Nauka programowania
Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj!
W tym dziale nie są zliczane posty!
• Strona 1 z 1
Witam. Czy jest na forum jakiś programista, który mógłby mi polecić jak zacząć naukę programowania? Jestem w 1 klasie technikum informatycznego, programowanie zaczynam w 2 klasie, lecz chciałbym już zacząć się uczyć. Gdyby mnie to teraz "wciągnęło", za rok byłbym dużo do przodu. Nigdy się tym zbytnio nie interesowałem. Może ktoś z was wie, jak zacząć?
Wiceprezes PZPN o trenerze Majewskim: Youtube
Odp: Nauka programowania
Od książek, kursów, ale na początku musisz sobie wybrać język jakiego chcesz się nauczyć W większości tematów ludzie po prostu polecają ten, który im najbardziej prypadł do gustu. Co do wyboru: zależy czy chcesz nauczyć się sam dla siebie czy po to, aby później mieć łatwiej w szkole. Jeżeli to drugie to bierz ten język który jest w podstawie nauczania, a jeżeli nie to bez względu na wybór (pomijając martwe i umierające języki) powinieneś być zadowolony.
Tutaj miała być jakaś mądra sentencja, ale Tom'owi się nie chciało...
Wiele osób poleca książkę "Symfonia c++". Z czego wyczytałem to najłatwiej by było zacząć od Pascal'a ale jest tak archaiczny, że na nic się nie chyba nie przyda. W wolnym czasie przejrzę parę łatwych książek i zobaczymy.
Wiceprezes PZPN o trenerze Majewskim: Youtube
Jeżeli chciałbyś się uczyć C++ to rzeczywiście "Symfonia C++" Grębosza wydaje się być najlepszą polską pozycją
Pascala nie znam, ale nie opłaca się uczyć archaicznych języków bo nie ma to sensu.
I pamiętaj, że programowania uczymy się całe życie
Pascala nie znam, ale nie opłaca się uczyć archaicznych języków bo nie ma to sensu.
I pamiętaj, że programowania uczymy się całe życie
Tutaj miała być jakaś mądra sentencja, ale Tom'owi się nie chciało...