Ile kosztuje wlaczony komputer?
Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.
• Strona 1 z 1
Pytam tak z ciekawosci ile okolo kosztuje 12 godzin pobierania pradu przez komputer?(powiedzmy ze 6h sie cos sciaga a 6h sie w cos gra) (chodzi mi nie o VAT ale o ilosc zł ) (ale VAt tez może byc)
Re: Ile kosztuje wlaczony komputer?
Po pierwsze musisz wiedzieć ile prądu zużuwa twój komp a po drógie po ile prąd masz!
Dobrym sposobem na kontrolowanie naszych złotówek jest zainstalowanie programu "kalendarz XP" który za pomocą wykresów przejzyscie ukazuje nam ile godzin nasz komputer chodził i ile zapłacimy za jego korzystanie
zassasz go stad ----->http://www.networld.pl/ftp/download/pc_ ... arzxp2.exe
Jego podstawowe funkcje to:
- pokazywanie informacji w Tray'u (m.in. aktualny dzień, transfer sieciowy, wolna/zajęta pamięć RAM/SWAP itp.);
- klony (obsługa wirtualnego CD);
- ikony pulpitu (zapis i odczyt pozycji);
- alarm (o określonej godzinie można wyłączyć komputer, uruchomić program, itp.);
- dźwięk co godzinę;
- czas uruchomień komputera (pokazuje od której godziny do której komputer jest uruchamiany);
- ruch myszy (przebyta droga przez kursor w kilometrach, metrach itp.);
- status sieciowy (transfer karty sieciowej);
- wykresy (Użycie procesora, RAM, SWAP);
- solenizant (przypominanie o urodzinach i imieninach);
- uroczystości, święta i inne prywatne ważne dni (przypominanie o kalendarzowych i prywatnych ważnych dniach);
- wyszukiwanie imienin;
- tapeter (zmiana tapet pulpitu - możliwość ustawienia nawet 16 tapet jednocześnie na pulpicie);
- napędy CD/DVD - skróty klawiszowe do wysuwania i wsuwania tacki;
- menedżer m3u (zarządzanie playlistą m3u - łatwe przenoszenie, kopiowanie, usuwanie, zmiana tag'ów, nazw plików itp.);
- sprawdzanie poczty;
- ping (informacje o włączonych/wyłączonych komputerach w sieci LAN);
- internet: Pogoda, Różne (wiadomości i inne informacje), Shoutbox.
zassasz go stad ----->http://www.networld.pl/ftp/download/pc_ ... arzxp2.exe
Jego podstawowe funkcje to:
- pokazywanie informacji w Tray'u (m.in. aktualny dzień, transfer sieciowy, wolna/zajęta pamięć RAM/SWAP itp.);
- klony (obsługa wirtualnego CD);
- ikony pulpitu (zapis i odczyt pozycji);
- alarm (o określonej godzinie można wyłączyć komputer, uruchomić program, itp.);
- dźwięk co godzinę;
- czas uruchomień komputera (pokazuje od której godziny do której komputer jest uruchamiany);
- ruch myszy (przebyta droga przez kursor w kilometrach, metrach itp.);
- status sieciowy (transfer karty sieciowej);
- wykresy (Użycie procesora, RAM, SWAP);
- solenizant (przypominanie o urodzinach i imieninach);
- uroczystości, święta i inne prywatne ważne dni (przypominanie o kalendarzowych i prywatnych ważnych dniach);
- wyszukiwanie imienin;
- tapeter (zmiana tapet pulpitu - możliwość ustawienia nawet 16 tapet jednocześnie na pulpicie);
- napędy CD/DVD - skróty klawiszowe do wysuwania i wsuwania tacki;
- menedżer m3u (zarządzanie playlistą m3u - łatwe przenoszenie, kopiowanie, usuwanie, zmiana tag'ów, nazw plików itp.);
- sprawdzanie poczty;
- ping (informacje o włączonych/wyłączonych komputerach w sieci LAN);
- internet: Pogoda, Różne (wiadomości i inne informacje), Shoutbox.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2006, 18:56 przez 88bonzo, łącznie zmieniany 1 raz.
Zamyka zmęczone oczy świat. W oczach tych ostatni ogień zgasł, jego sucha twarz pomarszczona ...coraz mniej radosna ... coraz mniej zielona.
program wydaje sie bys spoko ale ten link co mi podales cos nie dziala(caly czas jest bialy ekran)
Skopiuj link, który podał 88bonzo do jakiegoś menedżera pobierania plików np. FlashGet i rozpocznie się pobieranie .kuba106 pisze:program wydaje sie bys spoko ale ten link co mi podales cos nie dziala(caly czas jest bialy ekran)
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
albo po prostu wstukaj w google kalendarz XP i bedzie po problemie
pozdrawiam
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 23 sie 2006, 06:51 przez 88bonzo, łącznie zmieniany 1 raz.
Zamyka zmęczone oczy świat. W oczach tych ostatni ogień zgasł, jego sucha twarz pomarszczona ...coraz mniej radosna ... coraz mniej zielona.
Miałem ten program...troche muli kompa i jest awaryjny ale przejdzie
kalendarz XP nie zamula komputera.
Można go pobrać z TĄD
Można go pobrać z TĄD
kuba106 pisze:Pytam tak z ciekawosci ile okolo kosztuje 12 godzin pobierania pradu przez komputer?(powiedzmy ze 6h sie cos sciaga a 6h sie w cos gra) (chodzi mi nie o VAT ale o ilosc zł ) (ale VAt tez może byc)
Mój komp ciągnie gdzieś niecałe 20 zł na miesiąc i chodzi co dzień i więcej niż 12 h. Wiem bo miałem taki licznik do prądu. A ile wat ti niewiem
TUTAJ mozesz latwo obliczyc ile pradu kosztuje twoj komp
kaczor, u mnie tak samo zawsze troszke ponad 20 zł wbrew pozorom PieCyk ciągnie w porównaniu np. do lodówki albo pralki bardzoooo mało.
Myslałm że będę płacił z 200 zł a tu tylko 11 zł jak włączyłem ten program,troche mnie przydkało ale cóż dobrze że 11 zł a nie 200 zł.
Ostatnio zmieniony 23 sie 2006, 09:52 przez roma, łącznie zmieniany 1 raz.
Hehe miałem podobnie jak założyli mi internet myślałem że rachunki za prąd wzrosną drastycznie z 80zł na jakieś 200zł ale się miło rozczarowałem :Pmimo tego że komp chodzi nieraz praktycznie 24 na dobę, rachunki nie przychodzą większe niż 120zł
Komputer ciągnie malo ale jak ja mam dwa kompy w chacie i obydwa chodzą to mi gdzieś wychodzi 40 zł za dwa kompy na miesiąc88bonzo pisze:kaczor, u mnie tak samo zawsze troszke ponad 20 zł wbrew pozorom PieCyk ciągnie w porównaniu np. do lodówki albo pralki bardzoooo mało.
wlaczylem ten Kalendarzyk XP 29.85 ale jak mam wlaczyc to okno gdzie jest napisane ile jest wlaczony komputer i ile za to zaplace??
Rozejrzyj się z łaski swojej po temacie. Zobaczysz takie zrzuty ekranu. Może coś ci podpowiedzą.
klikasz na okienku kalendarza prawym przyciskiem myszy, wybierasz ustawienia i tam z bocznych zakladek wybierasz "status systemu"
no program jest rzeczewiscie fajny ale nie wiem czemu sie nie uaktualnia?Mam ustawiony autozapis danych co 10 minut ale nic z tego...
no to ja przebije;) hmmm... u mnie pisze że w sierpniu zapłaciłem za prąd 4,87 zł