Problem z urządzeniami

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

kaczor

Post autor: kaczor » 22 sie 2006, 07:50

Problem z urządzeniami

Mam problem z podłączeniem urządzeń. Otóż w biosie wygląda to tak:
Primary IDE Not Installed
Primary IDE Slave - nagrywarka DVD
Secondary IDE Master - Dysk 1
Secondary IDE Slave - Dysk 2
wszystko jest oki 3 urządzenia, ale poźniej mam błąd na czerwono
"IDE DRIVERS INSTALLATION ERROR" For best reliability & preformace, please change the stand alone slave driver to master. System halit.
Przestawiałem zworki, podłączałem dysk + napęd, dysk no i dysk 1+ dysk 2, napęd
Co ty niegra :help:

<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 22 sie 2006, 10:17

Re: Problem z urządzeniami

kaczor, odłącz taśmy i podłaczy tak jak idzie od góry w dół potem podłączy zworki w kolejności od lewej do prawej (w dół) potem odłacz mały zworek przy bateri do zekara i wł. kompa (komp niee ma prawa sie urochomic) wyłacz kompa i podłącz ten zworek na nowo i wszystko powinno działac jak lala :D (co do tych zworków to też spróbuj od prawej :D )
<<

Lucas McFly

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Lucas McFly » 22 sie 2006, 15:22

Ja proponuje 2 warianty:

1 wariant

primary master - dysk 1 z systemem (Master lub Single Drive) - tasma (czarna wtyczka - skrajna)
primary slave - puste

secondary master - 2 dysk (master) - tasma (czarna wtyczka - na samym koncu)
secondary slave - Nagrywarka DVD (slave) - tasma (szara wtyczka - srodkowa)

2 wariant

primary master - dysk 1 z systemem (Master) - tasma (czarna wtyczka - skrajna)
primary slave - 2 dysk (slave) - tasma (szara wtyczka - srodkowa)

secondary master - Nagrywarka DVD (master) - tasma (czarna wtryczka - skrajna)
secondary slave - puste

Kontroler PATA (IDE, ATAPI) ma ta wade ze jak sa dwa urzadzenia na jednym kanale (Master / Slave) to kontroler nie potrafi jednoczesnie czytac lub nagrywac z obu urzadzen naraz (robi to naprzemian- najpierw z jednego kawalek potem z drugiego kawalek). i tak np
w wariancie 1-wszym jak bedziemy kopiowac dane z dysku na dysk to zostana one szybciej skopiowane niz w wariancie drugim gdzie dyski sa "razem ", ale z kolei w wariancie 2 nagrywarka pracuje "niezaleznie" od dysku. Chodz na dzisiejsze standardy nie odczuje sie tego podczas nagrywania.

Wariant 2 może jednak spowolnic troche dysk jak nasz naped pracuje w trybie UDMA33 lub starszym - wtedy zdecydowanie lepiej sprawdzi sie wariant 1-wszy.

*Co do kolorwo wtyczek zaleca sie podpinanie jednej skrajnej wtyczki (czesto niebieskiej) to plyty glownej, czarnej (2-ga skrajna) do urzadzenia MASTER a szara do urzedznia SLAVE.

Jak podlaczone sa poydwa urzedzenia to ma to znikome znaczenie. ALE jak jest jedno urzadzenie to zaleca sie ustawic je w skkrajnym gniezdzie (czarne) i najlepiej jako MASTER.

*Dotyczy urzadzen ATA66, ATA100 i ATA 133
Ostatnio zmieniony 22 sie 2006, 15:23 przez Lucas McFly, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

kaczor

Post autor: kaczor » 22 sie 2006, 21:34

Oki spróbuje tymi sposobami ale musze sobie taśme kupic bo mi środkowe wejście się połamało :)

[ Dodano: Wto 29 Sie, 2006 18:53 ]
Lucas McFly dostajesz odemnie + za pomoc. Dzięki :)