Hm, konkretnie chodzi mi o filmik typu LibDub (
http://www.lipdub.pl). W niektórych z nich, na początku filmików jest info, że utwór jest własnością tej i tej wytwórni. Nie wiem, czy mają wykupione prawa do danego utworu, ale ich filmy ani ścieżki dźwiękowe nie są blokowane/kasowane, dlatego zacząłem się zastanawiać.
Film będziemy nagrywać w szkole, potem będziemy go umieszczać na stronie szkoły, więc powinno być legalne
Ale szczerze chodzi mi po prostu o to, jak to zrobić, żeby za 2 miesiące administracja YT nie skasowała mi filmiku... Oczywiście nie będę wykupować praw do utworu.
EDIT:
Brak dalszych odpowiedzi... To jest właśnie to, nieprzejrzystość YT. Powinni to jakoś bardziej wyróżnić, ("to", czyli zakaz używania komercyjnych utworów w filmikach) i przede wszystkim umożliwić np. coś takiego, że gdy chcę wykorzystać dany utwór, od razu przy wrzucaniu mam link w stylu "Kup prawa" i za niewielką kwotę kupuję prawa do utworu... Dałoby się to zorganizować we współpracy z wytwórniami, artystami itd. No ale cóż, lepiej pisać algorytmy szukające nielegalnie wykorzystanych piosenek w filmikach... A przecież na czymś takim zarobiliby na pewno