Problem z otwieraniem plyt

Wybór nowego sprzętu, problemy sprzętowe.

<<

ciniu001

Post autor: ciniu001 » 18 lis 2006, 10:11

Problem z otwieraniem plyt

Mam problem z płytą gdy próbuje ją uruchomić to mi się pojawia komunikat :
"Dysk nie jest sformatowany System windows nie może czytać z tego typu dysku. Dysk może być uszkodzony lub używać formatu niezgodnego z systemem Windows"

U kumpla ta sama płytka otwiera się normalnie a u mnie pojawia się ten komunikat. Na płytce jest obraz w formacie MDF , może ktoś wie jak rozwiązać ten problem ??

Zapomniałem dodać jest to płyta DVD
Ostatnio zmieniony 18 lis 2006, 10:13 przez ciniu001, łącznie zmieniany 1 raz.

<<

pchenski

Post autor: pchenski » 18 lis 2006, 10:24

Re: Problem z otwieraniem plyt

Obraz z rozszerzeniem czytają emulatory, tzw. wirtualne napędy. Windows tego typu pliku Ci nie otworzy, musisz do tego celu użyć, np. Alcohol'a lub Deamon'a.
<<

ciniu001

Post autor: ciniu001 » 18 lis 2006, 10:33

Próbowałem w alcoholu i w demonie ale wyskakuje ten sam komunkat kumpel nawet nagrał mi ten obraz na inna plyte i mam go na dysku ale nic to nie dalo .
<<

pchenski

Post autor: pchenski » 18 lis 2006, 12:18

Ale ty ten obraz masz zaemulować, a nie nagrywać ten sam obraz na inną płytę.
<<

ciniu001

Post autor: ciniu001 » 18 lis 2006, 12:43

Omg , emulowałem go i dalej ten sam komunikat jest
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 18 lis 2006, 14:56

ciniu001 pisze:Na płytce jest obraz w formacie MDF
Przedmówcy nie zrozumieli, więc wyjaśniam. Na płycie został nagrany obraz płyty, znaczy to że płyta została nagrana w formacie "dane" a nie "z obrazu".

Jeżeli nie masz problemów z odczytaniem innych płyt DVD i jeżeli tak samo jest u kumpla to płytke wrzuć do kosza tam gdzie jej miejsce. strata ok 1zł nie będzie problemem w dzisiejszych czasach. A jezeli były tam cenne dane to:

Pewnie płyta szajsowej marki z "TESCO" i na dodatek nagrywana jak najszybciej więc takie są tego efekty. Lub płyta nagrana w niewłaściwym formacie...

Uwaga na przyszłość:
Jeżeli chcesz mieć pewność że taka sytuacja się nie powtórzy to: KUP Verbatima (ewentualnie TDK) i nagrywaj DVD max 4x, a zwykłe CD max 24x.

I kolejny mit który krąży wśród amatorów nagrywania, warto przy okazji obalić:
Ale moja nagrywarka jest najnowsza i najszybsza na rynku i dopiero ją kupiłem. I na płytkach jest napis że można nagrywać z maksymalną prędkości 16x
Nagrywać można... ale odczytać już NIE!
Ostatnio zmieniony 18 lis 2006, 14:59 przez Maciek, łącznie zmieniany 1 raz.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 18 lis 2006, 20:00

Jest na nia nagrany plik w formacie MDF czyli oznacza że ten obraz bedzie miał z jakieś 3.4 GB minimum więc do tego koleś który ją nagrywał musiał ustawic DVD z Danymi w formacie UDF więc sprawdź czy twój napęd DVD otwiera tak nagrane DVD'iki ;] Ale chyba niee :P
<<

adamino

Post autor: adamino » 18 lis 2006, 23:17

Maciek pisze:Nagrywać można... ale odczytać już NIE!
Cóż ja zawsze nagrywam 16x i nie mam żadnych problemów. Płytki TDK.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 19 lis 2006, 19:13

adamino pisze:zawsze nagrywam 16x i nie mam żadnych problemów
Więc mało wiesz o nagrywaniu:P
1. Sprawdź jakośc płytki nagranej przy roznej predkosciach (są do tego narzędzia w pakiecie Nero)
2. Sprawdź w innym napedzie (innej marki lub starszym nąpedzie czy bez problemu da się odczytać taką płytkę, gwarantuje że w większości przypadków NIE
3. Nagraj film dvd w takiej predkości i spróbuj odtworzyć w stacjonarnym odtwarzaczu DVD - na 90% będą problemy szczególnie na końcu filmu (wtedy jest nawiększa prędkośc wypalania na płytce osiągalna)

Poczytaj informacje na cdrinfo.pl, a zmądrzejesz.
adamino pisze:nie mam żadnych problemów
Dzisiaj, a jutro? Jezeli dalej nie mam racji to jak wytłumaczysz to:
Kiedyś czytałem wywiad z szefem firmy Liteon (info dla niekumatych: firma produkująca napedy DVD/CD),gdzie na końcu było pytanie do niego: jak szybką nagrywarkę ma Pan w swoim komputerze? Odpowiedział 20x.

Chodziło wtedy o zwykłą nagrywarkę CD (wtedy na rynku były nagrywarki max 52x). I skoro może mieć nawet prototypowe nagrywarki to dlaczego nie szkoda mu nagrywać te ok. 1-2 minut dłuzej płytki niż 52x? Odpowiedź: im wolniej tym dokładniej i mniej błedów podczas nagrywania. I takie nagrane dane wytrzymają dłuższy okres czasu
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"