Wirusowe problemy

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

bartek2903

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor

Post autor: bartek2903 » 18 gru 2011, 00:17

Wirusowe problemy

Otoz wczoraj mialem dziwny atak na moj komputer. Przegladalem jakas strone internetowa. Zaczelo sie od informacji Avasta o wirusie, po okolo 10-15sek na moim komputerze zostala wyswietlona informacja o nielegalnym odprogramowaniu i zablokowaniu komputera a takze moje IP. Wylaczylem komputer bo nic nie moglem zrobic. Po ponownym wlaczeniu, gdy wszystkie programy zaczely sie uruchamiac przy starcie systemu pojawil sie bialy ekran i widzialem(mam taki migajacy przycisk na laptopie) ze komuter kozysta z internetu, wylaczylem za jego pomoca internet i po chwili pokazala sie strona z IE z informacja ze danej strony nie mozna wyswietlic. Zaraz potym przekonalem sie ze moj komputer wogole nie reaguje na cokolwiek, alt+f4 dalo wyjscie do pulpitu ktory byl totalnie czysty, zostala tylko tapeta. Po wcisnieciu przycisku odpowiedzialnego za wylaczenie komputera na sek. wszystko sie pojawilo jednak komputer byl w trakcie wylaczania. Sytuacja powtarzala sie kilka razy. Podczas wcisniecia ctrl+alt+delete slychac bylo tylko informacje o jakims bledzie ktory sie jednak nie wyswietlil. Nastepnego dnia udalo sie jakims cudem niedoprowadzic do pelnego zablokowania komputera i otworzyc przegladarke, przeskanowac i usunac szkodniki. 9 zainfekowanych plikow wirusem typu kon trojanski. Po restarcie niby wszystko wrocilo do normy ale chyba niezupelnie. Zabezpieczeczylem sie teraz nieco lepiej ale gdy chce wlaczyc manager zadan wyswietla mi sie komunikat o takim samym dzwieku co wtedy: Manager zadan zostal wylaczony przez administratora. Skanowalem go pozniej jeszcze raz avastem ale nic nie wykryl. Zainstalowalem dodatkowo BitDefender i SpyBot - S and D. Mam takie pytania. Jak wlaczyc manager urzadzen, jak sprawdzic czy z kompem jest juz wszystko ok? Swoja droga podczas startu systemu wyswietla mi sie jeszcze jeszcze informacja o braku jednego z plikow rundll, jak mi sie nastapnym razem wyswietli to napisze jakiego dokladnie. Podczas pierwszego skanowania 8 z 9 plikow zostalo wyleczonych ten dziewiaty usunietu, może to ten, wszystkie wirusy siedzialy w win32.

<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 21 gru 2011, 10:09

Odp: Wirusowe problemy

Wiem że avast jest w ścisłej czołówce róznych testów antywirusowych np. na kiepskichprogramach.pl ale zaopatrz się w jakiś dobry antywirus:
- Kasperski
lub
- Eset Smart Security
lub
- Norton od Symanteca
(płatne ale możesz używać przez 30 dni za free więc zdążysz wykonac pełne skanowanie)
I wykonaj pełne skanowanie.
Ewentualnie w przyszłości możesz zaopatrzyć się w darmowy antywirus od firmy comodo.
Następnie wykonaj pełne skanowanie programem:
Malwarebytes' Anti-Malware

Wtedy możemy zając się resztą problemów typu wyłączony przez rejestr dostęp do niektórych funkcji windowsa.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

bartek2903

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor

Post autor: bartek2903 » 21 gru 2011, 18:30

Zaden program nic nie wykryl. Tak nawiasem, po tych problemach zaczal mi sie piep**** caly system, ma czeste krotkie zawiechy podczas uruchamiania jakiegokolwiek programu, a o Mozilli juz nie wspomne. Np world of warcraft wczesniej mialem 12-15fps przy duzym zamieszaniu teraz ledwie 7-8fps, wspomagalem sie w miedzy czasie ccleaner, naprawialem blady, wylaczalem zbedna programy, troche wyczyscilem komputer. Jedyna zauwazalna ale lekka roznica jest przy starcie systemu. Nie wiem czy da sie wrocic do poprzedniego stanu, bo zaczyna to irytowac, mysle tu oczywscie o klasycznym FORMAT C:)
Aha wspomne jeszcze ze po instalacji eset smart security uzycie procesora jest caly czas na poziomie 40-55%, niestety nie mam wgladu w managera zadan wiec nie wiem co ma takie potrzeby na moje megaherze(mam procesor 2x2ghz wiec nie malo jak na programy tego typu)
<<

DG1966

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: DG1966 » 26 gru 2011, 16:11

bartek2903 pisze:Zaden program nic nie wykryl. Tak nawiasem, po tych problemach zaczal mi sie piep**** caly system, ma czeste krotkie zawiechy podczas uruchamiania jakiegokolwiek programu, a o Mozilli juz nie wspomne. Np world of warcraft wczesniej mialem 12-15fps przy duzym zamieszaniu teraz ledwie 7-8fps, wspomagalem sie w miedzy czasie ccleaner, naprawialem blady, wylaczalem zbedna programy, troche wyczyscilem komputer. Jedyna zauwazalna ale lekka roznica jest przy starcie systemu. Nie wiem czy da sie wrocic do poprzedniego stanu, bo zaczyna to irytowac, mysle tu oczywscie o klasycznym FORMAT C:)
Aha wspomne jeszcze ze po instalacji eset smart security uzycie procesora jest caly czas na poziomie 40-55%, niestety nie mam wgladu w managera zadan wiec nie wiem co ma takie potrzeby na moje megaherze(mam procesor 2x2ghz wiec nie malo jak na programy tego typu)
bo zaczyna to irytowac, mysle tu oczywscie o klasycznym FORMAT C:)
Przeczytaj tutaj zanim się podasz - formatowaniem
Raz się poddasz a wejdzie Ci w nawyk format i byle NEO podsyłając Ci jakiegoś śmiecia będzie w Tobie ten odruch wywoływać
ComboFix - już nie jednej osobie pomógł ale instrukcja PERFECT !!! - zanim go użyjesz !
Nie jest to lek na wszystko , gdyż taki nie istnieje ale na NEOhackerów - gimbusów starcza .... :)

PS - Gdyby CFix nie dał rady czegoś usunąć co znajdzie to daj znać , zrobię tu "tutka" jak w banalnie prosty sposów usuąć "nieusuwalne" nie grzebiąc samemu za głęboko w systemie , cóż w końcu to porada . Fachowcy wiedzą jak to zrobić .
Ostatnio zmieniony 9 sty 2012, 22:09 przez DG1966, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

bartek2903

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor

Post autor: bartek2903 » 2 sty 2012, 20:50

Mam poniekat rozwiazanie problemu. Zainstalowalem juz wczesniej program Spybot-SandD. Podczas gdy zostawilem pewnej nocy komputer wlaczony, bo tam cos pobieralem, ten program mimo ze go nie wlaczalem zrobil skan komputera co mnie bardzo zdziwilo. Wykryl sporo bledow, ktore pozniej naprawil za moja komenda. No i to niespodzianka-wszystko wrocilo do normy. Nie wiem czy to zasluga tylko tego programu ale jezeli tak to zdzialal cuda. PS, manager zadan rowniez sie uruchamia bez problemu.