Forza 4 - wrażenia po demie
Ogrywałem przez kilka ostatnich dni demo Forza 4. Demo ma 6 fur (3 w singlu, 3 w multi), jedną śnieżną, alpejską trasa (nie występująca w rzeczywistości), i przez internet tryb Rywal do mierzenia czasówek że znajomymi w różnych "dyscyplinach". Wycięto z dema lektorów polskiego i Clarksona, możliwość tuningowania samochodów i obsługę kinecta, no ale przynajmniej jest możliwość zmieniania kolorów samochodów . Trasa zimowa, bardzo klimatyczna, bardzo dobrze wykonana. Przejeżdzając koło zaspy śnieżnej na poboczu podmuchem ruszamy na niej śnieg, widać wyciągi krzesełkowe poruszające się obok trasy, wypadając z trasy na trawę o dziwo widać źdźbła trawy, a nie tylko teksturę płaską trawy jak to dotychczas obserwowałem w różnych samochodówkach (twórcy FIFY - uczcie się!). Samochody wyglądają świetnie i na trasie i w menu, super płynność niezależnie od ilości fur na TV (pewnie jakieś 50-60kl/s), odgłosy fur poezja dla uszu faceta (brakuje tylko smrodu spalin i zdzierających się opon), muzyka dla mnie do d.upy , gra bo gra ale nic co można zapamiętać (studenckie 3, czyt. zdał ale nic poza tym). Z poprzednich części forzy (2 i 3) też żadnego kawałku nie zapamiętałem, ale najgorzej wspominam soundtrack z PGR4 (to tak dla porównania). Kraksy i wypadki wyglądają tak jak mają wyglądać, samochody koziołkują, lakier się zdziera, blacha wygina itp, choć oczywiście nie ma całkowitych rozwaleń jak w Bournaucie. Widok z kabiny jeszcze lepszy niż w poprzedniku, choć nadal nie widać żeby była jakąś przednią szybą w tym widoku i chyba trochę zbyt ciemno jest w kabinie. W tym widoku można się niemal swobodnie przeglądać po całej kabinie podczas jazdy. Na pewno najlepszą część forzy będzie 4, ale model jazdy mniej hardkorowy niż w forza 2, ale lepszy pod względem realizmu niż w 3.
Ustawienia na których bez problemu jeździłem to:
ABS: OFF
kontrola trakcji i stabilności: OFF
Tryb: symulacja
poziom trudności przeciwników: przed ostatni (jak on się tam nazywał? profesjonalny?)
Pozdrawiam noobków z polygami, którzy recenzując grę widać (na filmikach), że grali z pełną asystą (samochód sam hamuje wystarczy tylko skręcać -od czasu do czasu)