jest połączony z routerem przez WiFi (nie mam karty, posiadam adapter USB TP-LINK), laptop natomiast podłączony jest bezpośrednio do routera poprzez kabel sieciowy.
Internet jest w obu kompach.
Chciałem utworzyć sieć, aby mieć w obu kompach Internet oraz móc udostępniać pliki. Utworzyłem więc na obu komputerach Grupy robocze o takich samych nazwach, włączyłem udostępnianie plików i drukarek, w Siódemce wyłączyłem udostępnianie za pomocą hasła. Początkowo nic nie działało, laptop widział PC'ta, ale tylko jako komputer, nie widział natomiast udostępnionych grupie domowej plików/folderów z Siódemki. PC natomiast nie widział nawet samego urządzenia - laptopa. Zacząłem więc bawić się na PC'cie z jakimś folderem w Udostępnianiu i uprawnieniach/przydziałach, i nie wiem co zrobiłem, ale laptop zacząć widzieć ten folder... Mogłem kopiować do niego pliki, ale nadal tylko w jedną stronę: z laptopa na PC. Stacjonarny nadal nie widział folderów lapka, ale widział laptopa jako urządzenie dostępne w sieci.
Dziś, gdy włączyłem laptopa (używam go rzadko, więc nic nie mogło się zmienić w konfiguracji sieci itp.) nie działa już kompletnie nic. Nazwa grupy roboczej jest taka sama, wszystkie udostępniania powłączane, jedynie laptop widzi urządzenie - PC oraz jeden udostępniony przydział z PC'ta, aczkolwiek po wgraniu tam pliku nie pojawia się on nigdzie na moim PCcie...
PC nie widzi kompletnie nic.
Z drugiej strony (laptop stoi na szafie na górze, używam go do wszelkiego downloadu) używam Net Supporta do sterowania lapkiem przez PC, i widzi go normalnie. Tylko system nie chce go załapać.
Próbowałem zrobić wszystko od nowa - to samo.
Z góry dzięki za pomoc