Odp: Naprawdę dobre i ambitne filmy.
miało być o filmach ambitnych wartych zobaczenia a Maćku piszesz coś wręcz innego ;] czyli nie polecasz a przestrzegasz przed tym filmem. od czasu ostatniej wersji terminatora z Christianem Bale nie chodżę na superprodukcje no chyba, że mamy "wspomagacze" i jest towarzystwo. a wracając do Christiana BaleMaciek pisze:
Ostatnio zawitałem w kinie na film "1920 Bitwa Warszawska 3D". No i niestety chyba niemałe pieniądze lepiej zainwestować w coś lepszego ... a tak to taki średniak nie wart niemałej dopłaty w kinie do efektu 3D.
Moja ocena filmu 6/10.
gorąco polecam filmy z nim:
- Imperium Słońca [Empire of the Sun 1987], pan Steven Spielberg dostrzegł u małego [13-letniego] Christiana talent,
- Equilibrium [2002], uważany prze wielu za odprysk od "Matrix-a" [trzy razy na tym byłem w kinie ;] na "Matrix-ie"], o którym nie pisze z oczywistych względów bo o filmie było głośno, ale kolejne części skutecznie ten sukces zmazały. choć znajdzie się duża rzesza ludzi co mnie za te słowa gotowa ukamienować ;] ,
- Mechanik [Maquinista 2004] nie mylić z lekko strawnym "Mechanikiem" z Jasonem Stathamem z tego roku, Statham to w sumie aktor tylko jednego filmu owianego już legendą "Przekrętu" [Snatch 2000] a szkoda ;[. tak se pomyślałem, że może chce zająć miejsce już nie młodego Brucea Willisa ale daleko mu do Brucea ;],
- Prestiż [The Prestige 2006],
- o "batmanie" nie wspominam z przyczyn oczywistych ;]
a wracająć do pana Brucea:
- Szósty zmysł [The Sixth Sense 1999] prawie wszyscy go widzieli ;]
- Kod Merkury [Mercury Rising 1998] ma dużo wspólnego z tym pierwszym, choć może innym się wydać że mało [malec potrzebujący pomocy],
- Piąty element [The Fifth Element 1997] mój ulubiony film Sci-Fi co powstał w Europie i przez europejczyka zrobiony, z pomysłem, polotem i dużą dawką strawnego, mądrego dowcipu, a muzyka ... bez komentarza,
- 12 małp [Twelve Monkeys 1995] i Pulp Fiction [1994] to już legenda więc nie wspominam ;],
i jeszcze parę mi się przypomniało może jutro coś napiszę ;]