Light Scribe - problem.

Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.

<<

BaKa

Post autor: BaKa » 10 gru 2006, 11:14

Light Scribe - problem.

Mam już od 4 miechów nagrywarke DVD z lightscribe'm, niedawno tata kupił mi odpowiedną do takiego zapisu płytke.
A moje pytanie jest następujące:
Jak wypalić na niej jakiś obrazek?? Jakiego programu użyć??

Z nagrywarką otrzymałem oprogramowanie o nazwie:
"LG DVD Writer Solution"
Na którym znajduje sie:"
- PowerDVD
- PowerProducer Gold
- Nero Express
- In CD
- Drive Manual

<<

roma

Post autor: roma » 10 gru 2006, 11:37

Re: Light Scribe - problem.

z tego co wiem to nero 7 ma opcję do wypalania obrazków,najpierw nagrywasz to co chcesz np.film,gra itp.a później dopiero wyaplasz obrazek bo można dysk popsuć
<<

Tom

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Tom » 10 gru 2006, 11:44

Ja dostałem z nagrywarką (Ma LightScribe) nero OEM 6.6.0.16, ale LightScribe zaczeło się instalować dopiero po zakończeniu instalacji nero OEM. Więc spróbuj zainstalować to nero co miałeś z nagrywarką to powinno być LightScribe, ponieważ nagrywarka ma obsługę LightScribe.
roma pisze:najpierw nagrywasz to co chcesz np.film,gra itp.a później dopiero wyaplasz obrazek bo można dysk popsuć
A właśnie, że nie :P Nie wiem jak inne nagrywarki z LightScribe, ale moją moge wypalić najperw obrazek, a póżniej dane (tak wyczytałem w instrukcji).
Tutaj miała być jakaś mądra sentencja, ale Tom'owi się nie chciało...
<<

roma

Post autor: roma » 10 gru 2006, 12:27

LightScribe to nowa technologia firmy Hewlett Packard umożliwiająca wypalenie obrazka bezpośrednio na płytce po stronie etykiety. Po nagraniu płyty, odwracamy ją na drugą stronę (etykietą do dołu) i wypalamy obrazek. Do technologii LightScribe wymagane są specjalne płyty LightScribe
<<

BaKa

Post autor: BaKa » 10 gru 2006, 16:45

Dobra zaraz to sprawdze.
Gdzie w Nero 7 jest ta opcja?
<<

Tom

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Tom » 10 gru 2006, 19:00

BaKa pisze:Gdzie w Nero 7 jest ta opcja?
W dodatkach
Tutaj miała być jakaś mądra sentencja, ale Tom'owi się nie chciało...
<<

BaKa

Post autor: BaKa » 11 gru 2006, 14:41

A może cos dokładniej?? Bo Nero mam po angielsku.
<<

pchenski

Post autor: pchenski » 11 gru 2006, 16:45

Przeczytaj instrukcję do nagrywarki i wszytsko będzie jasne... do tego celu powinieneś użyć oprogramowania Nero cover Designer
<<

BaKa

Post autor: BaKa » 11 gru 2006, 18:18

pchenski, nie dołączyli do mojej nagrywarki instrukcji!!
<<

@stonMar

Post autor: @stonMar » 11 gru 2006, 21:10

BaKa tu masz instrukcje (mam nadzieje że Ci pomogę):
Tworzenie etykiet LightScribe za pomocą programu Nero Cover Designer
Platforma Windows

Uruchom aplikację Nero Cover Designer. Kliknij kolejno polecenia Start->Wszystkie programy->Nero->Labels->Nero Cover Designer.
W menu New Document (Nowy dokument) wybierz opcję LightScribe, jeżeli jest widoczna. Jeżeli nie jest, wybierz opcję Empty Document (Pusty dokument). Kliknij przycisk OK.
Wybierz narzędzie Text Box (Pole tekstowe), klikając jego ikonę, lub wybierz kolejno opcje Object->Insert->Text Box (Objekt->Wstaw->Pole tekstowe) z menu u góry ekranu. Kliknij i przeciągnij wskaźnikiem myszy, aby utworzyć obszar pola tekstowego.
Kliknij dwukrotnie obszar pola tekstowego i wpisz tekst, który ma być widoczny na etykiecie. Kliknij przycisk OK.
Aby dodać własne tło, wybierz opcję Image tool (Narzędzie obrazu) — w tym celu kliknij odpowiednią ikonę lub z menu w górnej części ekranu wybierz kolejno opcje Object->Insert->Image... (Obiekt->Wstaw->Obraz...). Załaduj obraz i wprowadź żądane zmiany.
Po zaprojektowaniu etykiety włóż płytę LightScribe do kieszeni napędu (strona przeznaczoną do wypalenia etykiety powinna być zwrócona w dół) i kliknij opcje File->Print LightScribe Label... (Plik->Drukuj etykietę LightScribe...) w menu w górnej części ekranu.
Wybierz wartość Contrast Level (Poziom kontrastu) i kliknij przycisk Print (Drukuj), aby rozpocząć wypalanie etykiety. Zostanie wyświetlony szacunkowy czas do zakończenia wypalania etykiety oraz pasek postępu. Podczas wypalania etykiety LightScribe na komputerze można wykonywać inne czynności.

Miłej zabawy :)
Ostatnio zmieniony 11 gru 2006, 21:14 przez @stonMar, łącznie zmieniany 2 razy.