Jaką płytę główną?

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

adamino

Post autor: adamino » 13 lis 2006, 22:36

Jaką płytę główną?

Jak w temacie. Płyta pod Intela C2D, najlepiej z chipem (czy jakoś tak :) ) nForce i żeby obsługiwała SLI i pamięci DDR2.

Co do podstawki to jeszcze nie jestem na 100 % pewny że wezmę Intelka więc możecie podać płyty z S775 i płyty z AM2 (AMD) ale jak podacie tylko pod jedną podstawkę to proszę o płyty z S775 :)

<<

adamino

Post autor: adamino » 13 lis 2006, 23:22

Re: Jaką płytę główną?

"sierpień 2006"

Przez ten czas już chyba zdążyły się pojawić nowe płyty... Chyba ?

[ Dodano: Pon 13 Lis, 2006 23:25 ]
Te płyty mają chipsety Intel P965 Express Chipset, a ja wolałem nForce. Ale i tak dzięki.
<<

Ramiro Cruz

Post autor: Ramiro Cruz » 13 lis 2006, 23:33

Róznież z sierpnia(31) test 13 płyt:
http://pclab.pl/art21863.html
Teraz na pewno będą już tańsze a pamiętaj ze nie zawsze najnowsze są the best.
<<

adamino

Post autor: adamino » 23 lis 2006, 22:31

Co myślicie o tej płycie? Może któryś z forumowiczów ją ma ?
<<

Lucas McFly

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Lucas McFly » 23 lis 2006, 23:26

Bardzo fajna plyta, Producent daje na nia 6 lat gwarancji (niestety sklepy obcinaja do 3) poniewaz jest zrobiona na innych bardziej wytrzymalych kondensatorach. Trzeba jedynie pamietac ze posiada tylko jeden kontroler ATA100 (2 kanaly - Master, slave) wiec mozna tylko 2 urzadzenia ATA podpiac - ale to niestety zasluga chipsetu Intela P965 ktory nie posiada juz zintegrowanego kontrolera ATA - jest tylko jako dodatkowy chip w tym przypadku produkcji Gigabyte'a, ktory moim zdaniem lepiej sie prawuje nic w plytach konkurecnji (MSI, ASUS) firmy JMicron, Poniewaz napedu firmy LG pracowaly mi na nim w trybie przesylu dabnych PIO 4 a nie UDMA, przez co transfer napedu byl bardzo niski i w zaden sposob nie mozna bnylo tego zmienic. Jedynie (co zauwazylem po paru probach) uruchomienie komputera z bootujaca sie plyta (np windowsa XP) i uruchomienie windowsa z dysku powodowalo wlaczenie trybu UDMA w innym przypadku tylko i wylacznie PIO 4 :(

Nie wiem czy wina jest kontroler Jmicron czy wada sprzetu.....sprawa do wyjasnienia.

Na kontrolerze ATA Gigabyta - nie ma tego problemu.
<<

roma

Post autor: roma » 24 lis 2006, 08:02

a wiesz dlaczego z 6 obcinają na 3?? bo Gigabyte to szajs psuje się co 3 miesiące albo i krócej dlatego nigdy nie kupie Gigabatye no chbya że się postrają i zrobią coś dobrego ;)
<<

Lucas McFly

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Lucas McFly » 24 lis 2006, 11:15

Wlasnei ASUS sie psuje ostatnio jak jakas lipa. To AsRock jest mniej awaryjny niz ASUS. A Gigabyte dzialaja bez zarzutu. Nie musze potem tego wysylac. Wszyscy moi znajomi jada na Gigabyta i nie mam powodow do narzekac - Sam mam Gigabyte juz od 3.5 roku, Moi starzy klienci maja gigabyte juz od ladnych paru lat i jak narazie jeden Gigabyte padl.

A ze hurownie tna gwarancje to juz stara historia - Seagate daje 5 lat na dyski a dostajesz 3 w hutrowni. Logitech daje 5 lat na myszki BOX, a czesto (nie w kazdej ) dostajesz 3 lub 2 lata.

Aha Gigabyte i Asus sie polaczyly i produkty beda sprzedawane pod marka Gigabyte - wiec chyba nie bedziesz mial wyboru :)
Ostatnio zmieniony 24 lis 2006, 11:18 przez Lucas McFly, łącznie zmieniany 2 razy.
<<

adamino

Post autor: adamino » 24 lis 2006, 14:18

roma pisze:bo Gigabyte to szajs
To może zaproponuj konkretny model ktory nie będzie szajs.

Kod: Zaznacz cały

Gigabyte 965P-DS3
Zalety:
- bezproblemowe podkręcanie
- pasywne chłodzenie
- wzorowa wydajność
- przystępna cena
Wady:
- większych brak!
No ja nie wiem czy taki szajs.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2006, 14:19 przez adamino, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

pchenski

Post autor: pchenski » 24 lis 2006, 19:07

adamino pisze:roma napisał/a:
bo Gigabyte to szajs

To może zaproponuj konkretny model ktory nie będzie szajs. Kod:
Gigabyte 965P-DS3
Zalety:
- bezproblemowe podkręcanie
- pasywne chłodzenie
- wzorowa wydajność
- przystępna cena
Wady:
- większych brak!

No ja nie wiem czy taki szajs.
No jak cytujesz opis produktu, który jest zamieszczony na stronie internetowej sklepu, który ten produkt właśnie sprzedaje to się nie dziw :rotfl:

Ja osobiście polecam dwie firmy: MSI oraz Asrocka, ta pierwsza dla bardziej wymagjących, wiadomo podkręcanie, spejclane zabezpiecznia itd. Ta druga to do minimalnego OC w zależności od komponentów. Nie można narzekać na awaryjnoś, ja mam tą płytę główną od 8 miesięcy, zero awari, pamięć i procek podkręcone, moi dwaj kumple ze szkoły też mają tą płytę główną, bodajże jeden już dwa lata, a drugi chyba trzy. Nie jestem pewien.Wiem, że jeżeli bym wybierał płytę główną to tylko z tych firm. Osobiście bardzo pozytywnie jestem nastawiony do Asrocka, tanie, wydajne i stabilne.
<<

adamino

Post autor: adamino » 25 lis 2006, 10:07

pchenski

Kod: Zaznacz cały

http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=358&rectr_str_numer=16
Nie wydaje mi się żeby to była strona sklepu internetowego.