a i nie zapominajmy żeby pograć na PS3 czy nawet X360 w dobrej jakości obrazu to trzeba mieć nie za tani telewizor
A po co TV? Nie może być zwykły tani monitor komputerowy? Każdy obsługuje przecież rozdzielczość HD.
Znowu musze się powtórzyc co napisałem w poprzednim poście już, ale a co mi tam:
Coś kiepsko liczysz. Pokaż mi
konkretną cenę taniego zestaw komputerowy, który starczyłby na
minimum 5 lat komfortowej pracy i zestaw tą cenę do ceny konsoli+taniego laptopa, który starczy na pewno na więcej niż 5 lat (xbox na rynku od 2005 roku, PS3 od 2006). Cenę zakupu systemu Windows + oprogramowania zabezpieczającego pomiń, daruję Ci to już, obniży to koszt kompa o kilka stów. Liczby - konkrety! Moje ponad 10 letnie doświadczenie na rynku komputerowym niestety nie podaje takiego zestawu PC, który byłby w stanie konkurować z zestawieniem konsola+laptop, ale być może uda Ci się
DDragon podać taki zestaw. Zawsze chętnie czegoś nowego się dowiem!
zakładając że Kowalski ma jakiekolwiek pojęcie o ekonomice
Kowalski gdyby myślał wybrałby tańsze rozwiązanie:
konsola+laptop. Ale do Kowalskiego zachodnia cywilizacja jeszcze nie dotarła, więc nie zna tego dobrego zestawienia. Na marginesie: na zachodzie mało kto własnoręcznie składa (dobiera osobno podzespoły) komputer żeby zaoszczędzić te kilkadziesiąt zł (bo szanują swoją wygodę i czas=szanują swoje pieniądze).
no chyba że konsola miałaby wbudowany wyświetlacz
A po co możliwość instalacji programów na konsoli? Przecież to nie PC tylko konsola. Jak chcesz możliwość instalacji programów kupujesz sobie PC, a jak chcesz grać i inne multimedia to kupujesz konsolę. A być może najlepszym rozwiązaniem jest tani laptop+konsola? Ale przecież o tym juz pisałem - prawda?
A tak a propo banalne pytanie do Ciebie
DDragon:
- dlaczego zupę jemy łyżką, a nie łyżeczką do kawy? Przecież też się zje zupę łyżeczką do kawy!
- dlaczego z Wrocławia jedziemy do Warszawy po w miarę prostej linii? A nie jedziemy do Warszawy przez Zakopane? Przecież i tak dojedziemy!
Jeżeli odpowiesz sobie na te pytania to odpowiesz sobie też na pytanie: dlaczego używamy wyspecjalizowanych urządzeń w danej dziedzinie.
nikt nigdy by mnie nie przekonał do zakupu konsola
Tylko krowa nie zmienia swoich poglądów, szczególnie jak są takie mocne argumenty. Przypominam, że czekam na odpowiedź w postaci ceny zestawu komputerowego, który przebiłby zestaw tani laptop+konsola, być może mnie wtedy przekonasz do swoich "poglądów".
gdzie 1 użytkownik takich gier może mieć kilkanaście - KILKADZIESIĄT
Może mieć, ale nie musi. I przecież nie musisz kupować co dziennie nowej gry, tylko np. raz w miesiącu, chyba że jesteś bogaty i środki/zarobki Ci na to pozwalają? Gry nie są nikomu do życia potrzebne. Jest to towar zaliczany do miana luksusowego, nie niezbędnego do życia tak jak powietrze, woda i pożywienie. I gry nie są towarem luksusowym pod względem ceny, można je kupić taniej już miesiąc po premierze. Wystarczy porównać ile dana gra oferuje godzin rozrywki do ceny biletu w kinie. Ciekawy wynik cenowy - prawda? Np. obecnie w serii classic FIFA 10 (cena poniżej 50zł niezależnie od platformy), FNR 3~80-70zł - wspomniane gry dają rozrywkę na długie tygodnie, film w kinie na bilet studencki 15-20zł średnio 1,5h rozrywki. Więc gry ogólnie nie są drogie, tak są droższe w wersjach na konsolę, ale i tak nadal NIE są drogie.
to się dopiero nazywa złodziejstwo!!
Złodziejstwo? Chyba nie znasz definicji złodziejstwa. Więc twierdzisz, że
ktoś Ci kazał kupić konsolę (TY nie wiedziałeś ile kosztuje), a teraz
ta sama osoba każe kupić gry na te konsolę? (i cena ich nie jest Ci znana) Więc kupno konsoli jest obowiązkowe? Nie? Więc świadomie kupujesz konsolę? Tak świadomie kupujesz konsolę, a skoro robisz to świadomie i świadomie wydajesz swoje pieniądze - to czemu twierdzisz że jesteś okradany? Przecież nie musisz wydawać tych pieniędzy na niepotrzebny ci do życia przedmiot.
pamięta ktoś może kiedy weszła w Polsce "Xbox Live" dość niedawno
Korzystanie z usługi Xbox Live było możliwe w Polsce bez jej oficjalnego dostępu w naszym kraju. Pisze usługi, bo to przecież nie tylko możliwość grania przez internet.
Proszę mniej emocji, a więcej rzeczowych argumentów, więc
DDragon, napiszesz mi coś nt.
Games for Windows Live w Polsce? Czy jest dostępna ta usługa, od kiedy itp.
że jeżeli ktoś na kompie siedzi to żeby druga osoba mogła sobie w oczekiwaniu umilić jakąś czas...
Parafrazując: Biedna ta osoba, która się tak u Ciebie męczy oczekując na swój czas przy wspaniałym kompie. I jak tam sytuacja z games for windows live w Polsce?