Dobre PIWA oraz siki - zdjęcia i opisy tego co piłem
Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj!
W tym dziale nie są zliczane posty!
Witam ponownie dziś zupełnie przypadkiem wszedłem do sklepu no i o to jest RED AIPA od Hausta z Zielonej Góry, dostępne w Warszawie na ul. Koszykowej 53 w sklepie JOLA . Co do piwa 8,50zł trochę mnie przeraziło ale po doświadczeniach z Pinta i AleBrowarem około 7zł za butelke wiem że warto zaplacic tyle za ich piwa. Tym razem również się nie zawiodłem piwo pyszne, genialna gesta piana która pozostaje przez dłuższy czas, wącham i już wiem że bedzie dobrze mocne uderzenie chmielu i cytrusów, kolor czerowno-międziany coś takiego , smak mocno goryczkowy, od niedawna uwielbiam takie piwa , im piwo robi się cieplejsze tym moc goryczy wzrasta, czuć też dość wyraźnie posmak cytrusów Warto spróbować. Miałeś racje Geeeeeeenialne !
Re: Dobre PIWA oraz siki
koxiq, Pinta i AleBrowar? Obecnie liderzy rynku, trudno lepiej trafić
Gratuluję okazji kupna piwa z minibrowaru Haust, gdyż je ciężko dostać poza Zielona Górą A skoro spodobał Ci się smak piwa z tego browaru to polecam pewne zielone piwo, które dzisiaj miałem przyjemność opisać.
Nowe piwka w pierwszym poście!
- Rowing Jack z AleBrowaru (kolejna uczta po Red IPA z Hausta!)
- Miodne z Ciechana
- Starodawne z Konstancina
- Świeże z Kormorana
Przy okazji zrobiłem małe zmiany w temacie przenosząc:
- piwa do 1. posta
- siki do 2 posta
- własną produkcję do 3. posta
(wypowiedź SWATa przeniosłem do jego kolejnej wypowiedzi i połączyłem, gdyż przeszkadzała mi w tych zmianach)
Niedługo drobna prezentacja ekstraktów piwnych, które oczekują na domową produkcję.
Gratuluję okazji kupna piwa z minibrowaru Haust, gdyż je ciężko dostać poza Zielona Górą A skoro spodobał Ci się smak piwa z tego browaru to polecam pewne zielone piwo, które dzisiaj miałem przyjemność opisać.
Nowe piwka w pierwszym poście!
- Rowing Jack z AleBrowaru (kolejna uczta po Red IPA z Hausta!)
- Miodne z Ciechana
- Starodawne z Konstancina
- Świeże z Kormorana
Wykonane!cliffofstockyards pisze:Mógłbyś coś napisać o Miodowym Ciechana. Z czego zauważyłem jest dużo lżejsze i słabsze od tego z Kormoranu.
Przy okazji zrobiłem małe zmiany w temacie przenosząc:
- piwa do 1. posta
- siki do 2 posta
- własną produkcję do 3. posta
(wypowiedź SWATa przeniosłem do jego kolejnej wypowiedzi i połączyłem, gdyż przeszkadzała mi w tych zmianach)
Niedługo drobna prezentacja ekstraktów piwnych, które oczekują na domową produkcję.
Ciechan Wyborne
Piwo jasne, dobrze zgazowane, 6% obj, jednak nie pozostawiające na dłuższą chwilę posmaku zaraz po głębszym łyku. Jak dla mnie troszeczkę o posmaku metalicznym. W sieci carrefour po ok. 3.40zł.
Rowing Jack z AleBrowaru zakupione 2 butelki zgodnie z Twoją radą
ostatnio żałowałem że nie kupiłem 2 butelek RED AIPA z Hausta teraz nie popełnię już tego samego błędu ;p
Dodatkowo do koszyka dorzuciłem VIVA LA WITA od Pinty ale degustacja tych zacnych trunków odbędzie się w weekend na specjalna okazje zostały zakupione
Między czasie spróbowałem 3 nowych (dla mnie ) piw tj :
- wiśnia w piwie od kormorana : piwo dobre, lecz dla mnie za słodkie nigdy nie byłem zwolennikiem piwa z sokiem jak to sie zwykło zamawiać w Polsce w barze. Piwo warte spróbowania na pewno nie jednej kobiecie bedzie samkować
- klasztorne od manufaktury piwa : piwo zupełnie mnie zaskoczyło oczywiście na plus długo czekałem zanim zdecydowałem się je zakupić, teraz żałuje, cieżko mi opisac smak tego piwa po prostu warto je sprobowac, na pewno bede wracał do tej pozycji ;p
- krzepkie od kormorana : wiele ludzi je krytykuje za to ze czuc w nim alkohol jak sama nazwa i zawartość alkoholu na etykiecie oznacza że piwo ma moc wiec nie rozumiem zdziwienia ze w tym piwie czuc wyraźnie alkohol. To tak jak kupic cukier i marudzić że on jest za słodki jak dla mnie piwo dobre , solidny sredniak , ja gdy bylem jeszcze nie swiadomy istnienia piw regionalnych lubilem do czasu do czasu wypic stronga lub debowe ktore rowniez maja moc % może dlatego to piwo rowniez mi smakuje i ta solidna piana. Polecam sprobawać i przekonać sie na własnej skórze : )
Ahhhh dzis dopiero poniedziałek nie wiem czy wytrzymam do soboty z tym piwem
ostatnio żałowałem że nie kupiłem 2 butelek RED AIPA z Hausta teraz nie popełnię już tego samego błędu ;p
Dodatkowo do koszyka dorzuciłem VIVA LA WITA od Pinty ale degustacja tych zacnych trunków odbędzie się w weekend na specjalna okazje zostały zakupione
Między czasie spróbowałem 3 nowych (dla mnie ) piw tj :
- wiśnia w piwie od kormorana : piwo dobre, lecz dla mnie za słodkie nigdy nie byłem zwolennikiem piwa z sokiem jak to sie zwykło zamawiać w Polsce w barze. Piwo warte spróbowania na pewno nie jednej kobiecie bedzie samkować
- klasztorne od manufaktury piwa : piwo zupełnie mnie zaskoczyło oczywiście na plus długo czekałem zanim zdecydowałem się je zakupić, teraz żałuje, cieżko mi opisac smak tego piwa po prostu warto je sprobowac, na pewno bede wracał do tej pozycji ;p
- krzepkie od kormorana : wiele ludzi je krytykuje za to ze czuc w nim alkohol jak sama nazwa i zawartość alkoholu na etykiecie oznacza że piwo ma moc wiec nie rozumiem zdziwienia ze w tym piwie czuc wyraźnie alkohol. To tak jak kupic cukier i marudzić że on jest za słodki jak dla mnie piwo dobre , solidny sredniak , ja gdy bylem jeszcze nie swiadomy istnienia piw regionalnych lubilem do czasu do czasu wypic stronga lub debowe ktore rowniez maja moc % może dlatego to piwo rowniez mi smakuje i ta solidna piana. Polecam sprobawać i przekonać sie na własnej skórze : )
Ahhhh dzis dopiero poniedziałek nie wiem czy wytrzymam do soboty z tym piwem
Ostatnio zdecydowałem się na zakup piwa Argus Miodowe. Dostępny w sieci Lidl za 2,49zł. Początkowe obawy, że produkt Lidla może okazać się zwykłym sikaczem rozwiały się w chwili wypicia pierwszego łyka. To naprawdę jest dobre. Słodkawy miodowy smak pozbawiony jest zupełnie jakiegokolwiek posmaku chemicznego. Piwo dość słodkie, więc nie ma co przesadzać z ilością, jednak jest to na pewno alternatywa dla innych słodziaków.
Skoro masz butelkę tego piwa to przy okazji odczytaj, który browar kryje się za produkcją tego "dobrego" piwa. Żaden browar nie powinien wstydzić się dobrego piwa, prawda?
I co w związku z tym, że jest marką Lidla? Przedstawiłem go, bo jest po prostu dobry jak dla mnie. Cena nie jest wygórowana i każdy może sam spróbować, czy mu do gustu przypadnie. Produkt z Łomży.
Nie pytałem się o to gdzie sprzedają, tylko o BROWAR, w którym te piwo zostało uwarzone. Lidl jest tylko sprzedawcą, nim mogę być też ja.
Próbować można wszystko, ale po co skoro są w sprzedaży piwa z miodem, a nie tylko z cukrem i sztucznym aromatem miodu. Nie znam dobrych piw z koncernu Łomża, ale nie wyklucza to, że komuś te piwa mogą smakować.
Próbować można wszystko, ale po co skoro są w sprzedaży piwa z miodem, a nie tylko z cukrem i sztucznym aromatem miodu. Nie znam dobrych piw z koncernu Łomża, ale nie wyklucza to, że komuś te piwa mogą smakować.
Kod: Zaznacz cały
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=98751
Siema.
Rowing Jack z AleBrowaru okazał się zgodnie z oczekiwaniami genialnym piwem ale że niedawno miałem okazje próbować red aipa i rowing jacka oceniam że w tej konfrontacji wygrywa RED AIPA choć piwko z AleBrowaru nie odstaje od Hausta
Międzyczasie miałem okazje spróbować również od pinty Imperium Atakuje - piwo treściwe z charakterem poteżna dawka chmielu i goryczy. Piwo godne polecenia ale jak dla mnie wyraźnie przegrywa z Rowing Jack i Red Aipa tutaj czułem cytrusy tutaj nic tylko moc i gorycz .
Natomiast kolejne piwko jakie miałem okazje wypić w tym tyg to Viva La Wita - niestety nie chce pisac recenzji na temat tego piwa bo chyba trafiłem na jakaś trafna butelke(Serie) bo po prostu to piwo bylo beznadziejne zero smaku zero aromatu, NIJAKIE .
Rowing Jack z AleBrowaru okazał się zgodnie z oczekiwaniami genialnym piwem ale że niedawno miałem okazje próbować red aipa i rowing jacka oceniam że w tej konfrontacji wygrywa RED AIPA choć piwko z AleBrowaru nie odstaje od Hausta
Międzyczasie miałem okazje spróbować również od pinty Imperium Atakuje - piwo treściwe z charakterem poteżna dawka chmielu i goryczy. Piwo godne polecenia ale jak dla mnie wyraźnie przegrywa z Rowing Jack i Red Aipa tutaj czułem cytrusy tutaj nic tylko moc i gorycz .
Natomiast kolejne piwko jakie miałem okazje wypić w tym tyg to Viva La Wita - niestety nie chce pisac recenzji na temat tego piwa bo chyba trafiłem na jakaś trafna butelke(Serie) bo po prostu to piwo bylo beznadziejne zero smaku zero aromatu, NIJAKIE .
Tak do końca chyba nikt nie wie czy tylko Łomża go produkuje. Czytałem też kilka wypowiedzi, że wyrabiany jest też przez (jakiś) browar w Niemczech. Co może nie dziwić, bo sporo produktów w Lidlu jest właśnie z Niemiec.Maciek pisze:Nie pytałem się o to gdzie sprzedają, tylko o BROWAR, w którym te piwo zostało uwarzone. Lidl jest tylko sprzedawcą, nim mogę być też ja.
Próbować można wszystko, ale po co skoro są w sprzedaży piwa z miodem, a nie tylko z cukrem i sztucznym aromatem miodu. Nie znam dobrych piw z koncernu Łomża, ale nie wyklucza to, że komuś te piwa mogą smakować.Kod: Zaznacz cały
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=98751
Przy okazji Argusa Miodowego spróbowałem Argus Maestic. Niestety jak dla mnie piwo słabej jakości o nieprzyjemnym kwaskowatym posmaku. Nie jestem fanem piw typu "export" jednak ten Argus pozostawił bardzo nieprzyjemne wspomnienie.
Dziś meczyk Polska - Ukraina a więc zaopatrzenie jest
1. Ponownie Viva La Wita - Pinta
2. Amber Boy - AleBrowar
3. Pilsner Urquell
4 i 5 piwo z Lidla PERLENBACHER Premium Pils
POLSKA POLSKA POLSKA !
1. Ponownie Viva La Wita - Pinta
2. Amber Boy - AleBrowar
3. Pilsner Urquell
4 i 5 piwo z Lidla PERLENBACHER Premium Pils
POLSKA POLSKA POLSKA !
O widzę, że Amber Boy z AleBrowaru poszedł do kufla, też miałem okazję go kosztować ostatnio. U mnie bardzo podobne smakowo piwo do RED IPA z Hausta i Rowing Jacka. Zanim sam napiszę recenzję Amber Boya to zapytam - jak wypadła konfrontacja tego piwa z 2 wymienionymi?
Przy okazji odwiedzin w Almie zakupiłem jakieś 2 dziwolągi zza granicy, kierując się wyborem "najmniej świecąca etykieta, najbardziej schludna":
- Butautu Butautu Dvaro Bravoros (litewskie)
- Erdinger WeisBier
(niedługo również wrażenia po wypiciu)
Piwo z browarów regionalnych z racji tego że jest to piwo, a nie woda z alkoholem, która może leżakować nie wiadomo ile (piwa niepasteryzowane max 3-4tyg.) jest narażone na psucie się. Do tego dochodzi brak fachowości osób transportujących je lub sklepikarzy (leżakowanie/przewożenie w 30st.). Czasami też dochodzi do tego po prostu wadliwa jakaś część partii. O dziwo z wadliwym piwem miałem do czynienia pewnie już z jakiś rok temu.
Nowy nabytek, 69l piwka w trakcie warzenia:
Przy okazji odwiedzin w Almie zakupiłem jakieś 2 dziwolągi zza granicy, kierując się wyborem "najmniej świecąca etykieta, najbardziej schludna":
- Erdinger WeisBier
(niedługo również wrażenia po wypiciu)
Piwo z browarów regionalnych z racji tego że jest to piwo, a nie woda z alkoholem, która może leżakować nie wiadomo ile (piwa niepasteryzowane max 3-4tyg.) jest narażone na psucie się. Do tego dochodzi brak fachowości osób transportujących je lub sklepikarzy (leżakowanie/przewożenie w 30st.). Czasami też dochodzi do tego po prostu wadliwa jakaś część partii. O dziwo z wadliwym piwem miałem do czynienia pewnie już z jakiś rok temu.
Nowy nabytek, 69l piwka w trakcie warzenia:
No to pisze ocenę na gorąco , w...qrwiony jeszcze po wczorajszej grze naszych "piłkarzyków". A więc.
1. Ponownie Viva La Wita - Pinta - dobrze że zakupiłem ponownie butelke tego piwka i nie zraziłem sie po 1 nie udanym razie. Druga próba wypadła całkiem nieźle. Piwo w zapachu aromatyczne różne przyprawy wyczuwalne + pomarańcza. Po nalaniu do kufla ukazała mi się słaba piana i szybko znikła. Pierwszy łyk i wiem że albo tamta butelka była LEWA albo Rowing Jack zrobił na mnie takie wrażenie ze swoją intensywnością że Viva La Wita nie miała szans sie przebic przed szereg . Wyczuwalna gorycz ale nie intensywna i nie dominująca. Do tego super biało-słomkowy kolor takiego piwa jeszcze nie widziałem. Piwo pyszne, dla mnie zupełna nowość. Jedyny minus tego piwa jak moge przyznac to mizerne nasycenie (nagazowanie)
Wróce do niego ponownie i to niebawem.
2. Amber Boy z AleBrowaru. - pytasz Maćku jak wypada to piwko w konfrontacji z Red Aipa i Rowing Jackiem moja odpowiedź brzmi DAJE RADE, BARDZO DOBRZE.
Zapach piwa nie jest jakis intensywny i nie robi wrazenia tak jak Viva La Wita (na mnie) ale po przelaniu do kufla pojawia sie delikatna piana która utrzymuje sie przez dłuższa chwile ale to nie jest jaka potężna czapa . Kolor rownież świetny Czerwono - miedziany hm cieżko mi opisac bo ja jako typowy facet znam okolo 5-8 kolorów ;p . Teraz smak , a wiec intensywność goryczy i chmielu jest tu na wysokim poziomie co dla mnie jest to duzy + ogólnie jest dość podobne w smaku do Red Aipa i Rowing JAck choć tutaj użyto innych składników niz w 2 pozostałych w/w , nastepnie wysycenie moglo by byc naprawde minimalnie wieksze , ja jadnak lubie jak sa babelki w piwie ale również bez przesady. Amber Boy stawiam na pudle na 3 miejscu zaraz po Red Aipa nr 1 i Rowing Jack nr 2. POLECAM !
PIlsnera i Lidla ocenie pózniej ;p
ps. Ciekawy jestem Twojej oceny, na mnie to piwo zrobiło wrażenie.
1. Ponownie Viva La Wita - Pinta - dobrze że zakupiłem ponownie butelke tego piwka i nie zraziłem sie po 1 nie udanym razie. Druga próba wypadła całkiem nieźle. Piwo w zapachu aromatyczne różne przyprawy wyczuwalne + pomarańcza. Po nalaniu do kufla ukazała mi się słaba piana i szybko znikła. Pierwszy łyk i wiem że albo tamta butelka była LEWA albo Rowing Jack zrobił na mnie takie wrażenie ze swoją intensywnością że Viva La Wita nie miała szans sie przebic przed szereg . Wyczuwalna gorycz ale nie intensywna i nie dominująca. Do tego super biało-słomkowy kolor takiego piwa jeszcze nie widziałem. Piwo pyszne, dla mnie zupełna nowość. Jedyny minus tego piwa jak moge przyznac to mizerne nasycenie (nagazowanie)
Wróce do niego ponownie i to niebawem.
2. Amber Boy z AleBrowaru. - pytasz Maćku jak wypada to piwko w konfrontacji z Red Aipa i Rowing Jackiem moja odpowiedź brzmi DAJE RADE, BARDZO DOBRZE.
Zapach piwa nie jest jakis intensywny i nie robi wrazenia tak jak Viva La Wita (na mnie) ale po przelaniu do kufla pojawia sie delikatna piana która utrzymuje sie przez dłuższa chwile ale to nie jest jaka potężna czapa . Kolor rownież świetny Czerwono - miedziany hm cieżko mi opisac bo ja jako typowy facet znam okolo 5-8 kolorów ;p . Teraz smak , a wiec intensywność goryczy i chmielu jest tu na wysokim poziomie co dla mnie jest to duzy + ogólnie jest dość podobne w smaku do Red Aipa i Rowing JAck choć tutaj użyto innych składników niz w 2 pozostałych w/w , nastepnie wysycenie moglo by byc naprawde minimalnie wieksze , ja jadnak lubie jak sa babelki w piwie ale również bez przesady. Amber Boy stawiam na pudle na 3 miejscu zaraz po Red Aipa nr 1 i Rowing Jack nr 2. POLECAM !
PIlsnera i Lidla ocenie pózniej ;p
ps. Ciekawy jestem Twojej oceny, na mnie to piwo zrobiło wrażenie.
Re: Dobre PIWA oraz siki - zdjęcia i opis tego co wypiłem
Siema come back po świętach na dziś wieczór w planach mam takie piwka jak :
rudy kot (nowość) - browar dionizos z radomia
podróże kormorana weizenbock - kormoran
klasztorne (powrót do tego pysznego piwka) - jabłonowo
Lwówek ratuszowe - browar Lwówek
recenzja wkrótce ?
ps. Maćek jak amber boy ? żyjesz ?
rudy kot (nowość) - browar dionizos z radomia
podróże kormorana weizenbock - kormoran
klasztorne (powrót do tego pysznego piwka) - jabłonowo
Lwówek ratuszowe - browar Lwówek
recenzja wkrótce ?
ps. Maćek jak amber boy ? żyjesz ?
Żyje, wrzucę Amber Boya i jeszcze kilka jak znajdę czas w ten weekend
Zgodnie z obietnicą oceniłem aż 4 piwka:
- Erdinger WeisBier (made in germany)
- Czarna dziura z Pinty
- Amber Boy z AleBrowaru
Zapraszam do picia!
- Erdinger WeisBier (made in germany)
- Czarna dziura z Pinty
- Amber Boy z AleBrowaru
Zapraszam do picia!
ciekawy jestem tego raciborskiego i armagedona czekam na recenzje . Ja odwiedzam regularnie sklep gdzie udało mi się zakupić RED AIPA ale narazie nie zapowiada się na dostawe ;/
Maciek po tych piwkach " Duźoo tgo byo ,czmu ja mam różowe palcee??" :p
Bez obrazy
Bez obrazy
NIE BĄDŹ JEDNOPOSTOWCEM! OTRZYMAŁEŚ POMOC TO TERAZ POMÓŻ INNYM!
Ja Cię nie "rozumim", jak pijesz to rób dłuższe pauzy na pisanie na forum.
Bez obrazy
Wypicie Sowitego i Armageddonu przeciąga się ze względu na drobne przeziębienia chociaż w międzyczasie wpadłem do Kauflandu i zakupiłem jeden "wynalazek" z Włoch (o dziwo miłe zaskoczenie - info jak dopije 2 wspomniane piwa).
Bez obrazy
Wypicie Sowitego i Armageddonu przeciąga się ze względu na drobne przeziębienia chociaż w międzyczasie wpadłem do Kauflandu i zakupiłem jeden "wynalazek" z Włoch (o dziwo miłe zaskoczenie - info jak dopije 2 wspomniane piwa).