Dobre PIWA oraz siki - zdjęcia i opisy tego co piłem

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 21 sty 2013, 15:01

Re: Dobre PIWA oraz siki

Jak dla mnie miodowy Ciechan jest piwkiem tylko dla smaku, max 2 piwka. Przyjemny jako dodatek do normalnych piw albo jako przerywnik. Na pewno osobiście dla mnie ma mniej słodszy smak niż Meksykańska Korona czy Desperados. Z punktu widzenia piw smakowych jeden z najlepszych w porównaniu z wynalazkami typu chemiczne shandy, radler.

<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 21 sty 2013, 18:18

Ciechana Miodowego piłem dosyć dawno więc nie będę porównywał do Kormorana Miodnego, którego piję dość regularnie i smak pamiętam doskonale. Muszę sobie odświeżyć znajomość z Ciechanem ;)

Porównywanie Ciechana Miodowego (czołówka piw miodowych) do jakichś napojów typu radler, desperado itp. wymysły jest co najmniej nie stosowne - nie ta liga, nie ten rynek i nie ten klient :P A i tak piwo miodowe to piwo smakowe, więc dziwne jest twierdzić, że piwo smakowe jest tylko piwem smakowym :P

Przy okazji polecam geeeenialne piwo browaru Haust, Red AIPA:
Obrazek
Co prawda piłem nie butelkowane, lane prosto od browarnika, ale w butelce podobno jest równie świetne. Potężne uderzenie goryczkowo-cytrusowych chmielów amerykańskich!
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 23 sty 2013, 11:17

A tak, fakt Red Aipa nie piłem ale trzeba spróbować.

Od siebie mogę dzisiaj polecić piwo "Mazowieckie" z browaru Konstancin. Znalezione w Kaufland. Browar lokalny a piwo bardzo smaczne, z leciutką nutą ciemnego ale naprawdę jest to niuans. Oczywiście mówię o jasnym pasteryzowanym. Niestety cena jest dość wygórowana. Ja kupuje za 3.99zł za butelkę.
Obrazek PS. Maćku, nie kasuj postów, bo tracisz na wiarygodności. A przecież ADMINISTRATORA trzeba WIELBIĆ
<<

szalmar

Awatar użytkownika

Początkujący

Post autor: szalmar » 28 sty 2013, 23:06

Dla fanów ciemnego piwka polecam:
Pinta - Dymy Marcowe. Kozak piwo, na prawde pyszne ciemne gorzkie :)
No i najlepsze co ostatnio w ogóle piłem Kormoran z 5 słodów. Smak nieporównywalny do żadnego innego piwa :)
[podpis usunięto ze względu na niezgodność z Regulaminem Forum]
<<

koxiq

Nowy

Post autor: koxiq » 30 sty 2013, 22:49

Witam wszystkich. Od niedawna czytam ten wątek z piwami ;p i postanowiłem sobie po ostatniej przygodzie z Tyskie i Żywiec że nigdy więcej nie napije się sików z TV :).
A więc dziś wybrałem się do Outletu z piwami ;p na pierwsze podejście zakupiłem 4 różne piwka tj.
1. IRISH BEER
2. KORMORAN JASNY - 5 odmian chmielu
3. CIECHAN WYBORNE
4. ZAMKOWE NIEPASTERYZOWANE

Za wszystkie zapłaciłem dokładnie 15zł także cenowo super.
Widzę że pierwsze 3 piwa jakie zakupiłem były już oceniane tutaj natomiast ZAMKOWE nie. Ciekawe czy ktoś inny miał okazje spróbowania tego piwka?
Co do wrażeń opisze je po weekendzie bo wtedy tylko pozawalam sobie na alkohol. na pewno będę tu opisywał swoje wrażenie po przygodach z DOBRYMI PIWAMI nie sikami ;p
Jestem nowicjuszem także każda konstruktywna krytyka i podpowiedzi chętnie widziane :) . Pozdrawiam ;)
<<

koxiq

Nowy

Post autor: koxiq » 8 lut 2013, 20:43

A więc moja opinia odnośnie browaków z poprzedniego weekendu :)

Jestem jeszcze laikiem w tym temacie także moja ocena niekoniecznie może pokrywać się z ocena SPECÓW :p no wiec moja kwalifikacja od 1 do 5 miejsca :

1. KORMORAN JASNY - 5 odmian chmielu , bardzo dobre piwo, wręcz tak sobie wyobrażałem jego smak, czuć gorycz , chmiel ale bez przesady. Numer 1 na tej liście.
2. CIECHAN WYBORNE - dla mnie dobre piwo nie za mocno goryczkowate, świetne w smaku, lekko i przyjemnie skosztuje kolejnego piwka.
3. Lwówek - Belg - dobre piwo lecz dla mnie za bardzo czuć gorycz z mocne uderzenie jak dla mnie dlatego przegrało z kormoranem i ciechanem ale jeszcze wróce do niego ;p
4. IRISH BEER - nigdy nie lubiłem ciemnych piw (porterów bo to chyba porter jest?) ale tutaj byłem miło zaskoczony, delikatny posmak właśnie takiego cieżkiego portera. Chętnie to niego wróce kolejny raz gdy najdzie mnie ochota na ciemne piwo.
5. ZAMKOWE NIEPASTERYZOWANE - nie za wiele różni się od Tyskiego czy Żywca lecz wygrywa z nimi :) nie, nie kupie go po raz kolejny.

na ten weekend zakupiłem nie bojąc się mocy LWÓWKA takie 4 piwk:

Lwówek - książęcy i wiedeński
Zawiercie bursztynowe i ostanie piwko to
Piwo na miodzie gryczanym od browaru JABŁONOWO.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 8 lut 2013, 21:11

Irish Beer Kormoranu to nie porter, to lager ciemny. Jeżeli chcesz spróbować jak smakuje porter to np. z tego samego browaru jest "Porter warmiński" (9% alk.) lub stosunkowo łatwo dostępny Porter Żywca (chyba jedyne dobre piwo w ofercie tej firmy :P). Portery (bałtyckie) są dla wielbicieli bardzo wysokich dawek alkoholu w piwie. Ogólnie Polska słynie z doskonałych porterów bałtyckich.
Obrazek
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 9 lut 2013, 12:43

Nowe piwka w pierwszym poście! :)

- Red AIPA z minibrowaru Haust (najlepsze piwo jakie dane było mi smakować!)
- Żytnie z Konstancina (jak smakuje piwo żytnie?)
i piwko własnej produkcji:
- Indyjskie Pale Ale (Alteichen)

Ostatnio podnosząc poziom zaawansowania w robieniu piwa porwałem się na metodę z zacieraniem ześrutowanego jęczmienia, ale chyba trochę przegotowałem (brak dobrego termometru), więc ciekawe czy będzie zdatne do picia, czy 20 litrów trzeba będzie wylać :kwasny:
Trochę fotek z operacji:
Obrazek Obrazek Obrazek

Wybitnego piwa Red AIPA w najbliższym czasie w minibrowarze Haust w Zielonej Górze już raczej nie będzie, ale polecam też piwo Klasztorne:
Obrazek
kiedyś próbowałem to było również rewelacyjne, pewnie teraz będzie podobnie.
Haust powinien mi coś zapłacić za reklamę, albo przynajmniej piwko postawić :D
Obrazek
<<

szalmar

Awatar użytkownika

Początkujący

Post autor: szalmar » 10 lut 2013, 13:55

koxiq pisze:Witam wszystkich. Od niedawna czytam ten wątek z piwami ;p i postanowiłem sobie po ostatniej przygodzie z Tyskie i Żywiec że nigdy więcej nie napije się sików z TV :).
A więc dziś wybrałem się do Outletu z piwami ;p na pierwsze podejście zakupiłem 4 różne piwka tj.
Fashion House ? :P

Dla osób które lubią smakowe piwa polecam Lubuskie Jagodowe. Dośc słodkie, a w smaku prawie same jagody. Ciekawe tak żeby raz sobie spróbować.
Czy portery mają coś wspólnego z anyżem?
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 10 lut 2013, 22:55

Na piwa Lubuskie browaru Witnica szkoda kasy, generalnie Witnica szału na rynku nie robi, ciężko żeby coś od nich polecić. A jak chcesz piwo dobre i smakowe to np. Jabłkowe z Kormoranu jest bardzo dobrym wyborem (inne owocówki z kormoranu dość przeciętne).
szalmar pisze:Czy portery mają coś wspólnego z anyżem?
Nic.
Obrazek
<<

szalmar

Awatar użytkownika

Początkujący

Post autor: szalmar » 11 lut 2013, 16:27

Sprobuje tego jabłkowego.
Tego lubuskiego piłem pare łyków i wrażenie smakowe DOŚĆ spoko :)
Lubuskie wypuszcza takie pierdoły jak Lubuskei Zielone, które jest ...po prostu zielone.

Mi tam porter anyżem zachodził, a anyżu nie lubię dlatego jakoś Żywiec Porter mi nie smakuje :P
<<

koxiq

Nowy

Post autor: koxiq » 15 lut 2013, 19:58

Maciek dzięki za podpowiedź odnośnie porterów :) porter Żywca piłem niestety to nie dla mnie, zdecydowanie wole te ciemne LAGERY. Co do piwek z poprzedniego tygodnia MOJA kwalifikacja od 1 miejsca do 5 :

Lwówek - książęcy i wiedeński
Zawiercie bursztynowe i ostanie piwko to
1. Piwo na miodzie gryczanym od browaru JABŁONOWO. - jak dla mnie GENIALNE piwo, delikatnie czuć smak miodu gryczanego, swoją drogą uwielbiam ten miód, nie za dużo goryczy nie za słodkie po prostu zaraz po wypiciu skoczyłem po następne ;)
2. Zawiercie bursztynowe - bardzo dobre piwko. Będę wracał do tego piwa dość często. Mocna wyczuwalna gorycz, po prostu wyraziste.
3. Lwówek wiedeński - dobre piwo wyraźny smak i tyle mogę o nim napisać. Warto spróbować i samemu ocenić.
4. Lwówek książęcy - zawiodłem się ;/ czytałem wiele pozytywnych opinii na jego temat a jednak moja będzie dość krytyczna - piwo bez smaku i aromatu czułem się znów jak bym pił jakiegoś sikacza typu tyskie, warka itp .

W Międzyczasie po drodze wpadł mi CIECHAN PSZENICZNY - szczerze nie zrobił na mnie wrażenia, bardzo średni , jakieś takie słodko-mętne piwo. Być może po prostu trafiłem na słaba butelkę :P

Szalmar - tak się nazywa sklep nie spotkasz tam żadnego piwa z TV no może tylko książęce, no i ceny jak z Outletu. Dużo promocji i super obsługa. W Radości obok Warszawy, kolega mi polecił ten sklep i raz w tyg tam podjeżdżam :)

Piwa na ten weekend:
Browar Pinta - stare ale jare
Browar Kormoran - świeże niepasteryzowane piwo z mazur.
Browar Namysłów - Złoty Denar Chmielowy.
No i coś za południowej granicy :) Zubr Premium. ocenie, napisze, pozdrawiam.
<<

koxiq

Nowy

Post autor: koxiq » 21 lut 2013, 23:53

Kwalifikacja od miejsca 1 do 4 :)

1. miejsce Browar Kormoran - świeże niepasteryzowane piwo z mazur - genialne piwo naprawdę w smaku właśnie takie świeżę.
2. miejsce Browar Pinta - stare ale jare - również genialne piwo dla moich kubków smakowych jak i nos ;p przegrywa tylko ceną z piwem ŚWIEŻYM ;)
3. miejsce wspólnie zajmuje Browar Namysłów i Zubr Premium - jak dla mnie dobre piwka godne polecenia , jednak do Pinty i Kormoranu im troche brakuje , choć warto kupić i spróbować.

Dziś wróciłem do Świeżego Kormoran oraz Jasny Kormoran 5 odmian chmielu jak narazie te piwa zrobimy na mnie największe wrażenie, dlatego kupuje je ponownie w celu weryfikacji czy oby na pewno się nie pomyliłem jako dodatek i NOWOŚĆ zakupiłem od PINTY piwo Dynamit z dodatkiem pieczonej dyni ;p jestem go bardzo ciekaw zobaczymy czy warto było zaplacić 7zł za 0,5L piwa ;p

Ps. Panowie jak wrzucacie obrazki (foto) ze swojego komputera?
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 22 lut 2013, 00:04

koxiq pisze: Ps. Panowie jak wrzucacie obrazki (foto) ze swojego komputera?

Kod: Zaznacz cały

https://www.google.pl/search?q=hosting+zdjęć
Obrazek
<<

koxiq

Nowy

Post autor: koxiq » 22 lut 2013, 13:46

dzięki przy następnej okazji wrzuce jakieś fotki :)
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 22 lut 2013, 23:10

A ja się dzisiaj raczę tym. Lidloskie lekkie piwko, tzn niemieckie. Nie trzeba używać otwieracza. Polecam. Obrazek
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 27 lut 2013, 12:37

koxiq pisze:bardzo ciekaw zobaczymy czy warto było zaplacić 7zł za 0,5L piwa ;p
Ciekawa sprawa z tymi cenami piw. Jak to jest, że dla niektórych ludzi ok. 7-8 zł za piwo to już bardzo dużo, a za taką sama ilość wina są w stanie zapłacić kilkadziesiąt razy więcej (!) i nie jest to dla nich coś nienormalnie drogiego :] A warzenie piwa jest bardziej skomplikowane niż wina. Zobaczmy też jakie wino jesteśmy w stanie kupić w cenie poniżej 10zł (wino za 2,5zł?), a jakie piwo, to daje do myślenia - prawda? :hyhy:
Pewnie jakąś rolę odkrywa tutaj fakt dominacji w reklamie 0,5l wody zmieszanej z alkoholem w cenie ok. 2zł nazywane "piwo", stąd brak pojęcia u 99% klientów czym jest piwo (99% to przybliżona ilość sprzedaży piw koncernowych).
Obrazek
<<

koxiq

Nowy

Post autor: koxiq » 27 lut 2013, 21:19

Zgadzam się z Tobą w 100% dla mnie te 7 zł to jednak nowość bo wcześniej tyle nie płaciłem za piwo, ale teraz wiem że nie ma co oszczędzać to jest piwo genialne i idę teraz w strone pinty i alebrowaru. Przetestuje napisze swoje opinie :). A co myślicie o otwarciu takiego sklepu w małej miejscowości ? powiedzmy do 50tys mieszkańców gdzie kompletnie brak jakiegokolwiek sklepu z prawdziwym piwem, tylko typowe siki od KP czy GŻ.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 28 lut 2013, 13:44

Kompania Piwowarska jako jeden z głównych producentów wody z alkoholem zaatakował nas tym razem bzdurną reklamą "Wojak uczciwe piwo". Skoro tani Wojak jest uczciwym piwem, to czym jest reszta piw Kompanii Piwowarskiej? :hyhy: A może chodzi o to że "uczciwie przyznajemy, że nasze piwo jest słabe", ale za to tanie? :ok:

Kod: Zaznacz cały

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=1108111
Przypomnę poprzednie fantazje marketingowców skierowane do nieświadomych klientów:
- "Łomża duże piwo z małego browaru" (mały browar? przecież producentem jest jedna z największych firm piwnych w Polsce, więc co to za mały browar! :D )
- Kasztelan "niepasteryzowane, świeże z natury" (pasteryzacja została zastąpiona mikrofiltracją, więc na jedno wychodzi, a poza tym to i tak rasowy przedstawiciel wodnych piw, pasteryzacja lub jej brak nie świadczy o jakości piwa)
Obrazek
<<

koxiq

Nowy

Post autor: koxiq » 3 mar 2013, 23:30

W tym tyg spróbowałem ATAK CHMIELU od Pinty i Black Hope od AleBrowaru : )
Zaczne od Ataku chmielu - świetny kolor, czerwono-pomarańczowy coś takiego, smak i zapach uderzający, cytrusy i chmiel do tego gorycz która bije inne piwa na łopatki :) wcześniej nie lubiłem tak wyrazistych piw, teraz jednak zmienilem zdanie to piwo jest Zajebis...eee :)
Równie dobra jak nie lepsze jest piwo Black Hope od AleBrowaru , piękna piana,piwo bardzo ciemne, nie przejrzyste, dla mnie to druga zupełna nowość ( po ataku chmielu) piwo bardzo przypadło mi do gustu, jedno i drugie piwo bedzie czesto u mnie gościło :) dodatkowo wróciłem do Ciechana Wybornego - nie zawiodłem sie, jak dla mnie super piwo. :) :rotfl: